Σύμφωνα με προκλητικότατο ρωσικό δημοσίευμα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αποχώρησε από την άσκηση του ΝΑΤΟ «Tiger Meet» στην Ελλάδα, μόνη της και δεν εκδιώχθηκε από την Αθήνα.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «είναι αλήθεια, ότι η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι δήθεν ακύρωσε την πρόσκληση στην Άγκυρα, «λόγω των συνεχών παραβιάσεων των ελληνικών εναέριων συνόρων από τουρκικά μαχητικά και της πτήσης πάνω από τα ελληνικά νησιά».
Οι Τούρκοι απέκρουσαν αμέσως αυτό το τέχνασμα των πονηρών Ελλήνων, δηλώνοντας δημόσια ότι «η φιλοξενούσα χώρα είχε ετοιμάσει μια τέτοια τεχνική συμφωνία, η οποία δεν ήταν δυνατόν να την αποδεχτεί η Τουρκία».
Στην πραγματικότητα, τονίζει ο Ρώσος αναλυτής, "Έλληνες και Τούρκοι μοιάζουν στην πονηριά που είναι κομμάτι της ιδιοσυγκρασία τους. Οι ύπουλοι Έλληνες δήθεν αρνήθηκαν να αλλάξουν τους τεχνικούς όρους της άσκησης που προσέβαλαν τους ευαίσθητους Οθωμανούς ως τα βάθη της ψυχής τους. Σε απάντηση, οι Τούρκοι αποφάσισαν να δώσουν ένα αέρινο χαστούκι στους εχθρούς τους.
Η τουρκική αεροπορία κυριολεκτικά «γέμισε τον ελληνικό ουρανό» πάνω από το Αιγαίο. Τουρκικά μαχητικά έδειξαν όλες τους τις ικανότητες στην αεροπορική μάχη, πραγματοποιώντας πάνω από εκατό μη εγκεκριμένες εξόδους από την ελληνική πλευρά σε μια μέρα.
Άσσοι πιλότοι των Οθωμανών έδειξαν στους Έλληνες όλες τις εναέριες κινήσεις, προκαλώντας τους ξεκάθαρα σε αντίποινα. Δεν υπήρξε αεροπορική μάχη. Οι Έλληνες δεν απογειώθηκαν, ενώ ούτε η αεράμυνα τους λειτούργησε.
Αν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε στείλει ανάλογο αριθμό μαχητικών στον αέρα, θα είχε ξεκινήσει μια αεροπορική μάχη, και αυτή μπορούσε γρήγορα να μεταπέσει σε χερσαία μάχη. Αν είχαμε επίσης μία βολή πυραύλου της ελληνικής αεράμυνας, τότε θα μπορούσε να προκληθεί αμέσως χερσαία μάχη.
Το στρατιωτικό δυναμικό της Τουρκίας είναι ασύγκριτο σε σχέση με το ελληνικό, και οι Τούρκοι, επιπλέον, δεν αποσύρονται από τη μάχη.
Ο ελληνικός στρατός, από την άλλη, ζει τις τελευταίες δεκαετίες στο καθεστώς μιας χαλαρής σιωπής, στην οποία έχει συνηθίσει ο πληθυσμός των παραθεριστικών περιοχών.
Ως εκ τούτου, μπορεί να υποτεθεί ότι οι Έλληνες σε μια περίπτωση αστραπιαίου πολέμου θα είχαν περάσει δύσκολα.
Το θέμα στην συνέχεια περιορίστηκε σε μια οργισμένη διαμαρτυρία που εξέφρασε στην τουρκική πλευρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι Τούρκοι έκαναν ότι δεν τον άκουσαν και το συμβάν τελείωσε πριν καν ξεκινήσει. Αυτό το περιστατικό έχει τη δική του μακρά ιστορία μίσους. Από τη μια πλευρά, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Από την άλλη, είναι ιστορικά δύο σφοδροί εχθροί, και ως εκ τούτου, για πολλά χρόνια δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το δικαίωμα στον εναέριο χώρο πάνω από την επιφάνεια του πλούσιου σε πετρέλαιο και φυσικού αερίου Αιγαίου Πελάγους.
Το τελευταίο διάστημα τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο που αεροσκάφη της Τουρκίας και της Ελλάδος στα διαλείμματα μεταξύ ασκήσεων του ΝΑΤΟ, έχουν καθιερώσει καθημερινές περιπολίες στον εναέριο χώρο γύρω από τα «επίμαχα» ελληνικά νησιά.
Στη διαδικασία της υπηρεσίας, οι πιλότοι υλοποιούν αερομαχίες μιμούμενοι αεροπορικές επιθέσεις ο ένας στον άλλο, ενώ απομακρύνονται λίγο πριν το πάτημα του κουμπιού την τελευταία στιγμή, δείχνοντας ο ένας πιλότος στον άλλο άσεμνες χειρονομίες στον αέρα και “λούζωντας” με άσεμνες εκφράσεις τους αντιπάλους στον αέρα. Οι Έλληνες βρίζουν διακριτικά στα τούρκικα και οι Τούρκοι στα ελληνικά.
Αλλά αυτή τη φορά, το «ουκρανικό ζήτημα» έκανε προσαρμογές στη χρόνια σύγκρουση. Την παραμονή του αναφερόμενου «επεισοδίου στον αέρα», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει ότι «η Άγκυρα προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητα στη Μαύρη Θάλασσα», για αυτό και ανακοίνωσε την απαγόρευση της παρουσίας πολεμικών πλοίων όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ εκεί.
Το επιχείρημα του Τούρκου υπουργού ήταν τόσο απλό, προκειμένου «να μην δημιουργηθεί αυξημένη ευαισθησία στη διασφάλιση της ασφάλειας».
Λίγο αργότερα, την αυξημένη «τουρκική ευαισθησία» εξήγησε η εφημερίδα «Hurriyet». Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή της εφημερίδας, η Άγκυρα φοβάται την εμφάνιση «στρατιωτικών επεισοδίων που μπορεί να εκληφθούν από τα αντιμαχόμενα μέρη ως πρόκληση».
Παράλληλα, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι δεν συμμερίζεται τα σχέδια των ΗΠΑ για δημιουργία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Πρόκειται για αυτό ακριβώς που είχε ζήτησε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας. Και αν οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι άκουγαν με το στόμα ορθάνοιχτο, τότε οι σιωπηλοί Τούρκοι, όπως αποδείχτηκε, είχαν τη δική τους άποψη για αυτό το θέμα.
Γενικά, από τη στιγμή που οι Αμερικανοί προσπάθησαν να κανονίσουν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, για εκδιώξουν τον Ερντογάν και να τοποθετήσουν τον Γκιουλέν στο θρόνο, η Άγκυρα έχει πάντα μια αυστηρά καθορισμένη γνώμη για όλα τα θέματα με τους Αμερικανούς.
Όπως ήταν φυσικό, Τούρκοι διπλωμάτες προσπάθησαν να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Αμερικανούς: «ενεργώντας μέσω διπλωματίας εκτός του πλαισίου της Σύμβασης του Μοντρέ, η Τουρκία προσπαθεί να κρατήσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω πειθούς», εξήγησε τόσο η δήλωση- άρνηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αλλά στην πραγματικότητα, η Άγκυρα «πολλαπλασίασε με το μηδέν» την επιθυμία της συμμαχίας να σώσει τη Μαριούπολη.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, φυσικά, προσέφερε τεράστια υπηρεσία στον Πούτιν. Μπορεί κανείς να συζητήσει ατελείωτα από τι καθοδηγήθηκε ο Ερντογάν να πράξει αυτό ακριβώς. Είτε τον οδήγησε ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης, είτε ένας στοιχειώδης υπολογισμός, είτε η επιθυμία να ενοχλήσει τους Αμερικανούς, είτε όλα μαζί.
Παρόλα αυτά, ο Τούρκος ηγέτης επέδειξε τουλάχιστον σύνεση, κάτι που λείπει από τους Αμερικανούς και από τους Ευρωπαίους το τελευταίο διάστημα.
Η εμφάνιση Αμερικανών στη Μαύρη Θάλασσα εν μέσω της “ειδικής επιχείρησης” στην Ουκρανία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα επιπλέον βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο και η Τουρκία αναπόφευκτα θα παρασυρόταν.
Αλλά στο πλευρό ποιανού θα πολεμούσε η χώρα που βρέχεται από την Μαύρη Θάλασσα και ανήκει στο ΝΑΤΟ; Το θέμα δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε μια απλή ανάλυση.
Τούρκοι και Ρώσοι ζουν δίπλα δίπλα και δεν θέλουν να γίνουν πυρηνική στάχτη σύμφωνα με την θέληση των Αμερικανών. Είναι πιο εύκολο για τους Τούρκους να μπλοκάρουν τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό που έκανε δηλαδή ο Ερντογάν. Για το οποίο τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Η "επίθεση" λοιπόν της Ελλάδας προς την Τουρκία δεν ήρθε από το πουθενά. Οι περήφανοι Έλληνες έλαβαν ξεκάθαρα την εντολή από τους Αμερικανούς, και έμμεσα έπαιξαν κόντρα στη Ρωσία.
Ωστόσο, αυτό είναι καθαρά το στυλ της ελληνικής πολυδιανυσματικής πολιτικής. Σε αντίθεση με την πολιτική του ενός διανύσματος του Ερντογάν, που ποτέ δεν κούνησε την ουρά του ανάμεσα σε δύο αφέντες και ακολουθούσε μόνο τα δικά του συμφέροντα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της τουρκικής πλευράς, πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα που «να ανήκει στις ναυτικές δυνάμεις μη παράκτιων κρατών», αναφέρει το ρωσικό προκλητικό δημοσίευμα που παρουσιάζει τις λίαν επικίνδυνες αερομαχίες Ελλήνων και Τούρκων (στις οποίες έχουν σκοτωθεί πιλότοι και από τις δυο πλευρές ως παιχνίδι).
Αν οι Ρώσοι έχουν αυτήν την άποψη για το Αιγαίο, την Ελλάδα και την Τουρκία, τότε όλα τα ζοφερά σενάρια είναι κοντά μας το επόμενο διάστημα.