Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Συναγερμός στην Τουρκία για την αμερικανική...αποικία στην Ελλάδα

Ανενεργή εδώ και δεκαετίες, η Ανατολική Μεσόγειος επιστρέφει ως τοπίο ανταγωνισμού και η συντονισμένη επανασύνδεση των ΗΠΑ με την περιοχή, είναι ολοένα και πιο απαραίτητη. Αυτή η επιταγή είναι πιο εμφανής όταν πρόκειται για τις σχέσεις της Αμερικής με την Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=gUYD1dtDqv8

Όλο και περισσότερο, η Αθήνα γίνεται ένας κρίσιμος, φιλοαμερικανικός γεωπολιτικός παράγοντας στο επίκεντρο κάθε βασικού ζητήματος περιφερειακής ασφάλειας. Ο πρωταρχικός μοχλός της περιφερειακής αλλαγής, ήταν ο μετασχηματισμός της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν από έναν δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο του ΝΑΤΟ, σε μια φιλορωσική ''αυτοκρατορία'' εχθρική προς τη Δύση. Ένα σημαντικό δυνητικό σημείο ανάφλεξης μεταξύ της Τουρκίας και των γειτόνων της Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου προέρχεται από την ταυτόχρονη ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Ελλάδα χρειάζεται βαθύτερη συνεργασία των ΗΠΑ εάν θέλει να γίνει πλατφόρμα προβολής της αμερικανικής ισχύος και προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας. Το σχέδιο πολιτικής μας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύνολο συστάσεων προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, για την ενίσχυση αυτής της διευρυνόμενης διμερούς σχέσης.

Την ακόμη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ως λύση για την κάλυψη των αμερικανικών κενών στην Ανατολική Μεσόγειο , υιοθετεί το Αμερικανικό Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας (JINSA) στην τελευταία μελέτη που δημοσίευσε η Καθημερινή. Στη μελέτη με τίτλο «At the Crossroads: A New US Strategy for the East. Μεσόγειος», οι συγγραφείς αναλύουν την κατάσταση στην περιοχή και διατυπώνουν μια σειρά από προτάσεις, στις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως η σχεδόν φυσική λύση για την ενίσχυση των αμερικανικών θέσεων. 

Σύμφωνα με το worldstockmarket.net σημειώνεται, μάλιστα, ότι η Ελλάδα προσφέρει «εναλλακτικές λύσεις» σε περίπτωση που μια πιθανή κατάρρευση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, οδηγήσει τις ΗΠΑ στην ανάγκη απόσυρσης δεδομένων από την Τουρκία . Πιθανότητα για την οποία οι Η.Π.Α. πρέπει επειγόντως να αναπτύξουν ένα σχέδιο «έκτακτης ανάγκης». 

Συγκεκριμένα, απαιτείται να αναπτυχθούν περισσότερες πτέρυγες μάχης στην Ελλάδα από τα αμερικανικά αεροσκάφη. Προτείνεται η μεταφορά τουλάχιστον δύο αντιτορπιλικών Arleigh Burke (DDG) από τη Ρότα της Ισπανίας στα ελληνικά λιμάνια, προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι μεταφοράς και να υπάρξει πιο σταθερή και ορατή παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στα ανατολικά της Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, η ανάγκη ανάπτυξης των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, της αεροπορίας, των ειδικών δυνάμεων και της ακτοφυλακής «μέσω πρόσθετων, συχνά υποβαθμισμένων ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης – αλλά όχι περιοριστικά – της Αλεξανδρούπολης και στις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο».

 Επιπλέον, προτείνεται η πρόσδεση πλοίων εκστρατείας και μεταφοράς στη Σούδα, ώστε δυνάμεις και υλικά να μεταφερθούν γρήγορα στις ανατολικές Μεσογειακές και γειτονικές περιοχές. Επιπλέον, οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις και άλλες συμμαχικές δυνάμεις καλούνται να ενταχθούν στα επιθετικά αεροπλάνα των αμερικανικών αεροπλανοφόρων.

Μία από τις πιο ριζοσπαστικές προτάσεις των συντακτών της έκθεσης, είναι η εγκατάσταση ραντάρ και αντιαεροπορικών συστημάτων για την κάλυψη της Ελλάδας και της Κύπρου, υποδεικνύοντας μάλιστα το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα Aegis Ashore.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υπερβούν τη ρητορική υποστήριξη, στα τριμερή διπλωματικά φόρουμ Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης, να ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αυξάνοντας τους διμερείς στρατιωτικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της παροχής σημαντικών ποσών ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης (FMF) στην Ελλάδα για την αγορά αμερικανικών όπλων και υλικού.  

Το Αμερικανικό Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας (JINSA), προτείνει την εμβάθυνση της εμπλοκής των ΗΠΑ στην τριμερή περιοχή με τη μορφή 3 + 1 όπου, όπως αναφέρεται, «Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται κατά καιρούς με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία». Μάλιστα, τονίζεται ότι οι ομάδες αυτές, θα μπορούσαν να προσεγγίσουν με ανάλογες διπλωματικές συνεργασίες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση επαίνεσε για άλλη μια φορά τη Ναυτική Βάση της Σούδας, δηλώνοντας ότι είναι «το καλύτερο λιμάνι στην περιοχή για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και άλλα μεγάλα πολεμικά πλοία, και είναι επίσης, ο κόμβος των «μεγάλων ναυτικών διαδρόμων» που παρέχουν άμεση πρόσβαση στο Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα , στα νοτιοανατολικά της διώρυγας του Σουέζ, της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού και στα δυτικά του στενού της Σικελίας και τέλος του Ατλαντικού

Προσωπικά πιστεύω ότι ανάλογα με την τροχιά των σχέσεων με την Τουρκία, οι Αμερικανοί πολιτικοί θα πρέπει επίσης να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη σχέση ασφαλείας των ΗΠΑ με την Κύπρο, η οποία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 εμποδιζόταν σε μεγάλο βαθμό από το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ. 

Θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα βήματα, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των ευρύτερων προσπαθειών των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού στο σύνολό του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να διερευνήσουν επιλογές για να ενισχύσουν τη δική τους μπροστινή στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα και θα πρέπει να θεωρήσουν την Ελλάδα, και ενδεχομένως την Κύπρο, ως βιώσιμες και αξιόπιστες επιλογές για τη μετεγκατάσταση των αμερικανικών στρατιωτικών μέσων που αναπτύσσονται επί του παρόντος στην Τουρκία. 

Με την Ελλάδα να δείχνει την προθυμία της να φιλοξενήσει τις περισσότερες ή όλες αυτές τις δυνάμεις, οι Αμερικανοί πολιτικοί θα πρέπει να διερευνήσουν τη μετεγκατάσταση ορισμένων δυνάμεων στην Ελλάδα και να αναπτύξουν επιλογές για περαιτέρω μετεγκαταστάσεις, σε περίπτωση που η συνεχιζόμενη παρουσία τους στην Τουρκία καταστεί μη βιώσιμη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ