Οι ένοπλες δυνάμεις των Σκοπίων θα προμηθευτούν τρεις πυροβολαρχίες με συνολικά 18 ελαφρά πυροβόλα Boran των 105 χιλιοστών, από το καθεστώς Ερντογάν, αναβαθμίζοντας και άλλο την σχέση και με αυτό το κρατίδιο μετά την Αλβανία και τα εξοπλισμένα BAYRAKTAR.
Η προμήθεια υλοποιείται βάσει σχεδίου εξοπλισμού των μονάδων πυροβολικού του Σκοπιανού Στρατού.
Η εν λόγω είδηση περιλάμβανε την ακόλουθη ανακοίνωση του Σκοπιανού επιτελείου :
«Ο στρατός των Σκοπίων έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο σχέδιο εκσυγχρονισμού.
Χάρη στην αμερικανική και γερμανική στρατιωτική βοήθεια, πραγματοποιείται η μετάβαση από την τεχνολογική κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου, που ελήφθη σε μεγάλο βαθμό από την Ουκρανία το 2001, θα μεταβεί σε σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Το «Boran Howitzer» θα αγοραστεί από την Τουρκία συγκροτώντας μια αυτούσια μονάδα πυροβολικού, και μαζί με τα αμερικανικά οχήματα μάχης «Stryker» και «JLTV» για το πεζικό και το γαλλικό πυραυλικό σύστημα «Mistral 3» για την αεράμυνα θα βοηθήσουν στην μετάβαση στην νέα εποχή».
Η πρώτη πυροβολαρχία, αποτελούμενη από 6 πυροβόλα BORAN θα παραδοθεί στα Σκόπια μέσα σε 2 χρόνια.
Οι υπόλοιπες 2 πυροβολαρχίες με τουρκικά πυροβόλα, προγραμματίζεται να παραδοθούν στον Σκοπιανό Στρατό την περίοδο 2029-2031.
Το τουρκικό ελαφρύ πυροβόλο των 105 χιλ. BORAN, έχει σχεδιαστεί για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας, αεραποβατικές επιχειρήσεις, ενώ θα δοθεί σε μεγάλους αριθμούς στους τουρκικές ταξιαρχίες καταδρομών.
Με πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας, το BORAN έχει βεληνεκές άνω των 17 χιλιομέτρων, ρυθμό βολής 6 βλήματα ανά λεπτό και κάννη 105 χιλιοστών.
Το όπλο, το οποίο υπηρετούν 5 άτομα, και δύναται να ταχθεί και να ξεκινήσει βολή σε λιγότερο από 1 λεπτό.
Το BORAN, συνολικού βάρους 1780 κιλών, μπορεί να μεταφερθεί με ελικόπτερα Sikorsky S-70 και διάφορα ελαφρά οχήματα, ενώ μ,πορεί να εκτελέσει κάθε είδους αποστολές για 8 ώρες χωρίς διακοπή.
Οι Τούρκοι με λίγα λόγια έχουν αναλάβει εργολαβικά την προμήθεια όπλων στα Βαλκάνια
Ποιο είναι το σχέδιο της Άγκυρας σε συνεργασία με τα Σκόπια
«Η Τουρκία έχει φίλους στα Βαλκάνια όπως η Αλβανία και τα Σκόπια», είχε δηλώσει παλιότερα ο Τούρκος Αντιπτέραρχος İbrahim Karataş, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει αναπτυχθεί αρκετά για να παίξει τα δικά της γεωπολιτικά παιχνίδια παιχνίδια στα Βαλκάνια.
“Η Τουρκία είναι πλέον σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργήσει γεωπολιτικές συνθήκες και έχει τα μέσα να στήσει ένα παιχνίδι πολύ καλά για αυτόν τον σκοπό”, είχε αναφέρει ο ίδιος συνοψίζοντας τα τουρκικά σχέδια.
Η Αλβανία και συγκεκριμένα η δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας”, θα είναι η κύρια βάση όλων των τουρκικών σχεδίων στα Βαλκάνια.
Η δημιουργία μιας κατάστασης τύπου “Ουκρανίας” στα Βαλκάνια δεν είναι καθόλου δύσκολη όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας.
Μια “σπίθα” και η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων μπορεί να πάρει “φωτιά”, προκαλώντας χάος στην περιοχή, το οποίο θα εκμεταλλευθεί το τουρκικό κράτος οπωσδήποτε, για να πετύχει τα δικά του σχέδια.
Ο όρος "Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια" ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος και φανερώνει την προσπάθεια στρατηγικής κύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.
Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.