Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Γκιλοτίνα"! Οι κυρώσεις CAATSA "τελειώνουν" την στρατιωτική ετοιμότητα της Τουρκίας

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στην Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υπονομεύει τις στρατιωτικές ικανότητες και την πολεμική ετοιμότητα της Τουρκίας.

Πιθανώς, η πιο επιζήμια κύρωση είναι η απαγόρευση χορήγησης συγκεκριμένων αδειών εξαγωγής των ΗΠΑ, για οποιοδήποτε αγαθό ή τεχνολογία.

Η πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, καθώς προσπαθεί να αναπτύξει μια τοπική αμυντική βιομηχανία, ήδη υπό κυρώσεις και περιορισμούς από συμμάχους και εταίρους, προέρχεται από την έλλειψη εγχώριας βιομηχανίας εργαλειομηχανών ακριβείας.

Η Τουρκία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην εισαγωγή εργαλειομηχανών ακριβείας, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για την εξυπηρέτηση όχι μόνο των αναγκών της πολιτικής βιομηχανίας αλλά και για την ανάπτυξη τοπικά κατασκευασμένων αμυντικών ειδών.

https://www.youtube.com/watch?v=xPcTK5C4SaE

Η παραδοχή ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για τη χρήση εισαγόμενων εργαλειομηχανών ακριβείας για μη πολιτική χρήση, προήλθε από δύο κορυφαίους αξιωματούχους της άμυνας τους τελευταίους μήνες.

«Το βλέπουμε (τα εμπόδια) τώρα. Άλλες χώρες μας εμποδίζουν για την προμήθεια εργαλείων ακριβείας. Δεν θα μας τα δώσουν. Ήδη δεν μας τα δίνουν. Αυτό το βιώνουμε αυτή τη στιγμή», είπε ο İsmail Demir, αποκαλύπτοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η τουρκική αμυντική βιομηχανία εδώ και αρκετό καιρό.

«Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που δεν παρέχονται στην Τουρκία λιγότερα εργαλεία ακριβείας. Δεν μιλάμε μόνο για τρεις ή τέσσερις χώρες. Αντιμετωπίζουμε ένα μπλοκ σε όποια πόρτα κι αν χτυπήσουμε», πρόσθεσε ο Ντεμίρ.

Προκειμένου να παρακάμψει τις κυρώσεις, τους περιορισμούς και αυτό το μπλοκάρισμα, η κυβέρνηση Ερντογάν ανέπτυξε σχέδια για εκτροπή μηχανημάτων ακριβείας για στρατιωτικούς σκοπούς. Αλλά ακόμη και εκεί, συνάντησε την άρνηση από προμηθευτές, που ανησυχούσαν για τα πραγματικά κίνητρα της Τουρκίας να χρησιμοποιεί πολιτικά αγαθά για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η πρώτη δημόσια αποκάλυψη, ότι η Τουρκία έχει μπει σε εμπάργκο σε αγαθά διπλής χρήσης για πολιτικές ανάγκες λόγω φόβου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, προήλθε από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είμαστε πραγματικά αντιμέτωποι με αδήλωτα εμπάργκο. Δεν μπορούμε να λάβουμε την επιθυμητή απάντηση ακόμη και από ορισμένους από τους συμμάχους μας, όχι μόνο σε αυτά τα στρατιωτικά ζητήματα, στην αμυντική βιομηχανία, αλλά και σε άλλα θέματα πολιτικής παραγωγής με το σκεπτικό ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο, για αυτόν ή τον άλλο σκοπό», είπε.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ξένοι κατασκευαστές, τοποθετούν εντοπιστές και μετρητές GPS σε εργαλεία ακριβείας που εισάγονται για μη στρατιωτική χρήση στην Τουρκία και ελέγχουν τακτικά τα μηχανήματα, για να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιούνται για τον προορισμό τους.

https://www.youtube.com/watch?v=VNhO5l_9q2g

Το 80% των αναγκών της βιομηχανίας, στηρίζεται σε ξένους προμηθευτές και κρίσιμα εξαρτήματα, όπως μονάδες ηλεκτρονικού ελέγχου, αφού δεν κατασκευάζονταν στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει αυξανόμενους περιορισμούς, εμπάργκο και κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία όχι μόνο από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ αλλά και από τους εμπορικούς της εταίρους, όπως η Ρωσία, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι μπορεί να τρέφει αλυτρωτικές φιλοδοξίες. 

Οι περιορισμοί και σε ορισμένες περιπτώσεις η απαγόρευση της πώλησης στρατιωτικών προϊόντων και προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και εργαλειομηχανών ακριβείας, είναι μια άμεση απάντηση στον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό της Τουρκίας σε διασυνοριακές επιχειρήσεις που έχουν επεκταθεί, από τη Λιβύη στον Καύκασο και από τη Συρία έως την Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία μείωσε την εξάρτηση από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία στο 20% του συνόλου, αν και δεν είναι σαφές πώς έγινε αυτός ο υπολογισμός. 

«Η Τουρκία έχει δώσει έμφαση στην αμυντική βιομηχανία για να ξεπεράσει τις δυσκολίες που προκαλούν οι παγκόσμιοι προμηθευτές και τα κρυφά και ανοιχτά εμπάργκο στα οποία έχει υποβληθεί», είπε ο Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προμήθεια μηχανημάτων εργαλείων ακριβείας, δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Τουρκία για την ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας. Υποφέρει επίσης από έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, η οποία προκλήθηκε κυρίως από ένα αποτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα.

Θέματα προμήθειας έχουν ήδη προκύψει με το σύστημα όπλων Phalanx MK-15 Block 1B Close-In, το σύστημα εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων της Raytheon's Rolling Airframe Missile MK-49 mod-3 και το σύστημα κάθετης εκτόξευσης MK-41 της Lockheed με 16 κυψέλες, που επρόκειτο να εγκαταστάθηκε στην ολοκαίνουργια τουρκική φρεγάτα TCG Istanbul.

https://www.youtube.com/watch?v=dOA0O8iCaLM

Ένα άλλο δυνητικά σοβαρό πρόβλημα, είναι ότι η GE Marine είναι ο ανάδοχος για τους αεριοστρόβιλους για την τροφοδοσία όλων των πλοίων για το νέο πλοίο αναπλήρωσης στόλου DIMDEG του Τουρκικού Ναυτικού.

Η τουρκική κυβέρνηση ενισχύει την άποψη ότι κάθε δυτικό προϊόν έχει μια εναλλακτική. Αν και υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτόν τον ισχυρισμό, δεν προσφέρουν όλες οι εναλλακτικές λύσεις την ίδια ποιότητα και τα υποκατάστατα, αποτελούν απειλή για τη διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεών της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ