Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία ετοιμάζει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων ATMACA και GEZGİN από υποβρύχιο-Θέλουν πάση θυσία βαλλιστικές δυνατότητες

Ενώ καθυστερεί η παράδοση των γερμανικής κατασκευής υποβρυχίων Type-214 στην Τουρκία, τα οποία θα άλλαζαν την ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, οι Τούρκοι εργάζονται πυρετωδώς σε σχέδια εκτόξευσης πυραύλων, με την βοήθεια του ινστιτούτου TÜBİTAK SAGE.

Μέχρι στιγμής έχουν περατωθεί οι θαλάσσιες δοκιμές στο πρώτο  από τα έξι υποβρύχιΑ κλάσης Type-214 ( Reis), ενώ το επόμενο παρόμοιου τύπου, αναμένεται να βγει σύντομα για θαλάσσιες δοκιμές.

Ο Τούρκος ερευνητή σε θέματα άμυνας και ναυτιλίας και μέλος του γνωστού τουρκικού ινστιτούτου Kozan Selçuk Erkan όμως, μίλησε ξεκάθαρα για σχέδια εκτόξευσης πυραύλων από τουρκικό υποβρύχιο, υπονοώντας το κλάσης Type-214, αλλά άφησε υπόνοιες και για παλαιότερα μοντέλα, αν και δεν νομίζουμε ότι αυτό αγγίζει την πραγματικότητα.  

«Χάρη στα αρχεία μας και την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε DATA, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε δοκιμές σε διαφορετικά βάθη χωρίς να καταπονούμε το υποβρύχιο.

Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε τις τορπίλες AKYA,  πυραύλους ATMACA, που θα εκτοξεύονται από υποβρύχιο, ενώ  στο εγγύς μέλλον τους βαλλιστικούς πυραύλους GEZGİN.

Η χώρα μας δεν είναι πλέον μόνο κατασκευαστής όπλων, αλλά και «κατασκευαστής συστημάτων με το κλειδί στο χέρι», παράγοντας πλατφόρμες στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα», τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Erkan, η ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων και οι δοκιμές τους, βρίσκεται επίσης στον ένα τουρκικό οδικό χάρτη.

Από όσα λέει ο Ερκάν, μαθαίνουμε ότι οι τορπίλες βαρέος τύπου, θεωρούνται  «στρατηγικά όπλα» μαζί με τα υποβρύχια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύονται κάτω από τη θάλασσα είναι στρατηγικά οπλικά συστήματα αφού δεν είναι γνωστό στον “εχθρό”, πού και πότε θα εκτοξευθούν.

«Σε πολλές χώρες του κόσμου, εφαρμόζονται περιορισμοί ακόμη και στην πώληση αυτών των προηγμένων στρατηγικών συστημάτων. Η χώρα μας, που κατάφερε να αναπτύξει ένα τόσο στρατηγικό προϊόν, και είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα προϊόντα της πολύ φθηνότερα και κυρίως με ασφάλεια, χάρη στην υποδομή DATA που υπογράφει η TÜBİTAK SAGE.», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

"Μια διαφορετική διαδικασία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, ειδικά με το έργο εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων μας. Χάρη στο δικό μας σύστημα διαχείρισης υποβρυχίου πολέμου και τουρκικά  συστήματα βολής, μπορούμε να πετύχουμε πολλά χωρίς καμία άδεια ή ανταλλαγή πληροφοριών από τους Γερμανούς.

Τα DATA της TÜBİTAK SAGE θα σώσουν την Τουρκία από αυτόν τον κίνδυνο, ενώ  τα δεδομένα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των δοκιμών θα παραμείνουν στη χώρα μας και αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν πληροφορίες, ότι εδώ και μεγάλο διάστημα χρονικό διάστημα κάτω από άκρα μυστικότητα το τουρκικό κέντρο πυραύλων στην Σινώπη ασχολείται αποκλειστικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους ATMACA και Gezgin, όχι μόνο για τα υπό κατασκευή υποβρύχια Type-214 από την Γερμανία.

Τα τουρκικά υποβρύχια, σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό και πολλούς άλλους πιθανότατα να αποκτήσουν δυνατότητες προσβολής στόχων σε στεριά και αέρα, δημιουργώντας έναν ακόμη κίνδυνο όχι μόνο στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αλλά και στον ελληνικό στρατό ειδικά στα νησιά.

Όλα λοιπόν δείχνουν όμως, ότι το τουρκικό καθεστώς ( ασχέτως Ερντογάν στην εξουσία) προσπαθεί με όλα αυτά τα σχέδια να προβάλει ισχύ έναντι κυρίως της Ελλάδος, για να αναγκάσει την ελληνική πλευρά να υποκύψει στις έκνομες απαιτήσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύρια επιδίωξη της Ελλάδος θα πρέπει να είναι η απόκτηση  δύο ή Τριών υποβρυχίων από το πολεμικό ναυτικό μας, με δυνατότητα εκτόξευσης αντιπλοϊκών πυραύλων.

Επίσης καλό θα ήταν να έχουμε την πλήρη ενεργοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για την κατασκευή “ έξυπνων όπλων”, καθώς και πολεμικών πλοίων μικρού εκτοπίσματος, με όπλα που θα μπορούν να “πονέσουν” πραγματικά την Άγκυρα και τα μεγαλεπήβολα σχέδια της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ