Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επιπτώσεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από την κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση Ελλάδας- Τουρκίας-Γαλλίας για την εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης

Οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται εδώ και 1 μήνα με την Ρωσία να μην έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να καταλάβει μεγάλες Ουκρανικές πόλεις όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Σούμι, το Μικολάγιεφ, την Οδησό, ακόμη και αυτήν τη Μαριούπολη την οποία έχει ισοπεδώσει. 

Ωστόσο οι σκληρότερες μάχες, κανονικές οδομαχίες, διεξάγονται στην μαρτυρική Μαριούπολη , όπου ζούν  χιλιάδες ομογενείς μας, οι οποίοι τώρα ζούν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα υπόγεια των σπιτιών τους προκειμένου να αποφύγουν τον θάνατο από τα πυρά που εκτοξεύουν ανηλεώς οι Ρωσικές δυνάμεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανθρωπιστική επιχείρηση Γαλλίας-Ελλάδας-Τουρκίας στη Μαριούπολη

Τα παραπάνω ώθησαν Γαλλία-Ελλάδα-Τουρκία να σκεφθούν την διεξαγωγή ανθρωπιστικής αποστολής στην μαρτυρική πόλη

Συγκεκριμένα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία συνεργάζεται με την Τουρκία και την Ελλάδα για  την διεξαγωγή μιας «ανθρωπιστικής επιχείρησης» με σκοπό την απομάκρυνση των αμάχων από την κατεστραμμένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη που δέχεται επίθεση από ρωσικές δυνάμεις,  όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία και την Ελλάδα για να ξεκινήσουμε μια ανθρωπιστική επιχείρηση για την εκκένωση όλων όσων επιθυμούν να φύγουν από τη Μαριούπολη», δήλωσε ο Μακρόν μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα έχω μια νέα συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εντός των επόμενων 48 με 72 ωρών για να διερευνήσω τις πιθανότητες και να εξασφαλίσω τις λεπτομέρειες», είπε.

Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι ελπίζει «να μπορέσει να εμπλέξει τον μέγιστο αριθμό ενδιαφερομένων σε αυτή την επιχείρηση».

Είπε ότι  θα ήθελε να είναι «σε θέση» να πραγματοποιήσει την εκκένωση «τις επόμενες ημέρες».

Ο Μακρόν είπε ότι Γάλλοι αξιωματούχοι μίλησαν την Παρασκευή με τον δήμαρχο της Μαριούπολης και ότι οι 150.000 εναπομείναντες κάτοικοι έμειναν παγιδευμένοι  στην πόλη σε «δραματικές συνθήκες».

Πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσουν να  οργανώσουν την επιχείρηση «με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες».

Ο Μακρόν επανέλαβε επίσης εκκλήσεις προς τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμό της με την Ουκρανία, ο οποίος έκλεισε ήδη έναν ολόκληρο μήνα. 

Οι αρχές της πόλης ανέφεραν ότι ο  αριθμός των νεκρών στην πόλη ανέρχεται σε περισσότερους από 2.000 και δήλωσαν την Παρασκευή ότι ένα μόνο χτύπημα την περασμένη εβδομάδα στο θέατρο  της πόλης όπου βρίσκονταν  άμαχοι σκότωσε 300 ανθρώπους.

Η Ρωσία έχει καταστήσει την πόλη-λιμάνι το επίκεντρο της βίαιης επίθεσης της στην Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να συνδέσει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με περιοχές που ελέγχονται από τη Μόσχα στα ανατολικά.

Η καταστροφική επίθεση του Κρεμλίνου στη Μαριούπολη έχει παραλληλιστεί με τους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι και το Χαλέπι της Συρίας.

Οι νάρκες της Μαύρης Θάλασσας

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην ναρκοθέτηση της Μαύρης θάλασσας και στους κινδύνους για την νασιπλοϊα που ενέχει το γεγονός ότι λόγω θυελλωδών συνθηκών, οι νάρκες αγκύρωσης αποκόπηκαν, με αποτέλεσμα αυτές να "ταξιδεύουν" ανεξέλεγκτα

Οι τουρκικές αρχές  σήμερα προειδοποιούν τα σκάφη να μείνουν μακριά  ,καθώς μια ομάδα καταδύσεων επιθεωρεί ένα «αντικείμενο που μοιάζει με νάρκη» που βρέθηκε να επιπλέει βόρεια της Κωνσταντινούπολης κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, ημέρες αφότου η Ρωσία προειδοποίησε ότι αρκετές νάρκες είχαν απομακρυνθεί από τα ουκρανικά λιμάνια.

Η ομάδα ασφάλισε το αντικείμενο και άρχισε να το απενεργοποιεί, ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Οι ψαράδες εντόπισαν πρώτα το αντικείμενο κοντά σε μια περιοχή ελλιμενισμού στο πάνω στενό του Βοσπόρου -  και το ανέφεραν στο Λιμενικό Σώμα, δήλωσε στο Reuters η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας των Ακτών.

Ένας εκπρόσωπος της διεύθυνσης επιβεβαίωσε μια αναφορά της εφημερίδας Milliyet ότι οι αρχές εξέδωσαν ραδιοφωνική ειδοποίηση σε σκάφη ότι το αντικείμενο φέρεται να «έχει σχήμα μπάλας με προεξοχές σαν κέρατο» και «πιθανόν να είναι νάρκη».

Η Τουρκία μοιράζεται σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, στις οποίες η Μόσχα εισέβαλε τον περασμένο μήνα.

Η κύρια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αρκετές νάρκες παρασύρθηκαν στη θάλασσα μετά από αποκοπή από καλώδια κοντά σε λιμάνια της Ουκρανίας, έναν ισχυρισμό που απέρριψε το Κίεβο ως παραπληροφόρηση και μια προσπάθεια να κλείσουν τμήματα της θάλασσας. 

Η Μαύρη Θάλασσα είναι μια σημαντική ναυτιλιακή αρτηρία για σιτηρά, λάδι και προϊόντα πετρελαίου.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ορθότατα η Ελλάδα δήλωσε την επιθυμία της να συμμετάσχει μαζί με Γαλλία και Τουρκία στην "ανθρωπιστική επιχείρηση" απομάκρυνσης των αμάχων από την Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων είναι και χιλιάδες ομογενείς μας. 

Τα παραπάνω φέρνουν στην μνήμη μας την επιχείρηση "Χρυσόμαλλο Δέρας" του 1993 με την εκκένωση και μεταφορά στην Πατρίδα δια θαλάσσης, περίπου 2100 ομογενών μας, από τον πόλεμο Γεωργίας-Αμπχαζίας. 

Ωστόσο η τωρινή επιχείρηση στην Μαριούπολη είναι ποιό σύνθετη, οι άμαχοι πολύ περισσότεροι και η επιχείρηση θα γίνει σε συνεργασία με την Γαλλία και την Τουρκία, υπό την έγκριση του Πούτιν, εφόσον δοθεί αυτή. 

Παράλληλα λόγω της ύπαρξης ναρκών όπως προαναφέραμε στην Μαύρη θάλασσα, το πράγμα περιπλέκεται, αφού για την ασφάλεια τυχόν επιβατικών πλοίων που θα μεταβούν από Γαλλία -Ελλάδα-Τουρκία για να παραλάβουν τους αμάχους από την Μαριούπολη, θα πρέπει αυτά να συνοδεύονται από πολεμικά πλοία,όπως τα ναρκαλιευτικά, γεγονός που σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα στενά, τα οποία τώρα είναι κλειστά κατόπιν εφαρμογής από την Άγκυρα της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936. 

Βέβαια εκτός της θαλάσσιας οδού υπάρχει  ως λύση και η χερσαία οδός, για την απομάκρυνση των χιλιάδων παγιδευμένων αμάχων στη Μαριούπολη, η οποία όμως προσκρούει στο γεγονός του όγκου των αμάχων και της μεγάλης χρονικής διάρκειας της ανθρωπιστικής επιχείρησης, γεγονός που προϋποθέτει την κατάπαυση του πυρός για αρκετό χρονικό διάστημα, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα χορηγήσει ο Πούτιν, ο οποίος καίγεται χρονικά για να καταλάβει την εν λόγω πόλη προκειμένου να έχει να επιδείξει μια χειροπιαστή νίκη στο εσωτερικό της χώρας του.

Αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η συμμετοχή Ελλάδας-Τουρκίας σε μια  κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση διάσωσης αμάχων στην εμπόλεμη Ουκρανία καθώς επίσης η επίκληση και εφαρμογή του ανθρωπιστικού Δικαίου από την Τουρκία, έχουν ιδιαίτερη σημασία. 

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία, όχι επειδή το πιστεύει βέβαια, αλλά επειδή προσβλέπει σε κέρδη από τη στάση της, αρχίζει να κινείται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με το οποίο είχε "πάρει διαζύγιο "εδώ και χρόνια. 

Συνεπώς στο μέλλον τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν παρακαταθήκη για την επίλυση της μόνης πραγματικής διαφοράς μας με την Τουρκία, η οποία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της  υφαλοκρηπίδας , μεταξύ μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF