"Θα αναπτύξουν περισσότερα από 100 UAV στα νησιά! Στο σχέδιο είναι και το Bayraktar TB2", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ το οποίο αναφέρεται στην άμυνα των Ιαπωνικών νησιών, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Χωρίς μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, η Ιαπωνία σχεδιάζει να ενισχύσει την άμυνα των νησιών της με 100 UAV καμικάζι. Έμαθα ότι η εθνική μας υπερηφάνεια το Bayraktar TB2 αξιολογήθηκε επίσης μεταξύ των UAV.
Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας έχει συμπεριλάβει το σχέδιο για τα UAV στον προϋπολογισμό του 2023. Αναφέρθηκε ότι το κόστος θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Αν και η Κίνα και η Ρωσία χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, η Ιαπωνία δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς στο απόθεμά της. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα με την αεράμυνα, η Ιαπωνία περιμένει τα F-35 από τις ΗΠΑ.
Απειλούμενη από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, η Ιαπωνία αναζήτησε χρηματοδότηση για να αναπτύξει εκατοντάδες drones εγχώριας και ξένης κατασκευής στα νησιά Nansei, που εκτείνονται από το Kyushu έως την Ταϊβάν.
Τα UAV καμικάζι που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν προορίζονται να στοχεύουν πλοία εισβολής και στρατεύματα που πλησιάζουν τα νησιά.
Τονίστηκε ότι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για την αλλαγή πολιτικής της Ιαπωνίας, η οποία δεν μπόρεσε να κάνει τα απαραίτητα μέτρα λόγω της πίεσης των ΗΠΑ στα πολεμικά αεροσκάφη, ήταν τα UAV που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αναφέρθηκε ότι η επιτυχής χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων από τις ουκρανικές δυνάμεις εναντίον της Ρωσίας έπεισε την Ιαπωνία για το σχέδιο UAV."
Ομοιότητες με τα νησιά μας στο Αιγαίο
Συγκρίνοντας τα Ιαπωνικά νησιά με τα Ελληνικά στο Αιγαίο και τις απειλές που δέχονται τα μεν και τα δε, αντιλαμβανόμαστε ότι το σχέδιο του Τόκυο για ενίσχυση της άμυνας των νησιών της με UAV καμικάζι κάλιστα θα μπορούσε να εφαρμοστεί κια από εμάς στο Αρχιπέλαγος.
Την τελευταία πενταετία τουλάχιστον γινόμαστε μάρτυρες μιας «ιδιότυπης» επανάστασης της στρατιωτικής τεχνολογίας (revolution in military affairs).
Τα κράτη πλέον προσπαθούν αγοράζοντας ή κατασκευάζοντας κατάλληλα οπλικά συστήματα, να ελαχιστοποιήσουν τις φίλιες ανθρώπινες απώλειες στο πεδίο της μάχης.
Έτσι αρχικά αναπτύχθηκαν οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, υψηλής ακρίβειας και φονικότητας, υιοθετώντας την τάση να πλήττουν τον εχθρό από απόσταση (stand-off). Με αυτόν τον τρόπο το φίλιο προσωπικό παραμένει εκτός στενής εμπλοκής με τον εχθρό, γεγονός το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε πολλαπλασιαστή ανθρώπινων απωλειών.
Στη συνέχεια η παραπάνω θεώρηση περί διεξαγωγής του πολέμου, πέρασε σε ένα άλλο στάδιο, περισσότερο ασφαλές για το φίλιο προσωπικό.
Έτσι υιοθετήθηκε ως σκεπτικό, η διεξαγωγή του πολέμου «με μηχανικούς εκπροσώπους». Αυτοί είναι τα ρομπότ και τα UAV-UCV. Ο άνθρωπος έτσι «έφυγε» από το πεδίο της μάχης και βρέθηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από αυτό, σε ασφαλή για αυτόν θέση.
Ο σύγχρονος πόλεμος πλέον έχει περάσει σε «τεχνολογική διάσταση», υιοθετώντας νέα δόγματα, στα οποία όμως κοινός παρονομαστής είναι η επιβιωσιμότητα του φίλιου προσωπικού.
Ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν τις παραπάνω αντιλήψεις περί πολέμου.
Η Τουρκία η οποία αποτελεί και την μεγαλύτερη απειλή για τον Ελληνισμό έχει προχωρήσει σημαντικά στον τομέα των UAV, εφαρμόζοντας το δικό της δόγμα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων με επιτυχία, σε Β. Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Ελλάδα έχει «μείνει πίσω» στον συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με την Τουρκία. Ωστόσο το γεγονός ότι είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ-Ισραήλ και ανήκει στην ΕΕ (Pesco), τις δίνουν την δυνατότητα αν κινηθεί γρήγορα, να υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με την Τουρκία.
Η σημασία των UAV καμικάζι στο Αιγαίο στο πλαίσιο της παλαϊκής άμυνας
Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.
Τα UAV καμικάζι εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους ,μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.
Δηλαδή UAV καμικάζι θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.
Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα;
Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια USV.
Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV – USVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Κλείνοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα άμεσης απόκτησης UAV, USV drones από τη χώρα μας, προκειμένου να κλείσουμε την «ψαλίδα» σε σχέση με την Τουρκία που υπάρχει στον εν λόγω τομέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλο βαθμό.