Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Μεγάλη Ιδέα ξαναγεννιέται-Τεράστιο Colpo Grosso από Αθήνα και Κάιρο κατά του Ερντογάν στην Λιβύη

Ένα έργο μεγάλης κλίμακας και εναλλακτικές διαδρομές για αγωγούς φυσικού αερίου μελετά επίσημα πλέον η Λιβύη μέσω του κοινοβουλίου της χώρας, το οποίο θα αλλάξει το τοπίο σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για σχέδιο για το οποίο έβαλε το χέρι του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι σε πιθανότατη συνεννόηση με την Αθήνα, το οποίο θα έχει ως επακόλουθο μια ισχυρότατη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου για τον από κοινού έλεγχο όλων των ενεργειακών σχεδίων καθώς και της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην ΕΕ  δια μέσω Κρήτης.

Η αποκαλούμενη νέα " Μεγάλη Ιδέα", θα έχει βάση την θάλασσα και την εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ, διότι αυτό είναι μονόδρομος για να επιζήσει μελλοντικά το ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με ισχυρούς παίκτες στην Μεσόγειο. Τίποτα από εδώ και στο εξής δεν θα είναι τυχαίο και όλα θα αποσκοπούν  σε αυτό το πλάνο.

Τι ετοιμάζει η Λιβύη με την παραγωγή φυσικού αερίου  

Αν και η χώρα δεν παράγει επί του παρόντος αρκετό φυσικό αέριο, καθώς η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου ήταν 9,23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021, έναντι εσωτερικής ζήτησης περίπου 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, εντούτοις τα σχέδια είναι πολύ μεγάλα.

Ιταλικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην με την ανακάλυψη νέων τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η ENI και η BP έχουν υπό εξέλιξη αρκετές χερσαίες και υπεράκτιες εξερευνήσεις.

Η Total Energies είναι σε θέση να κατασκευάσουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου ή μεγάλες εγκαταστάσεις από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως ηλιακή.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Farahat Bengdara είπε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων CNBC ότι η Λιβύη μελετά ένα έργο που θα μπορούσε να συνδέσει κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, περνώντας δια μέσω της  Αιγύπτου.

Ο Bengdara ανακοίνωσε επίσης ότι η Eni και η BP θα επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά στην ανάπτυξη υπεράκτιων και χερσαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Θεωρητικά, η Λιβύη μπορεί να εξάγει έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ιταλία μέσω του Greenstream.

Αυτός είναι ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τη Σικελία με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Eni στη νοτιοδυτική Λιβύη.

Ωστόσο, φέτος αυτά έφτασαν μόλις τα 3,23 δισ. κυβικά μέτρα, έναντι 4,46 δισ. του προηγούμενου έτους.

Τον Απρίλιο, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Τρίπολη, Τζουζέπε Μπουτσίνο, δήλωσε ότι «η Λιβύη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 30% σε ένα χρόνο με επενδύσεις που δεν υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.Υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ισχυρή και κοινή εκτελεστική εξουσία».

Για μήνες υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων εκατέρωθεν της χώρας.

Ιταλός ειδικός μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Nova προτείνει δύο τρόπους εξόδου από αυτό το πρόβλημα: Πρώτον, το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα ενώνει τις δύο αντίπαλες πλευρές, με κίνδυνο, ωστόσο, να φτάσουμε στην παράδοξη κατάσταση να έχουμε τρεις κυβερνήσεις.

Δεύτερον, μια συμφωνία μεταξύ εκείνων που έχουν πραγματικά εξουσία, στην Ανατολική και δυτική Λιβύη, μόνο που εδώ εισέρχεται ο παράγοντας Τουρκία.

Η ουσία είναι ότι Ελλάδα και Αίγυπτο ετοιμάζουν μεθοδικά το μεγαλύτερο κτύπημα στο τουρκικό καθεστώς, έχοντας στο πλευρό τους όπως δείχνουν τα πράγματα τεράστιους ενεργειακούς κολοσσούς.

Το σχέδιο αυτό της μεταφοράς λιβυκού φυσικού αερίου απαιτεί  ισχυρότατο πολεμικό ναυτικό και στόλο μη επανδρωμένων ναυτικών σκαφών και αεροσκαφών, και αυτό θα είναι το επόμενο διακύβευμα για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ