Σε σημερινό του άρθρο ο ιστότοπος al-monitor.com, με τίτλο,"Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να βγει πιο δυνατός από τον πόλεμο στην Ουκρανία" επισημαίνει το πως ο Ερντογάν προσβλέπει μέσω της διαχείρισης της κρίσης του Ουκρανικού πολέμου να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές στη χώρα του, αναφέροντας τα παρακάτω:
"Με την Τουρκία να αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση και τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις. Ωστόσο, ο Τούρκος ηγέτης θεωρείται ως ειδικός σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, και ότι ακόμη και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να του προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες"
Η κακή τουρκική οικονομία και οι δημοσκοπήσεις
"Οι Τούρκοι ειδικοί έχουν συνηθίσει να ακούν αντικρουόμενες δηλώσεις από τους υποστηρικτές του Ερντογάν. Για παράδειγμα, με την Τουρκία να αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό της τα τελευταία 20 χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι έδωσε δύο διαφορετικές υποσχέσεις σχετικά με το πότε θα κορυφωθεί ο πληθωρισμός και πότε θα μειωθεί εντός εβδομάδων. Σύμφωνα με την αρχική του πρόβλεψη, ο πληθωρισμός θα μειωνόταν μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, αργότερα μετέφερε το χρονικό πλαίσιο στο τέλος του 2022.
Οι οικονομικές προβλέψεις των Τούρκων αξιωματούχων είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής και η μείωση της αγοραστικής δύναμης ωθούν περισσότερους ανθρώπους στην Τουρκία κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο, η άρνηση των γεγονότων δεν βοηθά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Η οικονομική δυσπραγία αντανακλά άμεσα τα ποσοστά αποδοχής του Ερντογάν. Υπάρχει μικρή εμπιστοσύνη ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι δυνατόν να επέλθει πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι του AKP αναγνωρίζουν το αυξανόμενο κόστος ζωής και πώς αυτό θα είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος τους.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Numan Kurtulmus, αντιπρόεδρος του AKP, είπε στα μέλη του κόμματός του ότι «το AKP είναι το Νο. 1 κόμμα στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά, αλλά και πάλι η νίκη βρίσκεται μακριά». Τους συμβούλεψε να κάνουν εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα για να διατηρήσουν την εξουσία τους.
Πράγματι, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι εξέχοντες δημοσκόποι της Τουρκίας δείχνουν μια σταθερή πτώση της υποστήριξης του AKP. Στις εκλογές του Ιουνίου 2018, το ποσοστό ψήφων του AKP ήταν 42,56%. τώρα κυμαίνεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ 25-35%. Όμως, ενώ το ΑΚΡ βρίσκεται σε ένα σερί υποχώρησης, έχει μια σταθερή βάση σκληρών υποστηρικτών.
Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, υπήρξε μια νέα αισιοδοξία στις τάξεις του AKP. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η εισβολή θα κοστίσει στην Τουρκία, καθώς θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων από τον τουρισμό μέχρι τη γεωργία."
Ο Ερντογάν βγαίνει πάντα νικητής μετά από κρίσεις
"Ωστόσο, οι ελίτ του AKP το βλέπουν επίσης ως μια ευκαιρία που έστειλε ο Θεός για να σαρώσουν τις εκλογές του 2023.
Ένας ανώτερος γραφειοκράτης είπε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Από κάθε κρίση μηδέ εξαιρουμένης της ύφεσης του 2008, των επιθέσεων της 17-25ης Δεκεμβρίου, της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο Ερντογάν κατάφερε να βγει νικητής και μερικές φορές ακόμη ισχυρότερος στους πολιτικούς θεσμούς.
Τώρα διανύει μια περίοδο επίθεσης γοητείας, φιλοξενώντας ηγέτες από την Ελλάδα μέχρι το Ισραήλ και τα ΗΑΕ. Είμαστε βέβαιοι ότι θα εξαλείψουμε οριστικά την αντιπολίτευση από το τραπέζι στις εκλογές του 2023».
Δεν είναι μόνο όσοι συνδέονται με το AKP που μπορούν να δουν ευκαιρίες για τον Ερντογάν σε αυτή την κρίση.
Μπορεί κανείς να εξηγήσει τρεις εξέχοντες λόγους αυτής της αισιοδοξίας.
Οι λόγοι αισιοδοξίας ότι ο Ερντογάν θα τα καταφέρει
Πρώτον είναι τα τρωτά σημεία ασφαλείας , το κλίμα ανασφάλειας που θα δημιουργηθεί και η ικανότητα του Ερντογάν να δώσει λύση
Ο Levent Gultekin, ένας εξέχων πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, είπε στο Al-Monitor ότι παράλληλα με το οικονομικό σοκ, "Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δημιουργήσει ανησυχία για την ασφάλεια. Το κοινό θα ανησυχεί τώρα για τις πιθανότητες εξάπλωσης αυτής της σύγκρουσης. Όταν το κοινό ανησυχεί για την εθνική του ασφάλεια, τότε αρχίζει να επιζητά ισχυρή ηγεσία.
Έτσι, μπορώ να δω ότι ο αυξανόμενος φόβος και η ανησυχία που προστίθενται με μια διχασμένη αντιπολίτευση μπορεί εύκολα να ωφελήσει το κατεστημένο. Επιπλέον, οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια θα μπορούσαν να θολώσουν την κρίση για την οικονομική απόγνωση .Η αδύναμη οικονομία θα γίνει αποδεκτή ότι οφείλεται λόγω του πολέμου και η πραγματικότητα των οικονομικών τρωτών σημείων που δημιουργεί η κυβέρνηση θα γίνει αόρατη».
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο πόλεμος θα αφαιρέσει την προσοχή από την καταστολή και των μέτρων κατά της αντιπολίτευσης στην χώρα.
Όσον αφορά τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έχει σταδιακά καταστείλλει τους αντιπάλους, ιδιαίτερα το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Πολλά μέλη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συμπροέδρου του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραμένουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής
Η δίκαιη εκπροσώπηση των μέσων ενημέρωσης αποτελεί έναν άλλο παράγοντα. Τα περισσότερα από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας βρίσκονται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Ο Seren Selvin Korkmaz, πολιτικός αναλυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου IstanPol, είπε στο Al-Monitor ότι «η φωνή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον Τύπο είναι ήδη χαμηλή και με τον πόλεμο που διεξάγεται στην περιοχή οι φωνές τους θα ακούγονται ακόμη λιγότερο».
Στις 28 Φεβρουαρίου, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης της χώρας αποκάλυψαν τον οδικό τους χάρτη που περιγράφει τα σχέδιά τους για την αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού συστήματος και την ενίσχυση της δημοκρατίας της χώρας. Η συγκέντρωση δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο κοινό, με την προσοχή των Τούρκων να επικεντρώνεται έντονα στην Ουκρανία.Επιπλέον, το AKP και ο de facto πολιτικός του σύμμαχος, το υπερεθνικιστικό MHP, έχουν εισαγάγει έναν νέο εκλογικό νόμο που, σύμφωνα με κυβερνητικούς επικριτές, στοχεύει στην αλλαγή των εκλογικών κανόνων και κανονισμών για να ενισχύσει το πλεονέκτημα της εξουσίας.
Η τρίτη εξήγηση προέρχεται από διεθνείς και περιφερειακές ευκαιρίες. Ο αναζωπυρωμένος διπλωματικός ακτιβισμός του Ερντογάν μπορεί να δημιουργήσει έναν κρίσιμο βαθμό οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να αναπληρώσει την απουσία διορθωτικών μηχανισμών στην εσωτερική πολιτική, ιδιαίτερα όσον αφορά την υγεία της τουρκικής οικονομίας.
«Οι στόχοι εξωτερικής πολιτικής της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να είναι σκοτεινοί για τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Korkmaz.
Ο Ερντογάν εμφανίζεται ως το πιο ασφαλές στοίχημα απλώς και μόνο επειδή οι εναλλακτικές λύσεις είναι άγνωστες.
Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις παγκόσμιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η Κωνσταντινούπολη από τη άλλη βρίσκεται σε γρήγορο δρόμο για να γίνει κόμβος για τους πλούσιους και καλά μορφωμένους εξόριστους της Ρωσίας.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι όσο οι ελίτ του AKP ότι οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023 μπορούν να σωθούν από τον πόλεμο.
Ο Aykan Erdemir, ανώτερος διευθυντής του προγράμματος για την Τουρκία στο FDD, είπε στο Al-Monitor:
«Τα διαρθρωτικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και η εκτεταμένη φτώχεια της χώρας είναι πολύ εκτεταμένα για να διορθωθούν με μέτρα στο διπλωματικό μέτωπο. Η έλλειψη οποιασδήποτε οικονομικής ή πολιτικής μεταρρύθμισης στο εσωτερικό για να συνοδεύσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ερντογάν διεθνώς δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε ουσιαστικά καμία ουσιαστική αλλαγή στις ιδεολογικές του πεποιθήσεις που χρεοκόπησαν το αυταρχικό του σχέδιο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό."
Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα τυχόν νίκη του Ερντογάν στις εκλογές του 2023;
Εάν η παραπάνω ανάλυση-άρθρο του Al-Monitor επαληθευθεί και ο Ερντογάν μέσω της διαχείρισης κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία κατορθώσει να νικήσει στις εκλογές του 2023, τότε οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά εκτιμούμε ότι θα είναι δυσάρεστες
Οι πρόσφατες αβρότητες και το καλό κλίμα στη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Πρωθυπουργό μας είναι κατά την γνώμη μας ληξιπρόθεσμες
Η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στις διεκδικήσεις της σε βάρος μας και εκτιμούμε ότι μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θα επανέλθει...
Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει επίσης το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας βρίσκονται σε μη καλό επίπεδο σε αντίθεση με τις Τουρκορωσικές που δεν έχουν διαρραγεί , χάρη στον διπρόσωπο ρόλο και στάση που τηρεί η Τουρκία στον πόλεμο στην Ουκρανία
Αυτό μάλλον θα πριμοδοτήσει την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος μας
Εφόσον ο Ερντογάν καταφέρει να κερδίσει στις εκλογές θα συνεχίσει χωρίς κανένα εσωτερικό εμπόδιο, αφού η ενωμένη αντιπολίτευση θα προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμια της μετά τη νέα ήττα της, ακάθεκτος στον δρόμο προς την "Γαλάζια Πατρίδα" και τις διεκδικήσεις του σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου
Το χειρότερο θα είναι ότι και η Δύση θα αντιληφθεί ότι θέλοντας και μη θα πρέπει να τα βρεί με τον Ερντογάν, κάνοντάς του τα χατήρια, αφού η Ευρώπη θα έχει ήδη μπεί σε περίοδο ψυχρού πολεμου με την Ρωσία και οι ΗΠΑ θα έχουν την προσοχή τους στραμένη στον Ινδοειρηνικό
Το μόνο πρόβλημα για τον Ερτνογάν είναι η κακή οικονομία της χώρας και το γεγονός ότι πολλοί Τούρκοι πολίτες ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας
Θα σταθεί άραγε ικανή η οικονομία να στερήσει στον Ερντογάν μια νέα εκλογική νίκη;
Διαπιστώσεις- Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι πιθανή νίκη του Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις για τους λόγους που προανέφερα
Όπως αναφέρει τέλος στο εξαιρετικό βιβλίο του "ΤΟΥΡΚΙΑ-Αναθεωρητισμός και Συγκρούσεις", σελίδα 67, ο Απόστρατος Ανώτατος Αξιωματικός Χρήστος Μηνάγιας, ένας από τους πολύ λίγους στρατιωτικούς αναλυτές που γνωρίζουν σε μεγάλο βάθος την Τουρκία, "ο τρόπος σκέψης του τουρκικού λαού εστιάζεται στην θρησκεία, την ιστορία και τον Εθνικισμό"
Αυτόν τον τρόπο σκέψης ο Ερντογάν με τις τρείς συνιστώσες, φαίνεται ότι ο Ερντογάν γνωρίζει πάρα πολύ καλά να χειρίζεται μέχρι τώρα. Άραγε θα τα καταφέρει και στις προσεχείς εκλογές;