Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία "ρίχνει πόρτα" στο αίτημα της Γαλλίας για αποχώρηση στρατευμάτων από τη Λιβύη

Το Πενταπόσταγμα έγραψε, ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προέτρεψε την Παρασκευή την Τουρκία και τη Ρωσία να αποσύρουν τους μισθοφόρους τους από τη Λιβύη «χωρίς καθυστέρηση».

Ο Μακρόν έκανε τις παρατηρήσεις σε μια διάσκεψη στο Παρίσι που διοργάνωσε η Γαλλία, προκειμένου οι ηγέτες και οι διπλωμάτες να προσφέρουν βοήθεια στη Λιβύη για τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο.

Ένα από τα ψηφίσματα στη διάσκεψη, ήταν η διαμόρφωση ενός σχεδίου για την απόσυρση των μισθοφόρων στη Λιβύη, σύμφωνα με τον Μακρόν. Πρόσθεσε ότι 300 μισθοφόροι, είχαν ήδη αποσυρθεί από την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Βόρειας Αφρικής.

«Η Τουρκία και η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρουν τους μισθοφόρους τους από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση», είπε ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι τέτοιες δυνάμεις «απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Λιβύης και ολόκληρης της περιοχής», είπε.

Ωστόσο, ο  σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου  Ερντογάν, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP  ότι η έμφαση στη γρήγορη απόσυρση των στρατευμάτων ήταν «λάθος».

«Αν ξεχωρίσετε την αποχώρηση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, ως το πιο σημαντικό, ως κορυφαίο θέμα, πιστεύουμε ότι είναι λάθος», είπε ο Ιμπραήμ Καλίν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Λιβύη χρειάζεται υποστήριξη για την πολιτική της διαδικασία, τις εκλογές, τα οικονομικά ζητήματα», είπε αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που οι παγκόσμιοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου.

Ο Καλίν είπε, ότι η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, θα βοηθήσει στη στήριξη της πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας στο πλούσιο σε ενέργεια κράτος.

«Η στρατιωτική μας παρουσία εκεί θα βοηθήσει τον λιβυκό στρατό να εκπαιδευτεί», είπε.

«Είμαστε εκεί ως δύναμη σταθερότητας και βοήθειας στον λιβυκό λαό. Και η προτεραιότητά μας όσον αφορά την ασφάλεια είναι να βοηθήσουμε τους Λίβυους να δημιουργήσουν τον ενωμένο Λιβυκό Εθνικό Στρατό», ανέφερε.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις πιέζουν για εκλογές στη Λιβύη, αλλά οι διαφωνίες παραμένουν.

https://www.youtube.com/watch?v=VJ9gY4w9Pqk

Οι εκλογές προβλέπονται ως μια βασική στιγμή, σε μια ειρηνευτική διαδικασία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τον τερματισμό μιας δεκαετίας βίαιου χάους, που έχει επισύρει τις περιφερειακές δυνάμεις και έχει υπονομεύσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, από την εξέγερση του 2011 που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ κατά του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά οι ψήφοι για νέο πρόεδρο και νέο κοινοβούλιο εξακολουθούν να είναι αμφίβολες, έξι εβδομάδες πριν.

Οι ψηφοφορίες για νέο πρόεδρο και νέο κοινοβούλιο εξακολουθούν να είναι αμφίβολες, έξι εβδομάδες απομένουν εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των αντίπαλων λιβυκών φατριών και πολιτικών φορέων, σχετικά με τους κανόνες που διέπουν το εκλογικό πρόγραμμα και το ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος.

Η διαμάχη για τις εκλογές απειλεί να «τινάξει στον αέρα» την ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει επίσης προσπάθειες για την ενοποίηση των μακροχρόνιων διχασμένων κρατικών θεσμών και την απομάκρυνση ξένων μισθοφόρων, που παραμένουν εδραιωμένοι στην πρώτη γραμμή παρά την κατάπαυση του πυρός.

Οι δυνάμεις στο Παρίσι αποφάσισαν «ότι άτομα ή οντότητες, εντός ή εκτός Λιβύης, που ενδέχεται να επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν, να υπονομεύσουν, να χειραγωγήσουν ή να παραποιήσουν την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση» θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Υποστήριξαν μια «περιεκτική» διαδικασία, μια λέξη που χρησιμοποιείται συχνά στο πλαίσιο των εκλογών στη Λιβύη, για να σημαίνει ότι επιτρέπεται σε όλους τους υποψηφίους να είναι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων των διχαστικών ηγετών φατριών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η δέσμευση των ανατολικών δυνάμεων να απομακρύνουν 300 ξένους μισθοφόρους μέσω μιας διαδικασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των εμπόλεμων ανατολικών και δυτικών πλευρών, πρέπει να ακολουθηθεί από τη Ρωσία και την Τουρκία να αποσύρουν μαχητές.

«Το σχέδιο αποχώρησης των μισθοφόρων πρέπει να εφαρμοστεί. Η Ρωσία και η Τουρκία, πρέπει να αποσύρουν τους μισθοφόρους τους χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Μακρόν μετά τη διάσκεψη.

Το Παρίσι ήθελε αρχικά να παρευρεθούν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η Τουρκία, η οποία φοβάται ότι η Γαλλία θέλει να επιταχύνει την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη, ενώθηκε με τη Μόσχα στέλνοντας εκπροσώπους κατώτερου επιπέδου.

Η Άγκυρα εξέφρασε επιφυλάξεις για τη γλώσσα στην τελική δήλωση σχετικά με την αποχώρηση ξένων δυνάμεων. Τονίζει τη διαφορά μεταξύ της παρουσίας των στρατευμάτων της στη Λιβύη που προσκλήθηκαν από μια αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση και εκείνων που εισήχθησαν από άλλες φατρίες.

Οι όποιες επιφυλάξεις που υπήρχαν  από την τουρκική πλευρά, κατέπεσαν αρνητικά με την δήλωση του  Ιμπραήμ Καλίν, αν και η ρωσική πλευρά είχε αναγνωρίσει ότι θα μπορούσε να γίνει με αμοιβαίο τρόπο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ