Ελληνοτουρκικά

Τούρκος ναύαρχος ε.α. Τσ. Γιαϊτσί: Αέναο επεκτατικό, μαξιμαλιστικό & ρεβιζιονιστικό κράτος η Ελλάδα- Δικά μας 23 νησιά του Αιγαίου

Η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος με μη οπλισμένο καθεστώς εξαλείφει την απαίτηση μεταβίβασης της κυριαρχίας τους, δήλωσε την Τρίτη o πρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής, σύμφωνα με την ερντογανική Daily Sabah.

Ο γνωστός Τούρκος αξιωματικός εν αποστρατεία συνεχίζει να προωθεί το νεο-οθωμανικό αφήγημα, διεκδικώντας την κυριαρχία ελληνικών νησιών και πυροδοτώντας μια επικίνδυνη, άνομη διαμάχη με απρόβλεπτες συνέπειες

Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. Τσιχάτ Γιαϊτσί (Cihat Yaycı) μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (AA) σχετικά με τον πρόσφατο οπλισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται σε κατάσταση αφοπλισμού, από την Ελλάδα, είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μόνο μια δύναμη για να διασφαλίσει την ασφάλεια στα 23 νησιά που έπρεπε να είναι σε καθεστώς αφοπλισμού σύμφωνα με τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και του 1947 των Παρισίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τη διάταξη σε αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ένα όπλο, σπαθί και τουφέκι αυτής της δύναμης, είπε ο Γιαϊτσί, καθώς η τουρκική εφημερίδα προωθούσε εκ νέου την επίμαχη φωτογραφία, προϊόν κατασκοπείας από ελληνικό νησί. «Εάν αυτή η δύναμη ξεπερνά τα 100 άτομα, μπορεί να δοθεί ένα πολυβόλο. Εκτός από αυτό, η μικρότερη στρατιωτική μονάδα και τα όπλα απαγορεύεται να αναπτυχθούν· κανένα πλοίο δεν μπορεί να επισκεφθεί το λιμάνι. Στρατιωτικά αεροσκάφη δεν μπορούν να περάσουν πάνω από τα νησιά. Αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό και πολύ σαφές».

Ο Γιαϊτσί ισχυρίστηκε ότι ο ελληνικός στρατός, ενώ κατείχε τη δυτική Ανατολία το 1919-1922, έκανε στρατιωτική συσσώρευση στα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο όπως και σήμερα. «Αυτό είναι το θέμα που ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ τόνισε ιδιαίτερα στη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Το τουρκικό έθνος και η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν πρέπει να υποστούν ξανά τέτοια εισβολή. Εφόσον αυτά τα νησιά παραχωρούνται,θα καθοριστεί η προϋπόθεση ότι αυτά τα νησιά θα πρέπει να είναι σε μη στρατιωτικό καθεστώς, έτσι ώστε η Δημοκρατία της Τουρκίας να μην αντιμετωπίσει ξανά τέτοια απειλή και κίνδυνο, αυτό είναι πολύ σαφές στις διατάξεις της συνθήκης και στα αρχεία. Αυτό που κάνει σήμερα η Ελλάδα δεν είναι μόνο να παραβιάζει τις διατάξεις της συνθήκης, αλλά και να υποβαθμίζει το καθεστώς των νησιών των οποίων η κυριαρχία έχει μεταβιβαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς, δηλαδή ο οπλισμός και η στρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών καταργούν τον όρο μεταβίβασης κυριαρχίας αυτών των νησιών».

Ο Γιαϊτσί ανέφερε ότι εντόπισαν με φωτογραφίες ότι παραβιάστηκε το καθεστώς 23 νησιών στο Αιγαίο, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα είναι ένα αέναο επεκτατικό, μαξιμαλιστικό και ρεβιζιονιστικό κράτος που δεν αναγνωρίζει νόμο, συνθήκη και κανόνα. Και εκείνες τις έξι φορές μεγάλωσε παίρνοντας γη από τους Τούρκους. Το πήρε στο τραπέζι χωρίς να κερδίσει ή να μπει σε πόλεμο σε κανέναν από αυτούς».

Μακριά η λίστα των άνομων/παράνομων τουρκικών αξιώσεων

Η Τουρκία θέτει στην Ελλάδα μια σειρά ζητημάτων χωρίς βάση στο Διεθνές Δίκαιο και με σαφή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε ιστορικά ελληνικά εδάφη, όπως ανταγωνιστικές διεκδικήσεις για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλυπτόμενες αξιώσεις για την υφαλοκρηπίδα, τα θαλάσσια σύνορα, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το παρανόμως κατεχόμενο και διχασμένο νησί της Κύπρου, το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο και τους μετανάστες.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός μηχανισμός προπαγάνδας:

«Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει παραπονεθεί για επανειλημμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορική από την Ελλάδα στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού νησιών κοντά στις τουρκικές ακτές που έχουν αποστρατικοποιηθεί βάσει των συνθηκών, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις ματαιώνουν τις καλής πίστης προσπάθειές της για ειρήνη . Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για παράνομη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο και αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά. Διαμάχη υπάρχει και για την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων στο Αιγαίο.

Τουρκικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέγραψαν πρόσφατα την ανάπτυξη ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα νησιά Λέσβο και Σάμο, κάτι που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Μετά το περιστατικό, η Άγκυρα υπέβαλε διαμαρτυρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα για την παράνομη ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων σε νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς.

Η Τουρκία κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και ζήτησε να σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά του Αιγαίου και να αποκατασταθεί το μη στρατιωτικό τους καθεστώς, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Στο σημείωμα, το υπουργείο ανέφερε ότι η ανάπτυξη ήταν άλλη μια παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης του Παρισιού του 1947. Αυτά τα νησιά έπρεπε να αποστρατικοποιηθούν σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947, επομένως απαγορεύονται αυστηρά τα στρατεύματα ή τα όπλα στα νησιά.

Επίσης, η Τουρκία έχει εντείνει τις επικρίσεις προς τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ Ηνωμένες Πολιτείες για εγκατάλειψη μιας ισορροπημένης πολιτικής και κλιμάκωση της έντασης στα ζητήματα της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της έναντι της ελληνικής πλευράς.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει πρόθεση να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονά της και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει επίσης να πραγματοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επανεξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις της. Το αναπτυσσόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει συχνά προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην επιδοθεί σε κούρσα εξοπλισμών, προσφέροντας να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ άλλων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη νήσο Κύπρο, μέσω διαλόγου», καταλήγει το δημοσίευμα της Daily Sabah.

Συμπέρασμα

Το καθεστώς Ερντογάν, εισερχόμενο στην τελική ευθεία των εκλογών του 2023, επιδίδεται σε μια εκτεταμένη εκστρατεία προπαγάνδας και συκοφάντησης της Ελλάδας, με στόχο την υποβάθμιση της ελληνικής εικόνας στη διεθνή κοινότητα και τη ψευδή παρουσίαση της χώρας μας ως τον επιτιθέμενο.

Η μακριά λίστα των άνομων, παράνομων και συχνά επικίνδυνων τουρκικών αξιώσεων, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να υπάρχει συντονισμός μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, ενώ και η συνεχής ενημέρωση τόσο των πολιτών, όσο και της διεθνούς κοινότητας, αποτελεί το φάρμακο στο "φαρμάκι" της τουρκικής προπαγάνδας.

Η αξιοποίηση απόστρατων αξιωματικών από τον Ερντογάν, όπως ο ναύαρχος ε.α. Τσιχάτ Γιαϊτσί, πρόσωπα που έχουν άμεση επίδραση στον λαό της παραδοσιακά μιλιταριστικής/εθνικιστικής Τουρκίας, αποτελεί πάγια τακτική και συνεπώς, η συνεχής κατάρριψη των αφηγημάτων τους αποτελεί βασική προτεραιότητα των μηχανισμών αντι-προπαγάνδας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επόμενοι μήνες, θα αποτελέσουν περίοδο πρωτοφανούς κλιμάκωσης και ενδεχομένως θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή/και την Ανατολική Μεσόγειο, "καυτές" περιοχές της τουρκικής ατζέντας, τόσο για τα γεωγραφικά/γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα που παρέχουν, όσο και για τους πόρους που "αναπαύονται" στον ιστορικό ελληνικό βυθό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ