Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τρέχουν γεω-οικονομικές τομές στην Αν.Μεσόγειο-Στέλεχος ENI:Ο East Med θα γίνει και θα ολοκληρωθεί έως το 2025

Ο αγωγός Eastmed θα ολοκληρωθεί έως το 2025, δηλώνει  στέλεχος της Eni, αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο ότι όλα αλλάζουν μετά την διακοπή τροφοδοσίας της ΕΕ αππό την Ρωσία.

Η δήλωση του Ιταλού επικεφαλής επιχειρησιακού διευθυντή της Eni (ENI.MI), Γκίντο Μπρούσκο, έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μιλάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τεράστιο ενεργειακό σχέδιο καλύπτει το χερσαίο τμήμα αγωγού 550 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από το Φλοροβούνι στη βορειοδυτική Ελλάδα μέχρι νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένου του υπεράκτιου τμήματος 17 χιλιομέτρων που διασχίζει τον Κόλπο της Πάτρας.

Η ελληνική εταιρεία είναι επίσης υπεύθυνη για ειδικό σταθμό, που θα βρίσκεται στον Αθηρινόλακκο. Η IGI Poseidon διόρισε επίσης την εταιρεία DNV Italy για την εκτίμηση σχεδιασμού της παραγωγής του έργου Front End Engineering Design (FEED) για τον αγωγό σε θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα, καθώς και τις συνοδευτικές δομές και εγκαταστάσεις.

Ο EastMed είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου μήκους 1.900 χλμ. Που θα συνδέει τα αποθέματα  φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα.

Το κύριο θέμα για το οποίο θα αντιδράσει η Άγκυρα σε αυτό το σχέδιο είναι το γεγονός ότι ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σχετικά πρόσφατη Τετραμερή ( Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρο-ΗΑΕ) στην Κύπρο, συζητήθηκε ακόμα και το πραγματικά φλέγον ζήτημα της φύλαξης του αγωγού αυτού που θα διέρχεται μεγάλο μέρος της ελληνικής, κυπριακής και ισραηλινής επικράτειας με μια κοινή στρατιωτική δύναμη.

Μια δύναμη από ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, σε συνεργασία με δορυφόρους και κλειστές επικοινωνίες, θα ευρίσκεται στην περιοχή σε μόνιμη βάση λόγω των τουρκικών απειλών και κινήσεων.

Ο εκσυγχρονισμός σε εξοπλισμό και μέσα ( ειδικά ταχύπλοα) αφορά αυτόν ακριβώς το σκοπό, ενώ και οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στο σχέδιο αυτό του αγωγού αλλάζοντας τα πάντα.

Όλα αυτά βέβαια τα μεγάλα σχέδια, δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία που βλέπει να χάνει το ενεργειακό παιχνίδι μαζί με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για αυτό και η όποια αντίδραση της θα λάβει χώρα πριν την υλοποίηση του αγωγού αυτού, με σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Το κύριο πρόβλημα όμως έγκειται στους φόβους των Τούρκων για την μετατροπή της Κύπρου σε μια de facto μεγάλη νατοϊκή βάση, αφού ήδη πλοία της Συμμαχίας σταθμεύουν σε κυπριακά λιμάνια.

Ο φόβος των Τούρκων είναι ότι όλα τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια στην Α.Μεσόγειο, δεν συμπεριλαμβάνουν την χώρα τους, ενώ βλέπουν ότι χάνουν το ενεργειακό παιχνίδι μαζί με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για αυτό και η όποια αντίδραση τους θα λάβει χώρα πριν την υλοποίηση του αγωγού East Med, με σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ