"Ο Ερντογάν επομένως επιβραδύνει την Σουηδία στο ΝΑΤΟ", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Υπάρχουν μόνο δύο χώρες που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για εισδοχή στο ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία και η Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διατυπώσει σαφείς απαιτήσεις από τη Σουηδία προκειμένου να συμφωνήσει να δεχθεί την Σουηδία στην αμυντική συμμαχία.
Ο κατάλογος των αιτημάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να παραδώσει η Σουηδία ορισμένα άτομα τα οποία ο Ερντογάν περιγράφει ως «τρομοκράτες».
Αλλά μέχρι στιγμής, η Σουηδία δεν έχει πλησιάσει σε καμία περίπτωση τον αριθμό των ανθρώπων που η Τουρκία απαιτεί να απελαθούν. Το ερώτημα είναι εάν η νέα κυβέρνηση έχει περισσότερες πιθανότητες να διαπραγματευτεί με την Τουρκία και τον Ερντογάν;
Είναι άραγε ποινικό αδίκημα να αστειεύεσαι με τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού το SVT στο σατιρικό πρόγραμμα «Svenska nyheter» έκανε την ταινία «Veto Turk», όπου ο Ερντογάν αποκαλείται μεταξύ άλλων «ανόητος» και το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο, ενώ ο πρέσβης της Σουηδίας κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το πρόγραμμα περιείχε «υβριστικές δηλώσεις» για τον Ερντογάν.
Στην Τουρκία, είναι ποινικό αδίκημα η προσβολή του προέδρου και χιλιάδες έχουν διωχθεί αφού, για παράδειγμα, ανέβασαν στο Twitter πράγματα που θεωρήθηκαν υποτιμητικά. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι γνωστοί δημοσιογράφοι και ένα μοντέλο.
Να λοιπόν πώς γίνεται αντιληπτή η σάτιρα του SVT στην Τουρκία και αν μπορεί να επηρεάσει την πορεία της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ.
Οι διπλοί ρόλοι του Ερντογάν μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας
Ενώ η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Ερντογάν ενεργεί ως ενδιάμεσος στις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Τουρκία έχει στρατηγική θέση στον Βόσπορο και έχει τον έλεγχο της ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα. Όμως, ενώ ο Ερντογάν θεωρείται ότι έχει καλές σχέσεις με τον Πούτιν, ο Ερντογάν εξάγει drones στην Ουκρανία."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι απέχει πολύ η αποδοχή ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την Τουρκία, αφού αφενός η Στοκχόλμη δεν ικανοποιεί τις εκβιαστικές απαιτήσεις του Τούρκου Προέδρου για παράδοση ατόμων που περιγράφονται ως τρομοκράτες, αφετέρου με την σατυρική εκπομπή που προαναφέραμε σε Σουηδικό κανάλι και τους χαρακτηρισμούς για τον Ερντογάν το θέμα πήρε πολιτική διάσταση, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις των 2 χωρών.
Η όξυνση των σχέσεων Τουρκίας-Σουηδίας και η μη προώθηση της ένταξης της Σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έχει σηματικές συνέπειες στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ, αλλά και στα Ελληνοτουρκικά.
Πως επηρεάζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία από την μη ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η τυχόν ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των συνόρων ΝΑΤΟ-Ρωσίας σημαντικά, γεγονός που θα απαιτήσει την διατήρηση σε σταθερή βάση ρωσικών δυνάμεων προσανατολισμένων στη Βαλτική, πράγμα που σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος για την Μόσχα, αλλά και αγκίστρωση ένοπλου στρατιωτικού δυναμικού, το οποίο θα στερηθεί ο Πούτιν από το μέτωπο της Ουκρανίας.
Κοινώς ακόμη και η επιβράδυνση της ένταξης της Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τον Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση, γιαυτό και όλας προέβη σε μερική επιστράτευση, στέλνοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες για να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες Ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Κατά συνέπεια ο Ερντογάν εμμέσως πλήν σαφώς παίζει το παιγνίδι του Πούτιν, σε βάρος ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.
Επιπλέον ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη στρατιωτικά ενδυνάμωση της Συμμαχίας και τον αποκλεισμό του Ρωσικού στόλου της Βαλτικής θάλασσας, αποτελώντας έτσι αυτός το μαλακό θαλάσσιο υπογάστριο της Μόσχας έναντι της Συμμαχίας, διαχωρίζοντας τον από το Καλλίνιγκραντ, το οποίο θα είναι πλέον ένας μεμονωμένος Ρωσικός θύλακας, περικυκλωμένος κυριολεκτικά από στεριά και θάλασσα από Νατοϊκές χώρες και δυνάμεις.
Πως επηρεάζονται τα Ελληνοτουρκικά
Τέλος αν και Σουηδία-Φινλανδία βρίσκονται στο άλλο άκρο της Ευρώπης σε σχέση με τη χώρα μας, εντούτοις η μή αποδοχή ένταξής τους μας επηρεάζει, αφού φαινομενικά δυσχεραίνει την Τουρκία στην απόκτηση των 40 F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ καθώς και 80 κιτ εκσυγχρονισμού ισάριθμων μαχητικών της.
Σε άρθρο μας στα τέλη Αυγούστου, εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους μέχρι την 8η Νοεμβρίου έχει πολύ μικρή πιθανότητα η πρόκληση προσχεδιασμένου θερμού επεισοδίου από την Τουρκία στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν στην παρούσα φάση, έχοντας απέναντι του εκτός από το Αμερικανικό Κογκρέσο, την ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, τηρεί στάση αναμονής και συντήρησης της έντασης απλά, μέσω παραβιάσεων του ΕΕΧ μας από μαχητικά αεροσκάφη του και UAV, καθώς και του μεταναστευτικού, προσβλέποντας στις ενδιάμεσες Αμερικανικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου και στην απόκτηση της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο από τους Ρεπουμπικάνους.
Συνεπώς η Τουρκία κατά την εκτίμησή μας, επίτηδες σέρνει χρονικά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας εφόσον μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ στο Κογκρέσο στις 8 Νοεμβρίου οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν την πλειοψηφία, να πιέσει με την αποδοχή εισόδου της Σκανδιναβικής χώρας για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ.
Κοινώς η αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, πάει πακέτο με την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ, με τον Ερντογάν να κάνει την πρώτη κίνηση "παίζοντας το ρόλο του αξιόπιστου συμμάχου και εταίρου, ο οποίος θα αδικηθεί αν η χώρα του δεν πάρει τελικά τα Αμερικανικά F-16."