πετρελαιοκηλίδα
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο ύπουλος τρόπος των Τούρκων να βγουν και να πάρουν τον έλεγχο στο Αιγαίο - Επιτελείς εξετάζουν τους τρόπους αντίδρασης

Με την ελληνική αντιπροσωπεία να ετοιμάζεται για το ταξίδι στην Ουάσιγκτον που θα φέρει πίσω μια ανανεωμένη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, 5ετούς διάρκειας, οι αναλυτές στα επιτελεία εξετάζουν την πρόσφατη παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα με την επιδίωξη να δεσμεύσει όλο το κεντρικό Αιγαίο για ένα ολόκληρο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο λόγος ήταν πως η Άγκυρα έριξε στο τραπέζι μια ακόμα περίπτωση, στην οποία φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να πάρει τον έλεγχο από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελλάδας στον Πειραιά. Αυτός ο λόγος ήταν οι επιχειρήσεις προστασίας του περιβάλλοντος που αναφέρει η Τουρκία στην συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ.

Βάζει δηλαδή η Τουρκία, που σημειωτέων τα διαλυτήρια πλοίων που έχει στις ακτές της είναι από τα πλέον μολυσματικά στην περιοχή καθώς ρίχνουν στη θάλασσα σωρεία βαρέων μετάλλων, επικαλείται το περιβάλλον για να βγάλει πλοία και αεροπλάνα στο Αιγαίο από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου!

Το νέο σενάριο λοιπόν που εξετάζουν οι αναλυτές των επιτελείων έχει να κάνει με μια ξαφνική βύθιση πλοίου στην καρδιά του Αιγαίου, μέχρι και τουλάχιστον τον περίφημο 25ο μεσημβρινό, από την οποία θα προκύψει πρόβλημα με διαρροή είτε πετρελαίου ως φορτίο του πλοίου, είτε ως καύσιμό του.

Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία έχει σε ετοιμότητα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έναν σημαντικό αριθμό σκαφών αντιρρυπαντικών επιχειρήσεων τα οποία υπό την προστασία ακταιωρών ή και κορβετών της τουρκικής ακτοφυλακής, θα σπεύσουν στο σημείο του συμβάντος, ώστε να αναλάβουν την όλη επιχείρηση, αποκομίζοντας έτσι και τον έλεγχο στην καρδιά του Αιγαίου αλλά και τα χρήματα που θα δώσει η πλοιοκτήτρια εταιρεία!

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, επισημαίνουν στο Πενταπόσταγμα ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η αντίδραση θα είναι βαθμιαία. Καταρχήν θα σπεύσουν στην περιοχή σκάφη του λιμενικού και τα απαραίτητα σκάφη αντιρρυπαντικών επιχειρήσεων. Αν στην συνέχεια οι Τούρκοι αυξήσουν την παρουσία τους, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πράξει αναλόγως ενώ θα ενεργοποιηθούν και οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους συμμάχους ώστε να γίνουν γνώστες της κατάστασης και να πράξουν τα δέοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος της Αθήνας είναι στο μέτρο του εφικτού να μην στρατικοποιηθεί μια τέτοια περίπτωση γιατί από ένα «απλό» περιστατικό διαρροής και δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας μπορεί Ελλάδα και Τουρκία να καταλήξουν σε ακραία περίπτωση ακόμα και σε «θερμό» επεισόδιο με «επακουμβίσεις» πλοίων.

Αυτό που προέκυψε ωστόσο από την συζήτηση που είχε το Πενταπόσταγμα με τους ανώτατους αξιωματικούς είναι και μια άλλη παράμετρος άσχετη από θερμά επεισόδια και την συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ.

Αποκάλυψη!

Μια παράμετρος που έχει να κάνει τόσο με το περιβάλλον που επικαλούνται οι Τούρκοι στην προαναφερθείσα ΝΟΤΑΜ αλλά και την κατάσταση που έχει προκύψει από τα διαλυτήρια πλοίων στην Τουρκία.

Η χώρα μας δεν διαθέτει κανένα διαλυτήριο πλοίων. Η Τουρκία όμως μολονότι δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ έχει επτά διαλυτήρια στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Εγκεκριμένων Διαλυτηρίων και πολύ περισσότερα χαμηλότερων προδιαγραφών που δεν είναι στον κατάλογο αυτό.

Η Ελλάδα δυστυχώς στέλνει τα ελληνόκτητα πλοία για διάλυση αλλά και επισκευές στην Τουρκία. Της δίνει έτσι ένα πακτωλό χρημάτων ετησίως, εξασφαλίζοντας παράλληλα απασχόληση στο τουρκικό εργατικό δυναμικό και κάτι ακόμα πιο σημαντικό!

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις της σε ναυτιλιακή ιστοσελίδα στην αρχή του 2021 η Άννα Μπρεδήμα Senior Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών: Το θέμα της Τουρκίας όμως είναι πολύ περισσότερο από οικονομικό, είναι εθνικό: το μέταλλο που προκύπτει από την διάλυση ελληνόκτητων πλοίων ( σκραπ) στα τουρκικά διαλυτήρια χρησιμοποιείται για την ναυπήγηση τουρκικών πολεμικών πλοίων!

Αν λάβει δηλαδή κανείς υπόψη του πως τα διαλυτήρια αυτά είναι σε λειτουργία τουλάχιστον από το 2001 εξάγεται το συμπέρασμα πως πολλά από τα πολεμικά πλοία που έχουν ναυπηγήσει ήδη οι Τούρκοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες πχ κορβέτες MILGEM έχουν μέσα τους και μέταλλο από παροπλισμένα ελληνικά πλοία που στάλθηκαν για διάλυση στην γειτονική χώρα…

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ