Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επίδειξη δύναμης! Αεροναυτική άσκηση μεγάλης κλίμακας ΗΠΑ-Ελλάδας στην Κρήτη με 4 αποδέκτες (Εικόνες-Βίντεο)

Από την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ αναφέρονται τα εξής:

"Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση μονάδων τους με τη «Δύναμη Κρούσης Αεροπλανοφόρου 8» των ΗΠΑ (US Carrier Strike Group EIGHT, CSG – 8) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Ειδικότερα, από την Ελλάδα συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΕΛΛΗ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΛΑΣΚΟΣ, το Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ και Μαχητικά Αεροσκάφη F-4, F-16, καθώς και το CSG – 8 των ΗΠΑ αποτελούμενο από το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN, τα Αντιτορπιλικά USS BAINBRIDGE, USS GRAVELY, USS ROSS, USS ROOSEVELT, την Νορβηγική Φρεγάτα HNoMS FRIDTJOF NANSEN και Μαχητικά Αεροσκάφη F-18.

https://www.youtube.com/watch?v=0-M9YzK0DTw

Σημειώνεται επίσης ότι από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 4 Ιανουαρίου 2022 μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 5 Ιανουαρίου η Φ/Γ ΕΛΛΗ εντάχθηκε στη συνοδεία του USS HARRY S. TRUMAN.

Κατά τη διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων εκτελέστηκαν προχωρητικοί ελιγμοί και αντικείμενα αντιαεροπορικής άμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας.

Οι εν λόγω συνεκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε τα εξής:

H παρουσία της δύναμης κρούσης του  Αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή της Κρήτης (1 αεροπλανοφόρο και 4 αντιτορπιλικά των ΗΠΑ), μαζί με 1 νορβηγική φρεγάτα και η διεξαγωγή ασκήσεων με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις  οι οποίες μετείχαν με 2 Φρεγάτες , 1 τορπιλάκατο, 1 υποβρύχιο, σε συγκερασμό με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών  F-18 των ΗΠΑ και Ελληνικών F-4 και F-16, αποτελούν ένα σαφέστατο μύνημα με πολλούς αποδέκτες.

Πρώτος αποδέκτης η Τουρκία

Πρώτος και εγγύτερος γεωγραφικά αποδέκτης είναι η Τουρκία, η οποία αντιλαμβάνεται τη σημασία της  επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας στην πράξη πλέον.

Η στρατηγική θέση της Κρήτης και η βάση των ΗΠΑ στη Σούδα,  παίζουν κυρίαρχο ρόλο αδιαμφισβήτητα στην κατακόρυφη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας.

Η ΗΠΑ δεν πρόκειται εφεξής σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης  μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας να τηρήσουν στην πράξη στάση ίσων αποστάσεων, αφού πλέον η Ελλάδα είναι ο κυριότερος πυλώνας ασφαλείας και προάσπισης των συμφερόντων τους στη Βαλκανική και τη ΝΑ Μεσόγειο και όχι η Τουρκία, από την οποία απομακρύνονται στρατιωτικά ολοένα και περισσότερο.

Παράλληλα η εν λόγω άσκηση ΗΠΑ-Ελλάδας υποδηλώνει την αποφασιστικότητα να μην επιτραπεί εφεξής στην Τουρκία να προβεί σε αυθαιρεσίες και επιθετικές κινήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο.

Τα παραπάνω έρχονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία την Προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ασκεί η Γαλλία, με την οποία η χώρα μας έχει προβεί σε Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, οπότε εύλογα αντιλαμβανόμαστε ότι οι τουρκικοί λεονταρισμοί και οι δηλώσεις  στην παρούσα χρονική περίοδο δεν έχουν απολύτως κανένα αντίκρυσμα και είναι κενού περιεχομένου και σημασίας, εκτός και αν ο απρόβλεπτος Ερντογάν έχει αυτοκτονικές διαθέσεις για τον ίδιο και τη χώρα του και θέλει να εμπλακεί σε πολεμική περιπέτεια με την Ελλάδα, από την οποία θα βγεί σίγουρα χαμένος.

https://www.youtube.com/watch?v=YQngT7hRgA4

Δεύτερος αποδέκτης η Ρωσία

Είναι γνωστό ότι από την ερχόμενη Δευτέρα , ΗΠΑ-ΝΑΤΟ μπαίνουν σε μια φάση διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με την Ρωσία, αναφορικά με την Ουκρανία και τυχόν ενδεχόμενη στρατιωτική ενέργεια της Μόσχας κατά του Κιέβου.

Χρονικά θα υπάρχει μια τριπλή διαστρωμάτωση των επαφών για το θέμα, η πρώτη σε επίπεδο εκπροσώπων των ΥΠΕΞ Ρωσίας-ΗΠΑ, η δεύτερη σε επίπεδο ΥΠΕΞ χωρών του ΝΑΤΟ και Ρώσου ΥΠΕΞ και η τρίτη στον ΟΑΣΕ.

Ελπίδα όλων είναι να πρυτανεύσει η λογική και το θέμα να διευθετηθεί ειρηνικά μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά και πάμε σε διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ  έχουν πεί ότι θα επέμβουν.

Σε αυτό το πλαίσιο εδράζεται και η παρουσία  της "Δύναμη Κρούσης Αεροπλανοφόρου 8" των ΗΠΑ στην Κρήτη, αφού σε τέτοια περίπτωση θα κληθεί να σπεύσει στη Μαύρη Θάλασσα για συμμετοχή στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ενώ ενδέχεται να λάβει αποστολή στη ΝΑ Μεσόγειο αναλόγως των κινήσεων του ρωσικού στόλου που εδρεύει στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποδέκτης το Ιράν αλλά και η Λιβύη

Τέλος αποδέκτες της παρουσίας της "Δύναμης Κρούσης Αεροπλανοφόρου 8" των ΗΠΑ στην Κρήτη, είναι τόσο το Ιράν όσο και οι πολέμαρχοι στη Λιβύη.

Το Ιράν γιατί υπάρχει στο τραπέζι πιθανή στρατιωτική ενέργεια εναντίον του από ΗΠΑ-Ισραήλ λόγω της μη συμμόρφωσής του αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και των επιθέσεων με drone που πραγματοποιούν ιρανικά εξαπτέρυγα σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Τέλος η κατάσταση στη Λιβύη είναι στάσιμη αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών και μια επανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων από αντιμαχόμενες στρατιωτικές ομάδες είναι πιθανή, οπότε η  μεγάλη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή  πιθανότατα να δράσει αποτρεπτικά προς αυτή την κακή εξέλιξη.

https://youtu.be/DtD_7W8sbgw

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ