Ελληνοτουρκικά

Μια «φονική μηχανή» στον αέρα! O τρόμος της Τουρκίας αν πάρει η Ελλάδα F-35 – Γι' αυτό θέλει αφοπλισμό νησιών

Είναι γνωστό, ότι μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, αναφέρεται αυτοβούλως στο ενδεχόμενο απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την ελληνική πολεμική αεροπορία. «Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε F-35 όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη» επισημαίνει ο Τζεφ Πάιατ.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, τόνισε ότι αδημονούν να συνεργαστούν για το ενδεχόμενο πώλησης F-35 όταν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να κάνει αυτή την «επένδυση», όπως την χαρακτήρισε.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία εξηγώντας ότι η υλοποιούμενη αναβάθμιση 84 ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper, είναι πολύ σημαντική γιατί θα προετοιμάσει την πολεμική αεροπορία για τα F-35. Συνεργάτης του Τζεφ Πάιατ από το γραφείο αμυντικής συνεργασίας (Office of Defence Cooperation) διευκρίνισε ότι η Lockheed Martin, κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, έχει προσδιορίσει σε περίπου 5 χρόνια το διάστημα που απαιτείται για να αναπτυχθούν οι υποδομές που χρειάζονται για την φιλοξενία των F-35.

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως η δήλωση έρχεται την ίδια μέρα, που προέκυψε η πληροφορία πως η Τουρκία βρίσκεται πλέον πολύ κοντά να αποκτήσει ρωσικά μαχητικά Su-35, Su-57, αν οι ΗΠΑ της αρνηθούν τα F-16.

Αλλά και την ίδια μέρα, που o Πάιατ δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35, καθώς και την στιγμή που Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονται σε ασκήσεις με F-35 στην "Blue Flag 2021".

Πολλά έχουν γραφτεί για τα σενάρια της φετινής άσκησης Blue Flag 2021 στην έρημο Negev, στην οποία συμμετέχουν Έλληνες πιλότοι και μηχανικοί εδάφους, με το πιο σημαντικό να αφορά τις πτήσεις COMAO ( συνδυασμένες πτήσεις) αεροσκαφών F-16 όλων των τύπων, με τα μαχητικά F-35 σε “πακέτα” πτήσεων άκρως επιθετικά όπως όλα δείχνουν για κάποιο όμως λόγο.

Μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα αποκάλυψε, ότι ειδικά οι φετινές ασκήσεις, επικεντρώνονται στην ενσωμάτωση ( όπως την χαρακτηρίζει) αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του αεροσκάφους Lockheed Martin F-35 Lightning II, σε...πολύπλοκα επιχειρησιακά σενάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταρχήν, αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες πιλότοι θα έχουν την τρομερή ευκαιρία να δουν από κοντά το αεροσκάφος F-35, ενώ στη συνέχεια θα υλοποιήσουν μαζί του επιθετικά ή αμυντικά σενάρια, όπως αποστολές SEAD, DEAD, κρούσεως, κλπ. παίρνοντας μια πρώτη γεύση των τρομερών δυνατοτήτων του αεροσκάφους αυτού και μαθαίνοντας πολλά μυστικά του.

Εν τω μεταξύ, το επόμενο βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας, φιλοδοξεί να κάνει το νέο αμυντικό νομοσχέδιο που καταθέσαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο.

https://youtu.be/E86BLNVnCOA?t=27

Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα, τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα. Η αγορά των F-35, θα είναι το σημαντικότερο ορόσημο και ταυτόχρονα ένα άλμα υπεροχής για την Ελλάδα και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των προηγμένων δυνατοτήτων του νέου αεροσκάφους F-35 και τα ειδικά χαρακτηριστικά του, όπως η μεγάλη εμβέλεια, η δικτύωση με άλλα αεροσκάφη σε real time, καθώς και το μικρό ίχνος του. 

Η ενδεχόμενη προγραμματισμένη αγορά από την Ελλάδα αεροσκαφών των F-35 και τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών F-16, ήρθε μέσα σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία. Τα χαρακτηριστικά του F-35,  θα προσφέρουν στην Ελλάδα σαφές πλεονέκτημα έναντι των αριθμητικά περισσότερων αεροσκαφών της Τουρκίας.

Ως εκ τούτου,  η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορεί να τα «δει» κατά τις αερομαχίες με F-35 πάνω από το Αιγαίο, επειδή η τουρκική πολεμική αεροπορία, πιθανώς δεν θα μπορεί  να τα εντοπίσει.

Γεγονός είναι ότι η αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage 2000, θα προσδώσει στην ελληνική αεροπορία, μεγαλύτερη αεροπορική υπεροχή και βελτιωμένη ικανότητα να διεξάγει περιπολίες εναέριας μάχης, επιχειρήσεις κατά μονάδων επιφανείας ( TASMO), καταστολή και καταστροφή της εχθρικής αεροπορικής αεράμυνας (SEAD-DEAD), αλλά και ικανότητες βαθιάς διείσδυσης, πάνω από το Αιγαίο και τις λεκάνες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

"Με αυτά τα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη, θα μπορούσαμε να δούμε μια τεράστια ελληνική κυριαρχία πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο", αναφέρει ο Levent Özgül, Τούρκος αμυντικός αναλυτής του Blue Melange Consultancy.

Αυτό δεν θα υλοποιηθεί μόνο λόγω των δυνατοτήτων αυτών των μαχητικών αεροσκαφών (F-35 ) , αλλά και από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Έθνη και το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου υποστηρίζουν, αμυντικά και διπλωματικά την Ελλάδα στις διαμάχες της με την Τουρκία.

Aυτό  που «τρέμει» η Τουρκία είναι ότι τα F-35 Β είναι μαχητικά κάθετης απογείωσης. Δηλαδή μπορούν να απογειωθούν και από ένα «ελικοδρόμιο». Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία, θα μπορούσαν να γεμίσουν με στελθ μαχητικά F-35 B τα οποία θα απογειώνονται κάτω από τη μύτη των Τούρκων.

Σημαντικό πλεονέκτημα αυτό για την Ελλάδα αφού ένα στελθ μαχητικό, φορτωμένο εσωτερικά (σ.σ. για λόγους στελθ) με πυραύλους, θα μπορούσε να πλήξει στόχους, βαθειά μέσα στην Τουρκία.

Τα χαρακτηριστικά των F35

Το F-35 Lightning (αστραπή) είναι ένα μονοθέσιο, υπερηχητικό και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Πρόκειται για ένα μαχητικό πολλαπλών χρήσεων, καθώς μπορεί να μετέχει σε αερομαχίες και αναχαιτίσεις, να χτυπήσει «αθόρυβα» στόχους εδάφους, να κάνει ηλεκτρονικές επιθέσεις μπλοκάροντας εχθρικά συστήματα ραντάρ ή και να πραγματοποιήσει αποστολές παρακολούθησης. Αναλυτές χαρακτηρίζουν το F-35 ως «φονική μηχανή», καθώς μπορεί να πλησιάζει στόχους -π.χ. αεροσκάφη- τελείως «αθόρυβα», δίχως να γίνει αντιληπτό.

Τα συστήματα του F-35, δίνουν στον πιλότο του αναλυτικούς χάρτες και στοιχεία για το πεδίο της μάχης και πιθανές απειλές, από πολύ μεγάλη απόσταση, προσφέροντας κρίσιμα πλεονεκτήματα.

Στα μοναδικά χαρακτηριστικά του F-35, συγκαταλέγεται το κράνος που φορά ο πιλότος του, το οποίο, δίνει τη δυνατότητα στόχευσης, μόνο με την κίνηση του κεφαλιού. Με κόστος περί τα 400.000 δολάρια, το κράνος δίνει μια τελείως νέα οπτική στον χειριστή του αεροσκάφους, καθώς έχει νυχτερινή όραση και δικές του «οθόνες» με τις οποίες μπορεί να ζουμάρει πάνω σε στόχους και περιοχές.

Το «έξυπνο» F-35 δέχεται και φωνητικές εντολές από τον πιλότο, μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται DVI (Direct Voice Input).

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία, τα F-35 είναι αεροσκάφη που πετούν μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ανάλογα με τον τύπο του (τα F-35 βγαίνουν σε τρεις εκδόσεις), το F-35 μπορεί να απογειώνεται σε «μικρό» αεροδιάδρομο ή και να προσγειώνεται κάθετα, όπως τα πασίγνωστα Harrier του παρελθόντος.

Η ελληνική πολεμική αεροπορίας μας, αν υλοποιηθούν όλα τα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί και με δεδομένη την ικανότητα των Ελλήνων πιλότων, θα κυριαρχεί σχεδόν σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη, ως η πιο ισχυρή αεροπορική “μηχανή”, τρομάζοντας εχθρούς και “φίλους” και αυτό το γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι, διότι είναι γνωστό ότι όποιος κυριαρχεί στον αέρα, ελέγχει και μεγάλο κομμάτι σε θάλασσα και στεριά. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ