Σε δημοσίευση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιστράτηγος ε.α. και διατελέσας σε καίριες θέσεις στον τομέα της Άμυνας, προβαίνει σε παρατηρήσεις σχετικά με άρθρο Τούρκου αναλυτή με τίτλο «Αξιολόγηση Ελλάδας», στο οποίο γίνεται αναφορά των αμυντικών αδυναμιών της Ελλάδας λόγω των υφισταμένων γεωγραφικών δεδομένων.
Ακολουθεί ολόκληρη η δημοσίευση:
«Στο τουρκικό περιοδικό C4Defence δημοσιεύθηκε άρθρο Τούρκου αναλυτή με τίτλο «Αξιολόγηση Ελλάδας», σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας έχει αμυντικές αδυναμίες λόγω των υφισταμένων γεωγραφικών δεδομένων. Συγκεκριμένα είναι ευάλωτη σε αποβατικές ενέργειες λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού νησιών που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική χώρα και υπάρχει ανυπαρξία σημαντικών φυσικών εμποδίων στη Θράκη από τον Έβρο μέχρι το Νέστο. Σύμφωνα με την ανάλυση ο τουρκικός στρατός σε μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια πολύ εύκολα μπορεί να φτάσει γρήγορα σε μεγάλες ελληνικές πόλεις.
Επί των προ αναφερομένων να επισημάνουμε τα εξής :
- Σε ότι αφορά τη Θράκη, η υιοθέτηση παθητικής αμυντικής στάσης από τη χώρα μας οδηγεί στην ανάπτυξη επιθετικού πνεύματος από την πλευρά της Τουρκίας η οποία αισθάνεται ότι δεν απειλείται από ενέργεια της Ελλάδας στο έδαφός της. Οι σχηματισμοί και οι μονάδες στην περιοχή του Έβρου έχουν συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης και έχουν χρεωθεί έδαφος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν «αγκιστρωθεί» σ΄ αυτό και να έχει υιοθετηθεί αμυντική συμπεριφορά, εν αναμονή τυχόν επιθετικών ενεργειών από την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να αναλάβει επιθετική ενέργεια στο τουρκικό έδαφος. Ο πεδινός αρματικός χώρος της Ανατολικής Τουρκίας είναι ιδανικός για επιθετικές επιχειρήσεις και τα υψώματα της Τσατάλτζας που προσφέρονται για αμυντικό αγώνα βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Πόλη. Ο αείμνηστος φιλόσοφος Παν. Κονδύλης στο βιβλίο του «Θεωρία Πολέμου» επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Τουρκία, τότε έχει κατά πάσα πιθανότητα υπογράψει μόνη της και εκ προοιμίου την καταδίκη της. Η χώρα μας πρέπει να καταστεί απρόβλεπτη σε ότι αφορά τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής ισχύος που διαθέτει, προκειμένου να ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα.
- Αναφορικά με ενέργεια εναντίον κάποιου ελληνικού νησιού η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι αποβατικές δυνάμεις αποτελούν εύκολο στόχο από τη φόρτωση στα μεταφορικά μέσα (πλοία, ελικόπτερα, κ.λπ) και μέχρι τη δημιουργία του αρχικού προγεφυρώματος, δηλαδή την κατάληψη και οργάνωση του εδάφους. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό ναυτικό και οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς που έχουν αναλάβει την άμυνα των νησιών έχουν ως βασική προτεραιότητα και επιδίωξη την καταστροφή των τουρκικών δυνάμεων στη θάλασσα.
- Η εκπαίδευση του προσωπικού των ελληνικών Ε.Δ. που βρίσκονται στα νησιά, από όσους συμμετέχουν στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, αλλά και τους διοικητές όλων των κλιμακίων, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη επιθετικού πνεύματος, πρωτοβουλίας και ικανότητας άμεσης ανταπόκρισης στη διαχείριση θερμών επεισοδίων και κρίσεων κάθε μορφής.
- Άρθρα με τουρκικές μεγαλοστομίες και λεκτικές απειλές όπως αυτό στο περιοδικό που προαναφέρθηκε έχουν σκοπό τη δημιουργία φοβικών συνδρόμων ώστε να αποδεχτούμε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και να μην προβληθεί αντίσταση από την πλευρά μας.
Κατόπιν των παραπάνω το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η Ελλάδα είναι ότι διαθέτει τη βούληση να οδηγηθεί σε μια ολοκληρωτική και γενική αντιπαράθεση και δεν θα περιοριστεί σε ένα θερμό επεισόδιο με το οποίο η Τουρκία θα επιθυμούσε να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η χώρα μας διαθέτει τις στρατιωτικές δυνατότητες να αντιμετωπίσει την Τουρκία με απόλυτη επιτυχία και αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση χωρίς αμφιταλαντεύσεις για χρησιμοποίηση της στρατιωτικής ισχύος αν απαιτηθεί».