Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσική απειλή στη Μαύρη θάλασσα φέρνει νέα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ σε μόνιμη βάση στη Μεσόγειο- Θα έρθουν στο Αιγαίο;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η  Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης στα ήδη 4 ισχυρά αντιτορπιλικά που διαθέτει, θα προσθέσει και άλλα δύο, τα οποία θα της διατεθούν από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας τους στο εγγύς μέλλον.

Τα επιπλέον πλοία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή της Ρωσίας

Η συζήτηση αφορά τις ναυτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ στη Ρότα της Ισπανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=9BIjhFbVrkw

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2010 συμφώνησε να στείλει τέσσερα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke στη Rota ως μέρος μιας συμφωνίας με το ΝΑΤΟ για την επέκταση της άμυνας βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη.

Τα τέσσερα DDG κατηγορίας Burke, USS Carney, USS Donald Cook, USS Ross και USS Porter έφτασαν το 2015.

Τα εν λόγω πλοία εκτοπίσματος 9.000 τόνων που τέθηκαν σε λειτουργία τη δεκαετία του 1990, είναι μερικά από τα παλαιότερα από τα σχεδόν 70 Burkes σε υπηρεσία στις ΗΠΑ.

Ωστόσο με τα συστήματα μάχης Aegis και σχεδόν 100 πυραύλους SM-2, SM-3, SM-6 και Tomahawk, εξακολουθούν να είναι από τα πιο ισχυρά πολεμικά πλοία στον κόσμο, ενώ είναι από τα λίγα πολεμικά πλοία που μπορούν να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η ιδέα ήταν τα αντιτορπιλικά με βάση τη Rota να πλέουν σε κύκλους στη Μεσόγειο Θάλασσα, έτοιμα να καταρρίψουν ιρανικούς πυραύλους, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014 άλλαξε τις  αποστολές και τις περιοχές ανάπτυξής τους.

https://youtu.be/LdogDnJuj6Y

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση, με δισεκατομμύρια δολάρια από το ταμείο European Deterrence Initiative του Κογκρέσου, έχει αναπτύξει τα πλοία στα ευρωπαϊκά ύδατα, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ρωσικά πλοία, αεροπλάνα και υποβρύχια αποτελούν μεγάλη απειλή.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η Ευρωπαϊκή Αμερικανική  διοίκηση να χρειάζεται  περισσότερα πλοία.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Tod Wolters, τότε διοικητής των Πολεμικών Αεροποριών των ΗΠΑ στην Ευρώπη και της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αφρική, υποστήριξε ότι χρειαζόταν μεγαλύτερη ισχύ πυρός για τους 67.000 στρατιώτες της διοίκησης του

"Θέλουμε πάντα να πυροβολείτε πιο γρήγορα, θέλουμε πάντα να πυροβολείτε με μεγαλύτερη ακρίβεια και θέλουμε πάντα να πυροβολείτε περισσότερο", είπε ο Wolters, στο προσωπικό του , ο οποίος τον Μάιο του 2019 έγινε διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης.

Για το σκοπό αυτό, ο στρατός των ΗΠΑ έχει αρχίσει να μεταφέρει ορισμένες βαριές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς , πίσω στην Ευρώπη.

Ο Γούολτερς θέλει κι άλλα πλοία

"Αυτά τα δύο επιπλέον DDG θα μας δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ικανότητά μας να λαμβάνουμε ενδείξεις και προειδοποιήσεις στον πιθανό πεδίο  μάχης και επίσης να βελτιώσουμε δραματικά την ικανότητά μας για καλύτερη διοίκηση και έλεγχο», είπε ο Wolters στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και φαίνεται ότι το Κογκρέσο είναι ανοιχτό στην ιδέα.

Οι γερουσιαστές Jim Inhofe και Roger Wicker, οι οποίοι και οι δύο συμμετέχουν στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, έχουν υποστηρίξει την κίνηση.

Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες του Πολεμικού Ναυτικού αντιτίθενται στη μεταφορά περισσότερων πλοίων στην Ισπανία.

Το 2018, ο Ναύαρχος Phil Davidson, τότε επικεφαλής της Διοίκησης των Δυνάμεων του Στόλου, παραπονέθηκε ότι τα πλοία  στη Rota στέρησαν δυνάμεις από τις κύριες δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού που αναπτύσσονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνήθως ως μέρος ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων.

Ο Davidson φαινόταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος για την ανάγκη ενίσχυσης  των  τεσσάρων αντιτορπιλικών  Burkes που βρίσκονταν ήδη στην Ισπανία.

Ο στόλος σχεδιάζει να στείλει τους Carney, Donald Cook, Ross και Porter πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες για αναβαθμίσεις, ενώ θα τους αντικαταστήσει με τουλάχιστον τέσσερα άλλα DDG που φέρουν το πιο πρόσφατο λογισμικό και υλικό.

"Μπορώ να σας πω ότι τα τέσσερα πλοία που πρέπει να στείλω στη συνέχεια, τα αποσύρω ήδη από τις ομάδες κρούσης για να κάνουν τον εκσυγχρονισμό που χρειάζονται για να πάνε εκεί", είπε ο Davidson. .

Μια πρόσφατη μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους στρατιωτικούς ηγέτες και τους νομοθέτες να διευθετήσουν το επιχείρημα. Η δεξαμενή σκέψης της Καλιφόρνια RAND σε μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2020 υποστήριξε ότι οι δυνάμεις που αναπτύσσονται προς τα εμπρός που βρίσκονται σε αναμονή κοντά σε μια πιθανή ζώνη σύγκρουσης αποτρέπουν καλύτερα τον πόλεμο από τις δυνάμεις κύματος που φτάνουν καθώς η κρίση ήδη κλιμακώνεται.

https://youtu.be/B0xIzTN4lRU

Εάν το Πολεμικό Ναυτικό θέλει να συγκρατήσει τη Ρωσία, μπορεί να θέλει να κρατήσει στην Ευρώπη όσα αντιτορπιλικά μπορεί να αντέξει οικονομικά.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Έχοντας ως δεδομένο ότι η ενίσχυση με 2 νέα αντιτορπιλικά της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, γίνεται για αντιμετώπιση της Ρωσικής απειλής, οδηγούμαστε στο σκεπτικό ότι ο ιδανικότερος χώρος ανάπτηξής τους δεν είναι η Ισπανία, αλλά η Ελλάδα και συγκεκριμένα η  Σούδα και  η Αλεξανδρούπολη.

Ο λόγος προφανής αφού και οι δύο είναι αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, από τις οποίες ελέγχεται ο ρωσικός διάπλους από Μαύρη Θάλασσα- Ελλήσποντος-Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειος-Συρία

Έτσι θα ελέγχονται εκ του σύνεγγυς οι δύο "ρωσικές εστίες αποσταθεροποίησης" σε Ουκρανία και Συρία, αλλά και η τουρκική επιθετικότητα σε ΝΑ Μεσόγειο-Κύπρο και Αιγαίο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ