Την πάσα αλήθεια αναφέρει Ιταλός ειδικός σχετικά με την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο και ειδικά σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και την διαμάχη Ελλάδος-Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ο Ιταλός αναλυτής Daniele Santoro, τόνισε ότι χώρες όπως η Γαλλία θα υποστηρίξουν σθεναρά την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη.
"Η Τουρκία δεν θα είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να νομιμοποιήσει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο πλήρως τη Λιβύη, επιτρέποντας στην Τουρκία να κάνει ένα τεράστιο άλμα στην Μεσόγειο.
Η Κύπρος από την άλλη πλευρά, έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία και το σχέδιο "Γαλάζια Πατρίδα" δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τον έλεγχο της Κύπρου. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει να εκτελεστεί.
Καμία χώρα δεν θα το δεχθεί αυτό το νησί σε αυτή τη θέση να βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια της Τουρκίας", είπε ο Santoro κάνοντας τις ακόλουθες εκτιμήσεις:
"Η Κύπρος, ως ένα μικρό νησί συνδέεται πολύ με την Ανατολία και αυτό το νησί θεωρείται από τους Τούρκους ως αναπόσπαστο μέρος της εθνικής τους επικράτειας.
Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τούρκος στην Κύπρο, η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία σίγουρα θα δεν άλλαζε, διότι για την Τουρκία η Κύπρος είναι ένα τεράστιο γεωπολιτικό ζήτημα».
Ο Ιταλός αναλυτής Daniele Santoro είπε ότι εάν η Τουρκία πραγματοποιούσε το γνωστό σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα γίνονταν μια πλήρης υπερδύναμη και αυτό δεν συμφέρει κανέναν ούτε την Ελλάδα ούτε την Γαλλία ούτε και την Ιταλία φυσικά.
«Παρόλο που η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη, εξακολουθεί να έχει όρια», δήλωσε ο Santoro, προσθέτοντας ότι “εάν η Τουρκία επεκτείνει την κυριαρχία της στο Αιγαίο και την Κύπρο, αυτή η κατάσταση θα βλάψει σοβαρά τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
“Οποιαδήποτε αμυντική και γεωπολιτική ενίσχυση της Τουρκίας στην περιοχή θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιταχθούν στην Τουρκία και φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με άμεσο στρατιωτικό τρόπο αλλά με έμμεσο», κατέληξε ο ίδιος.
Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η Ιταλία στραφεί προς τη Γαλλία, με αποτέλεσμα μια σύμπραξη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων μεσογειακών κρατών της ΕΕ, τότε είναι πιθανό ολόκληρη η νότια ΕΕ να στραφεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Η δυναμική αυτή θα κέρδιζε σημαντικό έδαφος στην ΕΕ συνολικά, και θα είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή μιας πιο σκληρής γραμμής κατά της Τουρκίας.Ο Γάλλος πρόεδρος έχει το δικό του σχέδιο για μια «Pax Mediterranea», η οποία θα διαχειρίζεται μια εταιρική σχέση των μεσογειακών εθνών της ΕΕ.
Πίσω από όλα το Παρίσι επιθυμεί εδώ και καιρό μια ολοκληρωμένη γαλλο-ιταλική αμυντική συνεργασία για την αστυνόμευση της περιοχής ενάντια στα τουρκικά σχέδια που προκαλούν βλάβες στα συμφέροντα και των δύο χωρών στην Μεσόγειο.
Η σταδιακή στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ από περιφερειακά μέτωπα που επιχειρείται από τον πρόεδρο Μπάιντεν, μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Συρία και η Λιβύη και η υιοθέτηση του νέου αμερικανικού δόγματος σύμφωνα με το οποίο, proxies κράτη, ανά περιοχή του πλανήτη θα κληθούν ή έχουν κληθεί να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλάζουν τα δεδομένα στη Μεσόγειο, αναγκάζοντας Παρίσι και Ρώμη να κινηθούν δυναμικά αναζητώντας την βοήθεια της Αθήνας, που διαθέτει ισχυρό στρατό και σε λίγο υπερσύγχρονο πολεμικό ναυτικό, για να αντιμετωπίσουν τους νεο-οθωμανούς Τούρκους που προκαλούν στην περιοχή.