Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε μια μεγάλη άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας η οποία ονομάζεται POLARIS 21 την Πέμπτη στη Δυτική Μεσόγειο, (παρουσία της ελληνικής Φρεγάτας Αδρίας), στην οποία πολλοί ειδικοί “βλέπουν” σενάριο πιθανής δράσης κατά της Τουρκίας, εφόσον συνεχίσει η χώρα αυτή στο ίδιο μοτίβο δράσης σε Μεσόγειο και Αφρική.
Η λέξη Polaris 21, είναι το ακρωνύμιο (Préparation Operationnelle en Lutte Aéromaritime, Résilience, Innovation et Supériorité), και περιλαμβάνει επίσης ένα τμήμα στην ακτή του Ατλαντικού της ηπειρωτικής Γαλλίας.
Στις ασκήσεις συμμετέχουν ο Γαλλικός Στρατός και το Ναυτικό και οι χώρες-εταίροι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και στοιχεία του ΝΑΤΟ.
Ουσιαστικά η άσκηση POLARIS 21 αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα δράσης πολλαπλών τομέων, για στρατιωτική εμπλοκή υψηλής έντασης, η οποία είναι πλήρως σύμφωνη με το στρατηγικό όραμα του αρχηγού των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και το σχέδιο Mercator Acceleration 21 του Επιτελείου του Γαλλικού Ναυτικού, και του Ναυάρχου Pierre Vandier.
Η όλη επιχειρησιακή διαδικασία θα επικεντρωθεί επίσης στον τομέα των πληροφοριών και τις διαστημικές δυνατότητες.
Ενώ οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την ικανότητα να ενεργούν μόνες τους, το νέο πλαίσιο για δέσμευσή τους για συλλογική δράση μέσω της ενίσχυσης των επιχειρησιακών συνεργασιών με πολλές χώρες, έφερε την παρουσία της ελληνικής Φρεγάτας Αδρίας στην άσκηση αυτή.
Η άσκηση POLARIS 21 θα κινητοποιήσει όλα τα στοιχεία του Γαλλικού Ναυτικού, πολλά χερσαία και εναέρια μέσα του Γαλλικού Στρατού και της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και πλοία και αεροσκάφη από χώρες-εταίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει 23 πλοία, ένα υποβρύχιο, 65 αεροσκάφη διαφόρων τύπων και 6.000 άτομα προσωπικό.
Το σενάριο της άσκησης στοχεύει να δοκιμάσει τις πολλαπλές δυνατότητες μιας αεροναυτικής δυνάμεως που αποτελείται από τη γαλλική ομάδα μάχης, οργανωμένη γύρω από το αεροπλανοφόρο FS Charles de Gaulle (R91) που αντιμετωπίζει μια εχθρική δύναμη συγκεντρωμένη γύρω από το ελικοπτεροφόρο LHD Tonnerre (L9014), το οποίο αντιπροσωπεύει τον πλασματικό εχθρό.
Η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle είναι η Γαλάζια Ομάδα, ενώ αυτή του Tonnerre είναι η Κόκκινη Ομάδα.
Η εχθρική δύναμη ενισχύεται από αεροσκάφη και ελικόπτερα για την αντιπαράθεση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου.
Η άσκηση θα επισπεύσει και τις προετοιμασίες της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle για την επόμενη επιχειρησιακή ανάπτυξή του που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022.
Η άσκηση POLARIS 21 θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου σε αυτό το μοτίβο, ενώ θα διεξαχθεί η τελική φάση της από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.
Οι μονάδες που συμμετέχουν στην άσκηση είναι: Task Force 473 – Blue Force Ομάδα αεροπλανοφόρου : Carrier Charles De Gaulle (R91) με 20 μαχητικά Rafales (Flottilles 12F and 17F), 2 E2-C Hawkeye Airborne Warning and Control System (Flottille 4F), 1 NH90 Caiman helicopter (Flottille) και 2 2 Ελικόπτερα Dauphine (Flottille 35F). Αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Porter (DDG-78), γαλλικές φρεγάτες FS Alsace (D656) και FS Provence (D652), ελληνική φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459), ιταλική φρεγάτα ITS Carlo Bergamini (F590), ισπανική φρεγάτα ESPS Méndez Núñez (F-10). ) ενώ αποστολές ΑΦΝΣ διενεργεί αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ P-8A Poseidon.
Ομάδα Δράσης Tonnerre, αποτελείται από την Γαλλική φρεγάτα FS Aquitaine (D650) που βρίσκεται στον Ατλαντικό και την φρεγάτα FS Aconit (F713) στη Μεσόγειο.
Αεροσκάφος ΑΦΝΣ: Δύο αεροσκάφη Atlantique από τη ναυτική αεροπορική βάση Lann-Bihoué.
Υποστήριξη αναπλήρωσης: Γαλλικό πλοίο αναπλήρωσης FS Marne (A630) και Ισπανικό πλοίο αναπλήρωσης ESPS Cantabria (A15).
Αμφίβια ομάδα: LHD Tonnere (L9014) με επιβιβασμένη δύναμη της 13ης Ταξιαρχίας της Λεγεώνας των Ξένων (13e DBLE), γαλλικό αντιτορπιλικό FS Forbin (D620), βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon (D35) και γαλλική φρεγάτα FS Auvergne (D65) .
Η όλη άσκηση αποτελεί πρόβα τζενεράλε για δράση πολυεθνικής δυνάμεως στην Μεσόγειο, κατά χώρας που είναι "εγκληματικό κράτος, ή (Rogue state) όπως έχει αποφασίσει η Γερουσία των ΗΠΑ για την Τουρκία, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας τελικά.