Τεντωμένα είναι και πάλι τα νεύρα σε Αθήνα και Άγκυρα καθώς το ερευνητικό Nautical Geo πλέει και πάλι σε περιοχή που έχει δεσμευτεί για αυτό από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου, νοτιοανατολικά της Κρήτης από τις 8 έως και τις 9 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και πάλι τουρκική φρεγάτα παρακολουθώντας τις κινήσεις του ερευνητικού μέσω του ραντάρ του, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων.
Δια παν ενδεχόμενο κοντά στο ερευνητικό υπάρχει τόσο ελληνική φρεγάτα όσο και υποβρύχιο που φροντίζει να παραμένει αθέατο ώστε αν ο κόμπος φτάσει στο «χτένι» να επέμβει όπως χρειάζεται.
Να θυμίσουμε πως και τις δύο προηγούμενες φορές που το συγκεκριμένο ερευνητικό είχε πλεύσει σε αυτή την περιοχή το παρακολουθούσε μονάδα του τουρκικού στόλου. Την πρώτη μάλιστα φορά το είχε πλησιάσει και παρενοχλήσει δι’ ασυρμάτου.
Αυτό το κάνει η Τουρκία γιατί η περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης βρίσκεται μέσα στον άξονα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και στα όρια της υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας όπως αυτή ισχυρίζεται ότι είναι με βάση χάρτη που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020.
Η Άγκυρα μάλιστα θέλοντας να δοκιμάσει τις αντιδράσεις και την ετοιμότητα των ελληνικών μέσων παρατήρησης στέλνει δικό της ερευνητικό απέναντι από την Λέσβο σε περιοχή που έχει δεσμευτεί από τις 8 έως και τις 10 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για το γνωστό στους Έλληνες Πίρι Ρέις το οποίο ωστόσο έως και το βράδυ της Τετάρτης βρισκόταν ακόμα αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Φώκαιας.
Η Τουρκική ηγεσία σε κάθε περίπτωση δείχνει πως είναι διατεθειμένη να στήσει και πάλι ένα σκηνικό έντασης.
Δεν είναι εξάλλου άσχετες και οι δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος επιστρέφοντας από το Κατάρ σχολιάζοντας την απόδοση του τεμαχίου 5 της Κυπριακής ΑΟΖ στην Exon Mobil από την Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet πως: «Έχουμε αναφέρει ότι αυτά τα μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου παραβλέπουν τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων. Επειδή μέρος του εν λόγω αδειοδοτημένου τεμαχίου παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι οι συνιδιοκτήτες του νησιού. Φυσικά, έχουμε προειδοποιήσει για αυτό το θέμα. Εκφράσαμε επίσης την λύπη μας. Ελπίζω ότι θα υπερπηδήσουν αυτό το θέμα. Φυσικά, το Υπουργείο Εξωτερικών μας θα το παρακολουθεί».
Αυτό πάντως που θα πρέπει να συγκρατήσουμε είναι και οι θέσεις στην παρούσα φάση τόσο των ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων της Τουρκίας όσο και του στόλου της.
Τα πλωτά γεωτρύπανα Κανουνί, Φατί και Γιαβούζ είναι στη Μαύρη Θάλασσα μαζί με το ερευνητικό Μπαρμπαρός ενώ το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στον λιμένα της Σελεύκειας βορείως της Κύπρου και είναι το σκάφος το οποίο είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει και πάλι η Άγκυρα σε μια νέα προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Λευκωσίας και Αθήνας καθώς είναι το πλησιέστερο αυτή την στιγμή στην περιοχή ενδιαφέροντος που δεν είναι άλλη από την Ανατολική Μεσόγειο.
Το περίφημο 4ο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε σύμφωνα με τον ίδιο τον Ερντογάν βρίσκεται ακόμα στη Νότια Κορέα και φέρει το αρχικό του όνομα καθώς δεν έχει μετονομαστεί ακόμα σε «Αλπ Αρσλάν».
Ως προς τον πολεμικό στόλο της Τουρκίας πέρα από τις μονάδες που περιπολούν σε Λιβύη, Λίβανο, Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα, η πλειοψηφία τους βρίσκεται στους ναυστάθμους.