Πολλά εστιατόρια σε ορισμένες τουρκικές πόλεις είναι μισοάδεια στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, καθώς οι Τούρκοι βρίσκουν τις διακοπές στην Ελλάδα φθηνότερες σε σχέση με παραθεριστικές περιοχές της χώρας τους.
Μάλιστα, πολλοί Τούρκοι ποστάρουν οργισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς που πληρώνουν στη χώρα τους για φαγητό.
Φθηνότερα τα Ελληνικά νησιά
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg οι Τούρκοι λένε ότι πληρώνουν πολύ λιγότερο από ό,τι στην πατρίδα τους στα ελληνικά νησιά που είναι κοντά στη γειτονική χώρα.
«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των υπηρεσιών και της ποιότητας των προϊόντων, καθώς και των τιμών εδώ και εκεί», δήλωσε ο Murat Yavuz, ένας συνταξιούχος Τούρκος τραπεζικός που επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα. «Τα εστιατόρια στην Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει τον πληθωρισμό ως πρόσχημα για να ανεβάσουν τις τιμές», πρόσθεσε.
Αύξηση 91% σε εστιατόρια-ξενοδοχεία
Οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων είχαν αυξηθεί κατά μέσο όρο 91% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, περισσότερο και από τον γενικό πληθωρισμό στην Τουρκία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 71,6%.
Ο τουριστικός τομέας αποτελεί το ένα τρίτο του τομέα των υπηρεσιών και η τουρκική κεντρική τράπεζα τον θεωρεί πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας στη μάχη της κατά του πληθωρισμού.
«Υπερτιμημένη» η λίρα
Η επίσκεψη των Τούρκων στα ελληνικά νησιά έχει διευκολυνθεί από την έναρξη του προγράμματος χορήγησης βίζας με διαδικασία εξπρές τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της εκτόνωσης της έντασης με την Αγκυρα.
Θέλεις τα σημαντικότερα νέα της ημέρας στο e-mail σου;
Κάνε εγγραφή στο newsletter του newsbomb.gr
ΕΓΓΡΑΦΗ
«Έχουμε χάσει το πλεονέκτημα που είχαμε στις τιμές», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Euronews ο Kivanc Meric, στέλεχος της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, επικαλούμενος την «υπερτίμηση» της τουρκικής λίρας, με την έννοια ότι η υποτίμησή της είναι χαμηλότερη από τη διαφορά του πληθωρισμού στην Τουρκία με τις άλλες χώρες.
Ο Meric είπε πως αναμένει ότι έως και 150.000 Τούρκοι να πάνε φέτος στη Σάμο από περίπου 40.000 το 2023. Η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021.
9SHARES