Το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου σε συγκερασμό με την αμερικανική άμπωτι από την Μ. Ανατολή, αποτελούν δύο σοβαρότατους παράγοντες για την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων ασφαλείας στην ήδη ευάλωτη και ταλαιπωρημένη με πολέμους περιοχή.
Προεξέχοντα αποσταθεροποιητικό ρόλο και μάλιστα με διαφορά, στον τομέα της ασφάλειας της Α. Μεσογείου κατέχει η Τουρκία, η οποία απειλεί ανοιχτά πλέον την Κύπρο, αν επιχειρήσει να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να εκμεταλλευθεί το φυσικό αέριο της ΑΟΖ της.
Όμως η Τουρκία φαίνεται ότι δεν είναι η μόνη που εκτοξεύει απειλές με αφορμή τα παραπάνω.
Η Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ
Συγκεκριμένα ο ηγέτης της Λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ προειδοποίησε την Παρασκευή το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην αμφισβητούμενη θαλάσσια συνοριακή περιοχή μεταξύ των δύο χωρών μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα, λέγοντας ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση θα αναλάβει δράση εάν το κάνει.
«Αν ο εχθρός πιστεύει ότι μπορεί να ενεργήσει όπως θέλει πριν καταλήξει σε λύση σε αυτό το ζήτημα, κάνει λάθος», είπε ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία του.
Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου είχε θέσει το ερώτημα στον μόνιμο αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλα μέλη της διεθνής κοινότητας, αφού το Ισραήλ παραχώρησε στον αμερικανικό όμιλο πετρελαιοειδών Halliburton (HAL.N), σύμβαση υπεράκτιων γεωτρήσεων στη Μεσόγειο, ζητώντας να διευκρινιστεί εάν η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε αμφισβητούμενες περιοχές.
Ο Λίβανος και το Ισραήλ διαφωνούν για την οριοθέτηση των χωρικών τους υδάτων και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των "παλαιών εχθρών", θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να μπορέσει ο Λίβανος να ξεκλειδώσει πολύτιμα αποθέματα φυσικού αερίου εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει τώρα
Το Ισραήλ αντλεί ήδη αέριο από τεράστια υπεράκτια κοιτάσματα.
Οι δύο χώρες διεξάγουν συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο για να προσπαθήσουν να επιλύσουν το ζήτημα.
«Δεν θα κάνω καμία δήλωση σχετικά με αυτό, καθώς δεν θέλω να περιπλέξω τις διαπραγματεύσεις, αλλά σίγουρα θα παρακολουθούμε το ζήτημα και θα επέμβουμε την κατάλληλη στιγμή όταν διαπιστώσουμε ότι το λιβανέζικο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κινδυνεύουν στην αμφισβητούμενη περιοχή, οπότε και θα ενεργήσουμε ανάλογα», είπε ο Νασράλα.
Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής για τις έμμεσες συνομιλίες, Amos Hochstein, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα, είπε ότι η περίοδος της διπλωματίας θα ξεκινήσει με την επιστροφή στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, παρόμοιες με αυτές που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 στη βάση ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών στη Naqoura του Λιβάνου.
Σε προγενέστερο άρθρο μας πρό μηνών είχαμε αναφερθεί λεπτομερειακά στο γεγονός ότι η Χεζμπολάχ είχε προσκαλέσει το Ιράν για γεωτρήσεις στα ανοικτά του Λιβάνου, προκαλώντας αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ παράλληλα , η Τεχεράνη έστειλε πετρέλαιο στον δοκιμαζόμενο οικονομικά και ενεργειακά Λίβανο με την Χεζμπολάχ να απειλεί ΗΠΑ και Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος, διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους τον τελευταίο χρόνο. Η διασυνοριακή διαμάχη, αφορά μια τριγωνική περιοχή της Μεσογείου που ξεκινά από τα χερσαία σύνορα των χωρών και είναι 5-6 χιλιόμετρα. Η περιοχή αποτελεί περίπου, το 2% των οικονομικών υδάτων του Ισραήλ.
Το Ιράν "σηκώνει το γάντι" στο Ισραήλ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται από πλευράς Ισραήλ, ότι η σύμμαχος χώρα, τελεί σε μια μεγάλη κινητοποίηση τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο προετοιμασιών για πιθανή πολεμική αναμέτρηση με το Ιράν.
Σε αυτό κατατείνουν τόσο οι επισκέψεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ σε ΗΠΑ και πρόσφατα σε Ρωσία, με κύριο θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όσο και οι στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ με την μορφή αεροπορικών ασκήσεων, με ποιο πρόσφατη την "Blue Flag"2021" στην οποία μετείχαν το Ισραήλ και επτά κράτη – Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Ελλάδα και ΗΠΑ -, και η οποία ήταν η μεγαλύτερη και πιο προηγμένη εναέρια άσκηση που έγινε ποτέ στο εβραϊκό κράτος.
Με τη δήλωση Νασράλα η οποία φυσικά έγινε φυσικά με την έγκριση και καθοδήγηση του Ιράν, φαίνεται ότι το Ιράν σηκώνει το γάντι στο Ισραήλ, υποδηλώνοντας άμεσα ότι σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης μεταξύ τους δεν είναι μόνο του, αλλά θα βοηθηθεί και σημαντικότατα μάλιστα από την Χεζμπολάχ, λόγω των χιλιάδων πυραύλων-ρουκετών-βλημάτων όλμων που αυτή διαθέτει.
Παράλληλα προειδοποιεί εμμέσως πλήν σαφώς ότι οποιαδήποτε εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου στηθεί για λογαριασμό του Ισραήλ, αμερικανική εν προκειμένω, στα "αμφισβητούμενα ύδατα" μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, δεν θα είναι ασφαλής.
Η εμπειρία του πρόσφατου πολέμου μεταξύ Χαμάς- Ισραήλ, ο οποίος κατέληξε με νίκη της φίλης και συμμάχου χώρας του Ισραήλ, κατέδειξε ότι ακόμη και ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και πολυεπίπεδο από πλευράς εναέριων απειλών αντιαεροπορικό σύστημα, όπως αυτό που διαθέτει το Ισραήλ, μπορεί να κορεστεί από πολλούς στόχους που θα εμφανιστούν σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως αναχαιτίζοντας όλους τους εχθρικούς στόχους,
Αυτό το γνωρίζει και το μελέτησε πολύ καλά το Ιράν και είναι κάτι που σίγουρα θα το δοκιμάσει σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης με το Ισραήλ σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης μαζί του, χρησιμοποιώντας το πυραυλικό δυναμικό τόσο το δικό του, όσο και των συμμάχων του Χεζμπολάχ και Χαμάς
Ένας νέος πόλεμος στη Μ. Αματολή πλησιάζει...