Κοκορευόταν για την στάση της κυβέρνησής του στα ελληνοτουρκικά τόσην ώρα στην Βουλή και ήρθε η πραγματικότητα να τον βγάλει νοκ άουτ!
Πέρα από τις διαρκείς προκλήσεις στον άερα συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση με ταυτόχρονη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, από δεκάδες σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να κινούνται μεταξύ Χίου και Λέσβου, σε χώρο ευθύνης και διάσωσης που ανήκει στο ελληνικό λιμενικό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άσκηση του τουρκικού λιμενικού, σε περιοχή διεθνών υδάτων ανάμεσα στα νησιά Χίου και Λέσβου.
Με δεδομένη όμως την τουρκική παραβατικότητα το προηγούμενο διάστημα, τέτοιες κινήσεις προκαλούν περισσότερο ερωτηματικά και καθόλου εφησυχασμό.
Η χρήση μαζικά πλοίων όπως ψαροκάικων από την Τουρκία, ήταν μια προηγούμενη μέθοδος για να προβάλουν ισχύ στο Αιγαίο, τώρα μιλάμε πιθανότατα για το ίδιο με σκάφη του τουρκικού λιμενικού.
Υπενθυμίζουμε ότι μόνο το έτος 2021 αποκαλύφθηκαν τρεις τύποι τουρκικών εξοπλισμένων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (AUSV), της σειράς ULAQ, όπως το ARES, το NB57/RD09 και το USV 11/15 της Dearsan.
Αυτός ο σχεδιαζόμενος τουρκικός θαλάσσιος “ανταρτοπόλεμος”, έχει στόχο τις ελληνικές περιοχές που περικλείει η αποκαλούμενη “Γαλάζια Πατρίδα”, πιο ξεκάθαρα από ποτέ άλλοτε.
ΟΙ Τούρκοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, θέλουν να στείλουν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες μη επανδρωμένα σκάφη, εφοδιασμένα με μικρούς πυραύλους CIRIT και L- UMTAS μαζί με τορπίλες, κατά ελληνικών στόχων σε εκατοντάδες ακατοίκητα ή αραιοκατοικημένα νησιά μας ως πρώτο στόχο σε οποιαδήποτε σενάριο, αλλά ακόμα και στην ειρήνη με παραβιάσεις και στην θάλασσα πλέον.
Οι ομάδες των τουρκικών “κοπαδιών” από μη επανδρωμένα σκάφη, θα κινούνται σε συνεργασία με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, με δικτυοκεντρικές δυνατότητες.
Ένα “κοπάδι” από Έξι USV Ulaq θα φέρει 24 πυραύλους Cirit και 12 αντιαρματικούς πυραύλους L-Umtas, με στόχους είτε εγκαταστάσεις ελληνικών παράκτιων φυλακίων, στρατοπέδων, σκαφών του λιμενικού, αποθηκών πυρομαχικών και καυσίμων, και γενικά κάθε κρίσιμης υποδομής.
Πως θα αντιμετωπίσουμε όμως αυτό το πολύ πιθανό ενδεχόμενο;
Πρώτον, με την μετατροπή των σκαφών του Λιμενικού μας σε πολεμική ναυτική δύναμη που θα μπορεί να απαντήσει στα τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη με ειδικά οπλικά συστήματα.
Η ελληνική ακτοφυλακή προχωρά σταθερά σε ένα νέο πρόγραμμα εξοπλισμού των ταχέων σκαφών της.
Αγοράσαμε τέσσερα σκάφη περιπολίας Cantiere Navale Vittoria (CNV) P355 της ελληνικής ακτοφυλακής, θα είναι εξοπλισμένα με πυργίσκο και με δύο (2) πολυβόλα 12,7 χιλιοστών της γνωστής ισραηλινής εταιρείας ElbitSystems.
Το Λιμενικό Σώμα αποκτά σταδιακά 15 ταχέα περιπολικά σκάφη τύπου FB 56′. Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι σύγχρονα, καινοτόμα, ασφαλή και αξιόπιστα.
Δεύτερον, η δικτυοκεντρική συνεργασία της ΕΛ.ΑΚΤ και του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.
Τρίτον, η δημιουργία ειδικής εναέριας δύναμης από ελικόπτερα KAIWA, με πυραύλους Helfire, κατά οποιουδήποτε στόχους επιφανείας.
Τέταρτον, τοποθέτηση πυραύλων Spike NLOS, σε ταχέα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 32 χλμ.
Πέμπτον, δημιουργία ειδικής δυνάμεως καταστολής των τουρκικών μη επανδρωμένων σκαφών από Έλληνες κομάντος με κατάλληλο εξοπλισμό, φορητούς εκτοξευτές κά.
Το τουρκικό εφεύρημα των “Γκρίζων νήσων”, θα είναι πιθανόν το “διαβατήριο” που θα επικαλεστεί η τουρκική πλευρά, σε περίπτωση “επεισοδίου”, αναφέροντας δήθεν ότι “δεν επιτέθηκε σε χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά σε “δικά της νησάκια” εντός της “Γαλάζιας Πατρίδας”.