Με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ετοιμάζεται να ψηφίσει την συμφωνία για να μην πάει με άδεια χέρια στον Λευκό Οίκο σε λίγες μέρες.
Αναβαθμίζεται η βάση της Σούδας, είπε ο πρωθυπουργός, αξιοποιείται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο και δύο στρατόπεδα ένα στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το λιμάνι της .
Διάβασε από την συμφωνία το απόσπασμα περί "Αμοιβαίας προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής ακόμη και ένοπλης επίθεσης" .
"Η συμφωνία αναγνωρίζει με τον πιο δεσμευτικό τρόπο τα εθνικά μας δίκαια " τόνισε .
'Αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στα Rafale, στα Romeo, στις φρεγάτες Belharra, εσείς τι κάνατε στα εξοπλιστικά;" ρώτησε τη ναντιπολίτευση.
"Είμαστε δεδομένοι φίλοι για να έχουμε δεδομένη στήριξη αν χρειαστεί" πρόσθεσε και χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη "υπερπολύτιμη για το ΝΑΤΟ"
Η συζήτηση συνεχίζεται...
Στην δευτερολογία του και με αφορμή τα τουρκικά F-16 είπε πως το Κογκρέσο έχει αρνηθεί πώληση. Ούτε κουβέντα για την σύσταση Μπάιντεν!
Γράφαμε και χθες πως το Κογκρέσο ετοιμάζεται να δώσει την έγκριση του στην αγορά μαχητικών F-16 VIPER, λόγω της στάσης της Άγκυρας στην Ουκρανία.
Ωστόσο παρά το γεγονός πως ο πρωθυπυοργός τα είπε όπως ήθελε, ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας παραδέχτηκε πως «Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι εστάλη pre-notification» απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα του Κώστα Σκανδαλίδη να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με την αναβάθμιση ή μη των τουρκικών F-16.
Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως το «pre-notification» δεν συνιστά «τελεσθείσα πράξη», ωστόσο, η αναβάθμιση του «τουρκικού οπλοστασίου» με πυραύλους και ραντάρ αποτελεί πρόβλημα διότι η Άγκυρα έχει εκδώσει απειλή πολέμου (casus belli) και απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας.
«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής, ''Οχι''», είπε ξεκάθαρα ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογη είναι η στάση της συμπολίτευσης και για τα γερμανικά υποβρύχια που αναμένεται να προμηθευτεί η Τουρκία.
Ακολουθεί η δευτερολογία: