Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Που θα καταλήξουμε; "Μαύρη Θάλασσα", Συνθήκη Μοντρέ και άλλες τουρκικές νατοϊκές ιστορίες

Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε ότι την τελευταία δεκαετία, όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στην Τουρκία όσον αφορά  κατά πόσο είναι πιστή στο ΝΑΤΟ ή όχι. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι αποστασιοποιήθηκε από τη συμμαχία και πλησίασε περισσότερο τη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά την αγορά των πυραύλων S-400. Εκτός από τις κατηγορίες, η τουρκική αμυντική βιομηχανία αντιμετώπισε επισήμως  και ανεπισήμως εμπάργκο από τους συμμάχους της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που εδρεύει στο Λονδίνο, Middle East Eye , ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ  είπε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι «η Τουρκία δείχνει να είναι ένας αξιόπιστος και σημαντικός σύμμαχος» κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία, διαψεύδοντας τις φήμες για αποβολή της Άγκυρας από τη συμμαχία.

 Τα σχόλια του αξιωματούχου έρχονται σε αντίθεση με την άποψη πολλών, ότι η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα αποβολής από τη συμμαχία, καθώς έχει ξεκινήσει τις δικές της πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής επεμβαίνοντας στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και συγκρούοντας με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Γαλλία , στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία έχει από καιρό εγκαταλείψει τη Δύση. Ο πρόεδρός της Ερντογάν, έχει ευθυγραμμίσει τη χώρα του με έναν άξονα δυνάμεων ανοιχτά εχθρικό προς τα δυτικά συμφέροντα: την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, δείχνοντας  ότι η Τουρκία δεν αισθάνεται δεσμευμένη από τις ευθύνες της στο ΝΑΤΟ. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί ήδη να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Ακόμη και μεταξύ των ίδιων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει πυροδοτήσει τις φλόγες των συγκρούσεων και ο Ερντογάν γίνεται όλο και πιο επιθετικός στη Μεσόγειο. Το 2020, Η Τουρκία αγνόησε το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη και απάντησε με εχθρότητα όταν αντιμετώπισε γαλλικές περιπολίες. Οι ΗΠΑ ίσως να επανεξετάσουν την ευθύνη τους, για τη μόνιμη άμυνα της Ευρώπης και να σταματήσουν να παρέχουν σε συμμάχους όπως η Τουρκία οποιεσδήποτε παραχωρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ άλλων, η ίδια η Ουάσινγκτον είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και την συμμαχία του Ερντογάν με τρομοκράτες, κάτι που εξαντλεί την υπομονή των Ηνωμένων Πολιτειών, και να φέρει νέα προβλήματα στην Τουρκία.

Ο Μπάιντεν, είχε πολλές ευκαιρίες να "μετρήσει" τον Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια και έχει καταλήξει σαφώς στο συμπέρασμα, ότι ο Τούρκος ηγέτης είναι ένας αυταρχικός κυβερνήτης. ''Η Τουρκία'', έχει πει, "πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί της όπως κάναμε μέχρι πρόσφατα".

Η καιροσκοπική στάση της Τουρκίας

Τώρα η Τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία, προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να πείσει ότι πάντα ήταν σταθερός σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ.

https://www.youtube.com/watch?v=mistYS43-L4

Βέβαια η σύνοδος της Αστάνα  και η συμφωνία της Τουρκίας με τη  Ρωσία και  το Ιράν για τη Συρία,  η σύμπλευση και συνύπαρξη με τη Ρωσία σε Συρία-Λιβύη , η συνδιαλλαγή με Ερντογάν- Πούτιν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η εγκατάλειψη  της Αρμενίας από τη Ρωσία την ώρα του πολέμου με τους Αζέρους , δείχνουν ότι η Τουρκία είχε γυρίσει την πλάτη  για τα καλά σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ συνεργαζόμενη ευρέως  με Μόσχα και Τεχεράνη, που είναι εχθροί της Δύσης. 

Τώρα η Τουρκία βλέποντας ότι κινδυνεύει άμεσα από έναν πόλεμο στην Ουκρανία, ξαναθυμήθηκε το ΝΑΤΟ και επιχειρεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίλυση του ρήγματος μεταξύ Ρωσίας και Συμμαχίας. 

Στην Τουρκία μάλλον πρέπει να ανησυχούν, καθώς δεν είναι τυχαίο που η τουρκική trtworld έγραψε ότι για την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ πρέπει να αναγνωρίσει τον μοναδικό γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας, υπονοώντας ότι είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο μπλόκ.

«Η αναζωογόνηση των στρατιωτικών σχέσεων με την Τουρκία θα βοηθήσει στην αποτροπή του επεκτατισμού της Μόσχας, θα παρεμποδίσει τη στρατηγική της στη Μαύρη Θάλασσα, θα προστατεύσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει την αποτροπή», έγραψε.

Σύμφωνα με το trtworld, η Άγκυρα γνωρίζει τα διλλήματα στα οποία θα μπορούσε να βρεθεί εάν εκδηλωθεί πόλεμος στην άλλη πλευρά της Μαύρης Θάλασσας.

«Μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα αναγκάσει την Άγκυρα να λάβει σκληρές αποφάσεις, ειδικά σε σχέση με τον Βόσπορο που η Τουρκία ρυθμίζει σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936», αναφέρει.

Η Ρωσία, ως παράκτια χώρα, έχει το  δικαίωμα εισόδου στη Μαύρη Θάλασσα περιορισμένη  μόνο από τη χωρητικότητα των πλοίων της, ενώ τα πλοία που ανήκουν σε μη παράκτια κράτη (όπως ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό) πρέπει να ζητήσουν άδεια δύο εβδομάδες νωρίτερα και δεν μπορούν να παραμείνουν περισσότερο από τρεις εβδομάδες.  

Θέλοντας να δείξει ότι η Τουρκία είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ ( αλλά εκπληρώνοντας και την ηγεμονική αυταρχικότητα της Τουρκίας ), το trtworld αναφέρει:  «Ο περιορισμός των επεκτατικών πολιτικών της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να περιλαμβάνει πρακτικά βήματα, όπως η ίδρυση μιας μόνιμης αποστολής θαλάσσιας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η Τουρκία - έχοντας μακράν το μεγαλύτερο ναυτικό από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ της Μαύρης Θάλασσας - θα παίξει αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο».

«Αντί να έχουν μια διαρκή τιμωρητέα προσέγγιση προς το δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία και - ειδικότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες - χρειάζονται καλύτερη κατανόηση των εθνικών συμφερόντων της Άγκυρας και των νόμιμων ανησυχιών για την ασφάλεια».

Η  δόλια Τουρκία επιχειρεί στην παρούσα φάση, να πείσει την  κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους κατά της Τουρκίας και να στηρίξουν την τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή.

Χωρίς την ομπρέλα του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, η Τουρκία θα είναι έρμαιο στις διαθέσεις του Πούτιν  που έχει την Τουρκία για πρόγευμα, κάτι που το ξέρει πολύ καλά ο Ερντογάν και οι Τούρκοι. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...