Σημαντικές αξιολογήσεις στην ημερήσια διάταξη του έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας İbrahim Kalın σε ζωντανή μετάδοση του NTV, όπου αναφέρθηκε στα εξής :
Συνέδριο στο Παρίσι για τη Λιβύη
"Σε αυτή τη συνάντηση, το θέμα της απομάκρυνσης ξένων στρατιωτών επιχειρήθηκε να συνδεθεί με Τούρκους στρατιώτες, οπότε και αισθανόμαστε άβολα με αυτό.
Είμαστε εκεί ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που κάναμε με τη λιβυκή κυβέρνηση, και συνεπώς έχουμε νομική κάλυψη. Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, οι στρατιώτες μας βρίσκονται εκεί. Ο τουρκικός στρατός παρέχει μόνο στρατιωτικές υπηρεσίες συμβούλων και εκπαίδευσης. Το κύριο πρόβλημα της Λιβύης δεν είναι η αναχώρηση Τούρκων στρατιωτών από εκεί. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.
Υπάρχει σοβαρή απειλή από όπλα που δίνονται στον Χάφταρ τα τελευταία 3 χρόνια. Τα όπλα στον Χάφταρ δεν έχουν ληφθεί πίσω, αυτή τη στιγμή είναι κάπου κρυμμένα. Υπάρχει κάποια εγγύηση ότι ο Χάφταρ δεν θα τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον; Πρώτα, θα πρέπει να μιλήσουν με τον Χάφταρ και να βγάλουν την Βάγκνερ από εκεί.
F-35 και κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ
Το πρόγραμμα F-35 είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε με την υπογραφή 11 χωρών. Όταν ήρθε στο προσκήνιο το θέμα των S-400, ως φόρμουλα, κατέλυσαν την υπάρχουσα συμφωνία, στην οποία εμπλεκόμασταν και εμείς, και έκαναν νέα συμφωνία. Είπαμε ότι ήταν εντελώς άδικο και παράνομο. Δεν χάνει μόνο η Τουρκία από αυτό. Το πρόγραμμα και οι χώρες εντός αυτού χάνουν επίσης μακροπρόθεσμα.
Έχουμε μια προκαταβολή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πληρώσαμε. Μιλάμε για το πώς μπορούμε να το αντισταθμίσουμε αυτό. Ο εκσυγχρονισμός των F-16 και η αγορά νέων F-16 ήρθε στο προσκήνιο. Ο Πρόεδρός μας μετέφερε αυτό το θέμα στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάιντεν στη Ρώμη. Εξέφρασαν οι ΗΠΑ την άποψη ότι έχουν θετική προσέγγιση. Η διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχουν αρκετά νομικά και τεχνικά ζητήματα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Θα μπλοκάρει το Κογκρέσο αυτή τη διαδικασία; Ναι, υπάρχει ως πιθανότητα.
Η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτικές λύσεις
Λέμε το εξής: Εάν συνεχίσετε να αποκλείετε την Τουρκία ως χώρα που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις σημαντικές αποστολές του ΝΑΤΟ, η συμμαχία του ΝΑΤΟ και οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα υποφέρουν.
Αλλά η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτικές. Θέλαμε να αγοράσουμε Patriot, όμως ήταν η άλλη πλευρά που άφησε το θέμα αναπάντητο στην Τουρκία. Εάν οι σύμμαχοί σας δεν το δώσουν, είναι φυσικό δικαίωμά μας να αναζητήσουμε εναλλακτική. Θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού. Η Τουρκία απλώς διεκδικεί τα δικαιώματά της.
Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Υπάρχουν σημεία στα οποία διαφωνούμε με τις ΗΠΑ, υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους σχετικά με το FETO και το PYD"
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι οι τουρκικές θέσεις για μια σειρά ζητημάτων συνοψίζονται στα εξής:
H Τουρκία δεν θα αποχωρήσει στρατιωτικά από τη Λιβύη (Οι Ένοπλες Δυνάμεις της).
Ο Χαφτάρ είναι πολέμιος της Τουρκίας και θα θεωρηθεί ως ο κύριος υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί στη Λιβύη.
Πρώτα θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη οι μισθοφόροι του Χαφτάρ της ρωσικής Βάγκνερ.
Η Τουρκία θεωρεί ότι είναι οριστικά αν και άδικα εκτός προγράμματος F-35, ενώ για τα F-16 πιστεύει ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ μπορεί να ακυρώσει την παραγγελία, εάν και εφόσον φθάσει το θέμα εκεί μετά από χρονοβόρες συζητήσεις.
Κλείνει το μάτι η Άγκυρα στη Ρωσία για επιπλέον S-400
Τέλος, ο Ερντογάν διαφωνεί με τις ΗΠΑ στα θέματα του Γκιουλέν και των Κούρδων του YPG
Και το κυριότερο όλων, η Τουρκία αισθάνεται απειλή αναφορικά με την παραμονή της στο ΝΑΤΟ
Άραγε η Τουρκία έχει προειδοποιηθεί για πιθανή αποπομπή της από το ΝΑΤΟ και για αυτό ανησυχεί;
Τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο για την Ελλάδα;
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται επί του θέματος.