Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η παράκρουση των Τούρκων με τα F-16 δεν έχει τέλος-Σύγκρυο και με την ενδυνάμωση της Ελλάδας από τα Rafale

Τρώγονται με τα ρούχα τους οi Τούρκοι για τα F-16. 

Η εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας -με την απόκτηση των γαλλικών Rafale, την αναβάθμιση των F-16 και την απόκτηση των F-35– είναι το θέμα που απασχολεί εκ νέου τους αναλυτές στην Τουρκία, μετά το σοκ που προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ και ο Μανώλης Κωστίδης, σχολιαστές σημείωναν πως αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι ότι «με την απόκτηση των μαχητικών Rafale από την Ελλάδα αλλάζουν οι ισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο».

Τα σχόλια γίνονται ενώ χθες έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε τη βοήθεια του Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για να προμηθευτεί η Τουρκία το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T.  Ωστόσο, δεν έγινε γνωστή η απάντηση του Γάλλου προέδρου στο τουρκικό αίτημα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε: «Έχουμε εξάρτηση στα F-16 και αυτό που συμβαίνει είναι τρομερό. Πράγματι το αεροσκάφος αυτό θα έχει κάποιες αναβαθμίσεις που θα βοηθήσει να προσεγγίσει τα επίπεδα των F-22 και F-35. Δηλαδή με τον εκσυγχρονισμό του φτάνει σε επίπεδα ενός ιδιαίτερα καλού μαχητικού. Όμως πουλάει στην Ελλάδα τα F-35, ενώ δυσκολεύεται να μας δώσει έστω τα F-16! Ή δίνουν τα Rafale στην Ελλάδα. Μα τι σημαίνει να αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με τα Rafale;  Kατά την άποψη μου, όταν συζητάμε με τη Δύση, δεν πρέπει να μιλάμε στη βάση των F-16, αλλά στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν για ακόμη μια φορά τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ για να πάρει η Τουρκία τα F-16: «Υπό όρους δίνουν οι ΗΠΑ τα F-16 – Δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο».

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global σχολίασε: «Υπό όρους τέθηκε η αγορά των F-16 από την Τουρκία. Έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα πρέπει να πείσει το Κογκρέσο πως η πώληση των F-16 είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του. Επιπλέον, ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποδείξει πως έχει κάνει βήματα, έτσι ώστε τα συγκεκριμένα μαχητικά να μην παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».

Τέλoς ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας μίλησε σήμερα στο OPEN για την τροπολογία - μπλόκο των F-16 και τα Rafale

https://www.youtube.com/watch?v=b4Em4sMZjQs

Νικόλ Μαλλιωτάκη »: Να ξεχάσει η Τουρκία τα F-16 όσο απειλεί και κάνει παραβιάσεις 

Μιλώντας στο "Παρασκήνιο" η Ελληνοαμερικανίδα γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Νικόλ Μαλλιωτάκη για τον χάρτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και την πρωτοβουλία «no jets for Turkey».

"Πρόσεξα ότι η γενέτειρα του πατέρα μου, η Κρήτη, ήταν μέρος αυτού του χάρτη που ισχυρίζεται ότι είναι τουρκική, το οποίο είναι παντελώς εξοργιστικό και προσβλητικό και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι εξοπλισμένη, ώστε να προστατεύσει τα νησιά της. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να διατηρεί στρατό στα νησιά της, ειδικά όταν βλέπουμε απειλές όπως αυτή. Ακόμα και τα συναισθήματα που σου προκαλεί αυτός ο χάρτης θα μπορούσαν ασφαλώς να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης, χωρίς να χρειάζεται. Οπότε, βεβαίως μας απασχολεί η προστασία των ελληνικών νησιών και πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να συμπεριφέρεται περισσότερο ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ξέρετε, ορισμένες φορές λειτουργούν περισσότερο σαν αντίπαλοι και όχι σαν σύμμαχοι και οι Αμερικανοί πρέπει να είναι προσεκτικοί, όπως και άλλοι εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ" αναφέρει.

Σχετικά με την επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο Μπάιντεν τονίζει: 

"Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει την πώληση και όταν ο πρόεδρος φέρει αυτό το αίτημα στο Κογκρέσο, προσδοκώ ότι θα υπάρχει σημαντική διακομματική εναντίωση σχετικά με την έγκριση της πώλησης στην Τουρκία. Ξέρετε, νομίζω ότι τα αισθήματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν «κλειδώσει» τώρα, πρέπει να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας, να γνωρίζουν γιατί είναι σημαντικό να υπάρξει αρνητική απάντηση σε αυτό το αίτημα. Γιατί η Τουρκία προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες στην περιοχή, κάνουν υπερπτήσεις με στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά και, επίσης, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και εμπλέκεται σε έρευνες στο Αιγαίο απειλώντας τις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας σχετικά με το γιατί αυτή η πώληση δεν είναι καλή ιδέα, ειδικά σε μία περίοδο που η Τουρκία λειτουργεί επιθετικά".

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει πως εν είναι σωστό να προμηθεύουμε την Τουρκία με αυτόν τον εξοπλισμό, όταν γνωρίζουμε ότι ήδη προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ενθαρρύνουμε την Τουρκία και αυτό μας ανησυχεί πολύ".

Καταλήγει λέγοντας: 

"Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορικά πολύ δυνατές σχέσεις, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Τόσα πολλά από τα ιδανικά και τις αξίες της Δημοκρατίας μας βασίζονται στην Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σχέση μας. Ως μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που υπηρετώ στο Κογκρέσο και στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, εργάζομαι για να διασφαλίσω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική μας συνεργασία, την ασφάλεια, τη στρατιωτική συνεργασία, καθώς και τη συνεργασία στα ενεργειακά. Και πιστεύω πως εκεί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αναπτυχθούμε και να εξασφαλίσουμε ότι θα επεκτείνουμε αυτή την αμοιβαία επωφελή σχέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα"

https://youtu.be/Rv2AGS3iEqg
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ