Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικός “δάκτυλος” για να βυθιστεί το Moskva”; UAV Anka με σύστημα αντιμέτρων το “τύφλωσαν”

Τουρκικά UAV Anka με σύστημα αντιμέτρων το “τύφλωσαν” το ρωσικό Καταδρομικό “ Moskva”, με αποτέλεσμα να δεχθεί τους εκσυγχρονισμένους από την Τουρκία αντι-πλοϊκούς πυραύλους ΠΟΣΕΙΔΏΝ, και να βυθιστεί, ενώ στους δύο ουκρανικούς πυραύλους ΠΟΣΕΙΔΏΝ είχαν τοποθετηθεί τουρκικής κατασκευής ραντάρ. Αυτό υποστηρίζουν ρωσικές πηγές.   

Πολλοί ειδικοί έχουν ήδη σημειώσει ότι η παρουσία του βυθισμένου πλέον καταδρομικού Moskva είχε μεγάλη σημασία για την Μόσχα, παρά την ηλικία του πλοίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, το συγκρότημα ραντάρ ZR41 μια σφαιρική συσκευή στην πρύμνη του πλοίου εκτελούσε αποστολή  κινητής αεράμυνας προκειμένου να παρακολουθεί την κίνηση των αεροσκαφών της Ουκρανίας στην περιοχή της Οδησσού και πέριξ αυτής.

Επίσης το ρωσικό Καταδρομικό επιτηρούσε και όλες τις κινήσεις των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, τα οποία πραγματοποιούσαν συλλογή πληροφοριών.

"Η είδηση ότι το ΝΑΤΟ βοήθησε το Κίεβο να χτυπήσει έναν πολύ δύσκολο στόχο, όπως την ρωσική ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας εμφανίστηκε κυριολεκτικά αμέσως μετά την είδηση ​​την βύθιση του.

Ποια όμως από τις χώρες της συμμαχίας είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις απαιτούμενες τεχνικές δυνατότητες για αυτό; Μία από αυτές τις χώρες ήταν η Τουρκία”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

“Στο Κίεβο, ανέφεραν ότι το χτύπημα στο πλοίο έγινε από  πυραύλους Neptune. Ωστόσο, υπήρξαν πολλές απορίες  σχετικά με την έκδοση που χρησιμοποιεί το Κίεβο, επειδή η ουκρανική εταιρεία Ukroboronprom αντιμετώπιζες  όντως σοβαρά προβλήματα στο στάδιο της ανάπτυξης και παραγωγής του πυραύλου, τα οποία απείλησαν να διαταράξουν ολόκληρο το έργο.

Το κύριο πρόβλημα ήταν η έλλειψη ικανότητας στη δημιουργία μιας ενεργής κεφαλής ραντάρ (ARLGSN), χωρίς την οποία η όλη λειτουργία του πυραύλου θα ήταν αδύνατη.

Το θέμα όμως λύθηκε το 2018 με την αμυντική συνεργασία με την Τουρκία.

Στη συνέχεια, κατά την επίσκεψη του Ουκρανού πρωθυπουργού Volodymyr Groysman στην Άγκυρα, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γραμματείας της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας και της ουκρανικής εταιρείας Ukroboronprom.

Το έγγραφο προέβλεπε την υλοποίηση κοινών σχεδίων, αλλά το πιο σημαντικό, έδινε το πράσινο φως για την μεταφορά κρίσιμων ουκρανικών αμυντικών τεχνολογιών στην Τουρκία.

Η απόφαση αυτή σηματοδότησε την έναρξη της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένων γνωστών έργων για την κοινή παραγωγή UAV.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε στον ορίζοντα η τουρκική εταιρεία ASELSAN, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή συστημάτων επικοινωνίας, ραντάρ, ηλεκτρονικού πολέμου, αεράμυνας, καθώς και συστημάτων ηλεκτρονικών και όπλων ελέγχου.

Η εταιρεία είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές του τουρκικού στρατού.

Από το 2018, η ASELSAN άρχισε να συνεργάζεται ενεργά με το ουκρανικό γραφείο Luch στο Κίεβο και το εργοστάσιο  Zhulyansky, όπου οι εργασίες για τον παράκτιο πύραυλο Ποσειδών ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Οι πρώτοι καρποί αυτής της συνεργασίας εμφανίστηκαν πολύ σύντομα.

Το 2018, ουκρανο-τουρκική ομάδα ειδικών, παρουσίασε ένα σύστημα αντιαρματικών πυραύλων, το οποίο “φορτώθηκε” στο σασί του τεθωρακισμένου οχήματος Varta, και ήταν εξοπλισμένη με κατευθυνόμενους πυραύλους Skif, με σύστημα καθοδήγησης που επέτρεπε τη χρήση της για την καταστροφή σταθερών και κινούμενων στόχων.

Εκεί  προφανώς, τα συστήματα καθοδήγησης ήταν η βασική συμβολή της ASELSAN σε αυτή τη συνεργασία.
Η Τουρκία αυτά τα χρόνια ανέπτυξε ενεργά τα δικά της πυραυλικά συστήματα.

Το 2017, η Roketsan παρουσίασε το πρώτο της σύστημα βαλλιστικών πυραύλων KAAN που αφορά επίγειους στόχους, ενώ το 2017 παρουσιάστηκε ο πρώτος τουρκικός αντι-πλοϊκός  πύραυλος Atmaca, ο οποίος, σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς, ήταν αντιγραφή του αμερικανικού πυραύλου Harpoon.

Σε αυτήν την περίπτωση φυσικά, η ASELSAN ήταν η εταιρεία που δημιούργησε το σύστημα καθοδήγησης για τον πύραυλο Atmaca.

Η συνεργασία του ουκρανικού και τουρκικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος αλληλοσυμπληρώνονταν τέλεια ως προς τα αμοιβαία κενά.

Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Τουρκίας, ήταν λοιπόν πολύ πιο επιτυχημένο στην αντιγραφή δυτικών συστημάτων καθοδήγησης, όντας η χώρα αυτή μέλος του ΝΑΤΟ και έχοντας μεγαλύτερη πρόσβαση στις αμυντικές τεχνολογίες του ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ASELSAN βοήθησε τους Ουκρανούς με την τελειοποίηση του συστήματος καθοδήγησης του παράκτιου πυραύλου ΠΟΣΕΙΔΩΝ (Neptunian R-360), δύο εκ των οποίων κτύπησαν το ρωσικό Καταδρομικό “MOSKVA”.

Έτσι έτσι σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν  στην διάθεσή τους τουλάχιστον Τρία πλήρη συγκροτήματα ΠΟΣΕΙΔΩΝ με 12 εκτοξευτήρες, που είναι αρκετά για να αποτελέσουν απειλή για την κίνηση των πλοίων του ρωσικό Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Μια ημέρα πριν από την βύθιση του Καταδρομικού «Μόσχα», ο τουρκικός Τύπος έγραψε ότι η χώρα είχε ενσωματώσει ένα νέο ραντάρ SAR σε ένα από τα drone Anka με αποστολή την Μαύρη Θάλασσα για να εντοπίζει θαλάσσιες νάρκες, με τις οποίες οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ναρκοθέτησαν την θαλάσσια περιοχή της Οδησσού.

Τι είδους συστήματα έχει το τουρκικό UAV Anka;

Η συσκευή αναπτύχθηκε ειδικά για τον Τουρκικό Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (ΜΙΤ) με αποστολή τις παρεμβολές σε εχθρικά ραντάρ αλλά και την συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Επιπλέον, στο τουρκικό UAV υπάρχει οπτοηλεκτρονικό σύστημα με θερμική απεικόνιση και ένας προσδιοριστής αποστάσεων λέιζερ-στόχου, το οποίο αναπτύχθηκε από την ίδια εταιρεία, την ASELSAN.

Δεδομένων των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η εμπλοκή της Άγκυρας στην βύθιση του ρωσικού Καταδρομικού “Moskva”, είναι ένα πολύ υπαρκτό και αληθινό σενάριο, δεδομένου ότι υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες.

Ωστόσο, μπορεί η ίδια η Άγκυρα να μην εμπλέχθηκε  επίσημα με την βύθιση του ρωσικού Καταδρομικού, αλλά οι Τούρκοι έχουν πουλήσει τέτοιου τύπου UAV στο Κίεβο, παρέχοντας και πρακτικές συμβουλές.

Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη χρήση των Bayraktars, του κύριου πνευματικού τέκνου του τουρκικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να σταματήσει στο καταδρομικό Moskva. Είναι προφανές ότι και άλλα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας μπορούν να γίνουν στόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Πρόσφατα, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει ένα χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας.

"Αν παρουσιαστεί μια τέτοια ευκαιρία, τότε η ουκρανική πλευρά θα χρησιμοποιήσει σίγουρα αυτήν την ευκαιρία", απάντησε ο Danilov”, καταλήγει ο Ρώσος ειδικός.

Τελικά όποια πέτρα και να σηκώσουμε σε κάθε πολεμική αναμέτρηση από την Ουκρανία, την Λιβύη, το Ναγκόρνο, την Συρία, ή οπουδήποτε αλλού, τους Τούρκους θα βρούμε από πίσω.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ