Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μέγας κίνδυνος για τον ελληνισμό-Δυτικές υπηρεσίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για "Μεσογειακή Άνοιξη"

Η Τουρκία θέλει παγκόσμια εξουσία κινούμενη ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία και Κίνα, διεκδικώντας ένα ρόλο που στοχοποιεί άμεσα τον ελληνισμό στο σύνολο του, ενώ δυτικές υπηρείες πληροφοριών στοχοποιούν τον “βρώμικο” ρόλο της τουρκικής οργάνωσης SADAT στην Α.Μεσόγειο.     

Στις 18 Απριλίου 2022, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε για άλλη μια φορά πόσο ακριβής είναι η προσπάθειά μας για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης. Έγινε κατανοητή η σημασία των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία δηλώσαμε ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5 μεγάλα κράτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενος στις εκθέσεις της Rand Corporation του 2019 για αλλαγή εξουσίας στην Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στις 20 Απριλίου στην τηλεόραση: «Υπάρχουν χώρες του ΝΑΤΟ που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος. Δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Τουρκία, της οποίας η οικονομία εξαρτάται πολύ από τις ρωσικές εισαγωγές, αρνείται να εφαρμόσει τις αντιρωσικές κυρώσεις άλλων μελών του ΝΑΤΟ”.

Πρόκειται σαφώς για αλλαγή πολιτικής από την Άγκυρα που θέλει παγκόσμια εξουσία για να επιβάλει τα άνομα και επικίνδυνα σχέδια της σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, στοχοποιώντας την Ελλάδα, το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο, για διαφορετικούς λόγους.

Καμπάνες από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών για την SADAT

Η αναζήτηση για παγκόσμια επιρροή έχει οδηγήσει ορισμένα κράτη να κάνουν τα στραβά μάτια και ακόμη και να υποστηρίζουν μη κρατικούς φορείς, ανεξάρτητα από το αν αυτές οι ομάδες θα μπορούσαν αντικειμενικά να θεωρηθούν τρομοκρατικές οργανώσεις και όχι φιλανθρωπικές οργανώσεις που απλώς προσπαθούν να κάνουν καλά έργα.

Αυτή η απερίσκεπτη προσέγγιση για τη συνεργασία ουσιαστικά με όλους τους μη κρατικούς φορείς που εμφανίστηκαν τελείωσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η παγκοσμιοποίηση άλλαξε τους κανόνες των παιχνιδιών και τα κράτη τώρα διστάζουν να χρησιμοποιήσουν παράνομες οντότητες στις δραστηριότητές τους που επιδιώκουν συμφέροντα, λόγω των ανησυχιών τους για την καταχώρισή τους ως κρατικοί χορηγοί της τρομοκρατίας.

Για να συνεχίσουν ως συνήθως, ωστόσο, πολλά από αυτά τα κράτη έχουν δημιουργήσει φαινομενικά νομικά πρόσωπα με τη μορφή επίσημων ενόπλων δυνάμεων ή ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών που προσφέρουν μια κάλυψη εύλογης άρνησης.

Η SADAT International Defense Consultancy στην Τουρκία, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στο Ιράν και η Ομάδα Wagner στη Ρωσία είναι τρία παραδείγματα σκιωδών οργανώσεων που επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή της χώρας τους σε όλο τον κόσμο με κάθε δυνατό μέσο.

Αυτές οι οργανώσεις, για παράδειγμα, έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι εμπλέκονται σε ύποπτες πράξεις στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Πρόσφατα, οι ηγέτες του δυτικού κόσμου αντιλήφθηκαν την ύποπτη φύση αυτών των ομάδων και άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση εναντίον αυτών των σκιωδών οργανώσεων.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν το IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση το 2019, και επαίνεσαν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ομίλου Wagner και των θυγατρικών του το 2021.

Έγκυρες και αξιόπιστες πηγές στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν άρθρα που αντικατοπτρίζουν τις αυξανόμενες ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με τους ρόλους που έχει αναλάβει η SADAT στην Τουρκία.

Αυτό το άρθρο παρέχει πληροφορίες για τον ισχυρό ρόλο αυτών των ομάδων και στοχεύει να ρίξει φως στο πώς αυτές οι ομάδες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των σκοτεινών καθεστώτων και απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, μέχρι τις αρχές του 2014, η Τουρκία θεωρούνταν χώρα πρότυπο συνδυάζοντας επιτυχώς το Ισλάμ και τη δημοκρατία.

Ήταν επίσης μια από τις κοσμικές μουσουλμανικές χώρες που πήρε το μέρος του δυτικού κόσμου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Adalet ve Kalkinma Partisi – AKP) επανεξελέγη για τρίτη φορά το 2010, το AKP άρχισε να δείχνει αυταρχικές τάσεις και δημιούργησε σκιώδεις οργανώσεις για να προστατεύσει το καθεστώς Ερντογάν.

https://youtu.be/nGWhqO_QatA

Τα σκάνδαλα διαφθοράς της 17ης και 25ης Δεκεμβρίου 2013 άφησαν λίγα περιθώρια στον Ερντογάν να προστατεύσει την αυταρχική του διακυβέρνηση.[6] Με βάση αβάσιμα στοιχεία, αυτά τα σκάνδαλα εμπλέκουν τον Ερντογάν, την οικογένειά του και το υπουργικό συμβούλιο του. Ο Ερντογάν, φυσικά, ήξερε ότι αν παραιτηθεί από την προεδρία, θα πήγαινε στη φυλακή, όπως και σήμερα.

Άρχισε λοιπόν να χρησιμοποιεί σκιώδεις οργανώσεις, μία από τις οποίες είναι η SADAT, η πρώτη διεθνής εταιρεία άμυνας και συμβούλων της Τουρκίας, για να προστατεύσει τη θέση ισχύος του.

Φαινομενικά, η SADAT είναι μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία. Ωστόσο, όλοι στην Τουρκία γνωρίζουν ότι η οργάνωση βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ερντογάν και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του Ερντογάν και του πολιτικού του κόμματος.

Η SADAT, Διεθνής Εταιρεία Άμυνας, Διαβούλευσης, Κατασκευών, Βιομηχανίας και Εμπορίου (Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat, Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi – SADAT),
ιδρύθηκε από έναν απόστρατο στρατηγό, τον Adnan Tanriverdi, και άλλους 23 στρατιωτικούς στις 2 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η αποστολή της είναι «να δημιουργήσει μια αμυντική συνεργασία και συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των ισλαμικών χωρών για να βοηθήσει τον Ισλαμικό Κόσμο να πάρει τη θέση που αξίζει μεταξύ των Υπερδυνάμεων, παρέχοντας υπηρεσίες Στρατηγικής Συμβουλευτικής, Εκπαίδευσης Άμυνας και Ασφάλειας και Εφοδιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας Ισλαμικών Χωρών».

Η SADAT, η οποία έχει επίσης αίμα στα χέρια της, λειτουργεί πλέον υποκαταστήματα σε επαρχιακό επίπεδο σε 44 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του İYİ Parti Meral Aksener, η SADAT έχει στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Τοκάτ (μια πόλη στην περιοχή της Ανατολίας στη μέση της Μαύρης Θάλασσας) και στο Ικόνιο (πόλη νότια της Άγκυρας στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας της Τουρκίας).

Η οργάνωση έχει εκπαιδεύσει αρκετές χιλιάδες άτομα στα οποία θα ανατεθούν σε περίπτωση απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Η SADAT, ωστόσο, δεν είναι επίσημη κρατική υπηρεσία. Αντίθετα, είναι μια ομάδα ταχείας αντίδρασης που είναι υπεύθυνη για την προστασία του καθεστώτος του Ερντογάν.

Τον Ιούνιο του 2021, για παράδειγμα, ένα από τα εκπαιδευμένα μέλη του SADAT, ο Onur Gencer, ενεπλάκη στη δολοφονία του Deniz Poyraz, μέλους του Κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, στο κτήριο της επαρχίας της Σμύρνης.

Εκτός από τη συμμετοχή του SADAT σε βίαιες ενέργειες, η οργάνωση έπαιξε ρόλο στη διαδικασία πρόσληψης στρατιωτικού προσωπικού για τρία χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Μέλη της SADAT πήραν συνεντεύξεις σε υποψήφιους για θητεία στον τουρκικό στρατό, δίνοντας στην οργάνωση λόγο για το ποιοι προσελήφθησαν και ποιοι απορρίφθηκαν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα SADAT, η οργάνωση δραστηριοποιείται στην Τουρκία και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Σε μια από τις συνεντεύξεις του στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, ο Τανριβερντί είπε ότι η οργάνωση δεν δραστηριοποιείται στην Τουρκία, αλλά ότι δραστηριοποιείται σε άλλη χώρα, την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει λόγω αυτού που ανέφερε ως περιορισμούς εμπιστευτικότητας.

Το Ερευνητικό Κέντρο Πληροφοριών της Γαλλίας παρουσιάζει μια πολύ διαφορετική εικόνα της εμπλοκής της SADAT σε άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι η SADAT έχει δεσμούς σε 22 μουσουλμανικές χώρες.

Με βάση δημοσιεύματα ειδήσεων, το γεωγραφικό εύρος του SADAT εκτείνεται από την Υεμένη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ (μια περιοχή του νοτιοδυτικού Αζερμπαϊτζάν) έως τη Λιβύη και τη Συρία.

Για παράδειγμα, η SADAT παρέχει ενεργά την υποστήριξή του στις δυνάμεις που πολεμούν εναντίον της πολιτοφυλακής Χάφταρ στη Λιβύη.

Σε μια περίπτωση, η SADAT μετέφερε μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, «η SADAT διατηρεί την επίβλεψη και την πληρωμή των εκτιμώμενων 5.000 μαχητών υπέρ της GNA [Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας] στη Λιβύη», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Λιβυκής Πολιτικής Συμφωνίας, μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών που υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 2015).

Η SADAT δραστηριοποιείται επίσης στη Συρία και λειτουργεί ως πάροχος και διαμεσολαβητής μεταξύ ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία που πολεμούν κατά των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων της Συρίας στη χώρα.

Οι ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία φαίνεται να είναι μετριοπαθείς όσον αφορά τις τακτικές τους ενάντια στο συριακό καθεστώς, αν και δείχνουν σημάδια υιοθέτησης μιας τζιχαντιστικής ιδεολογίας.

Μερικές από αυτές τις ομάδες έχουν επίσης συνδεθεί με την Αλ Κάιντα στη Συρία.

Όσον αφορά τον επίσημο τουρκικό στρατό και την επιρροή του να επηρεάζει παράγοντες και γεγονότα στη Συρία, ωχριά σε σύγκριση με την επιρροή που ασκεί η SADAT στη χώρα αυτή.

Για παράδειγμα, παρά τις αντιρρήσεις των στρατηγών του τουρκικού στρατού, η SADAT κατάφερε να κατασκευάσει πύργους παρατήρησης στο Idlib, μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία.

Στις 30 Μαΐου 2021, σε μια σειρά βίντεο από το Ντουμπάι, ο Peker είπε ότι ενώ η μαφιόζικη ομάδα του έδωσε εντολή να δημιουργήσει μια συνοδεία φορτηγών για να μεταφέρει όπλα σε Τουρκμενικές ομάδες στη Συρία, και αυτό αφορούσε την SADAT, και όχι το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ούτε τον στρατό που πραγματοποίησε την πραγματική μεταφορά όπλων.

Όπως θα περίμενε κανείς, ο Ερντογάν και οι πληρεξούσιοι του στην SADAT, δεν περιορίζουν τις μηχανορραφίες τους στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάνει συχνές επισκέψεις στην Αφρική, αν και όχι με καλές προθέσεις. Πηγαίνει με την πρόθεση να προσφέρει εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες στους ηγέτες των αφρικανικών χωρών για να κλείσουν τα σχολεία των Γκιουλενιστών, να εμπλακεί σε πωλήσεις όπλων και να αναπτύξει ύποπτες σχέσεις με διεφθαρμένους ηγέτες στην ήπειρο.

Έχουν προκύψει κατηγορίες ότι ορισμένοι από τους Αφρικανούς ηγέτες που δέχτηκαν επίσκεψη από τον Ερντογάν χρησιμοποιούν την Τουρκία και τις κρατικές τράπεζες της χώρας ως καταφύγια για τη μεταφορά και το ξέπλυμα χρημάτων που αποκτήθηκαν παράνομα.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει πουλήσει όπλα και εκρηκτικά σε χώρες του Σαχέλ. Η SADAT δραστηριοποιείται στην Αφρική από το 2013 και ευθυγραμμίζει τη σκέψη της με την Τουρκία.

Η SADAT παρέχει επίσης προστασία στον Ερντογάν κατά τις επισκέψεις του σε άλλες τοποθεσίες στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, μια ομάδα μελών της SADAT υπηρέτησαν ως φρουροί στην ομάδα προστασίας του Ερντογάν όταν ο Τούρκος ηγέτης επισκέφθηκε τη Γερμανία το 2018. Επιπλέον, ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η  SADAT βοήθησε τη Χαμάς να ξεπλύνει χρήματα στη Μέση Ανατολή.

Μελλοντικοί κίνδυνοι

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ του Ερντογάν χρησιμοποίησε την έλλειψη επίγνωσης της πραγματικής φύσης και των κινήτρων της SADAT για να πείσει αυτούς τους ίδιους ανθρώπους ότι η Τουρκία παραμένει στόχος του δυτικού κόσμου (δηλαδή των ξένων δυνάμεων) και συνεχίζει να υπομένει έντονες επιθέσεις από Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Είναι μια στρατηγική που έχει δυνατότητες επιτυχίας γιατί στην Τουρκία, ο μέσος οπαδός του ΑΚΡ κατηγορεί τις ξένες δυνάμεις για κάθε είδους ζήτημα που έχει αντιμετωπίσει η χώρα και ως εκ τούτου αποδέχεται και εγκρίνει τις νόμιμες, και παράνομες πολιτικές της κυβέρνησης επειδή φαίνονται ως υποκινούμενο από εθνικιστικές και θρησκευτικές ανησυχίες.
 
Η SADAT λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα στις πιο σκοτεινές περιοχές του αυταρχικού καθεστώτος του Ερντογάν, έτοιμο να πυροδοτηθεί όποτε ο Ερντογάν πιστεύει ότι αυτός ή το καθεστώς του κινδυνεύουν.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί επίσης την SADAT ως εργαλείο για να κερδίσει τη συμπάθεια από άτομα πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας.

Η παρουσία της  SADAT και οι δραστηριότητές της στην Τουρκία και αλλού όχι μόνο θα αμαυρώσουν τη φήμη της χώρας ως δημοκρατικού κράτους (αν και παραπαίει όντας στο χείλος του γκρεμού), αλλά θα επιτρέψει στον Ερντογάν να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα σε βάρος του ευρύτερου καλού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...