Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επιβεβαίωση Πενταπόσταγμα! Η Κύπρος έβγαλε NAVTEX για γεωτρήσεις!

Οι εξελίξεις τρέχουν στην Κύπρο και έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα έγραφε πρόσφατα το Πενταπόσταγμα για την ώρα των τρυπανιών που πλησιάζει στην μεγαλόνησο.

Στις 5 Νοεμβρίου το Πενταπόσταγμα είχε δημοσιεύσει τις δηλώσεις της υπουργού ενέργειας της Κύπρου που έδειχναν πως ο…«καιρός γαρ εγγύς»…

Ο επόμενος γύρος εξερεύνησης φυσικού αερίου καθώς και οι ποσότητες υδρογονανθράκων που θα εντοπιστούν θα καθορίσουν την ταχύτητα και την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, είχε πει η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλίδη.

Απευθυνόμενη στο 9ο Ενεργειακό Συμπόσιο στη Λευκωσία, η Πηλίδη είχε εκφράσει επίσης την άποψη ότι το φυσικό αέριο πρέπει να παραμείνει μεταβατικό καύσιμο καθώς η ΕΕ προχωρά στην πράσινη μετάβαση, παρά τις απόψεις που εκφράστηκαν ότι αυτό πρέπει να απαγορευτεί από το ενεργειακό μείγμα.

https://www.youtube.com/watch?v=M4gPYyoEjC4

«Ο επόμενος γύρος εξερεύνησης, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει με τη γεώτρηση της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10, είναι κάτι που περιμένουμε με ανυπομονησία με υψηλές προσδοκίες, γιατί σίγουρα οι ποσότητες υδρογονανθράκων στα υπεράκτια μπλοκ μας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και τον τρόπο εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Κύπρο» είχε τονίσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως η όλη διαδικασία θα διαρκέσει δύο με τρεις μήνες, με τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης να αναμένονται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λευκωσία που πραγματικά προσπαθεί να συνοδεύει τις δηλώσεις με πράξεις σε αντίθεση με αυτά που βλέπουμε πολλές φορές στο ελλαδικό κράτος, όντως προχώρησε την Παρασκευή στην έκδοση της NAVTEX ΜΑ 05 με την οποία δεσμεύεται επί της ουσίας η περιοχή του οικοπέδου 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ για την διενέργεια επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» από την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum. Το κείμενο της κυπριακής NAVTEX αναφέρει συγκεκριμένα: «Προετοιμασίες εργασιών και γεωτρητικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Νοεμβρίου 2021 έως στις 30 Ιανουαρίου 2022. Καλούνται όλα τα πλοία καλούνται να πλεύσουν με προσοχή στην προαναφερθείσα περιοχή».

Η ερευνητική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» που διενεργήθηκε το 2019 από την κοινοπραξία οδήγησε στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

https://www.youtube.com/watch?v=Db1z79kU80k

Αναλυτές εκτιμούν πως οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν τόσο νότια και σίγουρα δεν θα μπουν σε διαδικασία να παρενοχλήσουν τον αμερικανικό κολοσσό, κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει όταν προχωρήσει η υπόθεση της γαλλοϊταλικής TOTAL ENI στο οικόπεδο 6.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα το nautical geo ολοκλήρωσε τις εργασίες του ανατολικά της Κρήτης ή η πλοιοκτήτρια εταιρεία έκρινε ότι δεν χρειάζεται τόσο εκτεταμένη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προηγούμενη ελληνική NAVTEX είχε εκδοθεί στις 19 Νοεμβρίου και προέβλεπε πως το ερευνητικό Nautical Geo θα πλέει σε μια περιοχή που έφτανε από τα ανατολικά της Κρήτης έως το Μυρτώο μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου και ξαφνικά μετά από μόλις δύο ημέρες πλου του σκάφους, η Αθήνα προχωρά σε νέα οδηγία προς ναυτιλομένους περιορίζοντας τόσο την περιοχή κίνησης όσο και τις ημερομηνίες… 

Στην Αθήνα όλες οι πηγές επιμένουν πως δεν υπήρξε παρενόχληση καθώς το πλησιέστερο τουρκικό πολεμικό πλοίο είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 ναυτικών μιλίων.

Η νέα NAVTEX ορίζει τρεις περιοχές κίνησης. Η πρώτη η πιο ανατολική είναι από τις 21 έως τις 22 Νοεμβρίου, η δεύτερη, η κεντρική από τις 22 έως τις 23 Νοεμβρίου και η τελευταία πιο δυτική από τις 23 έως τις 24 Νοεμβρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=8zsFBVU0EFE

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...