Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''Καψόνι'' Σ. Αραβίας σε Τσαβούσογλου: Δεν τοποθέτησαν την ημισέληνο σε συνάντηση

“Σφαλιάρα” αραβικού τύπου έπεσε στον λαλίστατο Τούρκο ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη του στην Σ.Αραβία, με την παρουσία μιας μινιατούρας της τουρκικής σημαίας ( αντί παλαιών μεγαλείων), στην συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογο του μέσα σε ένα “παγωμένο” παρ’ όλη την αφόρητη ζέστη, κλίμα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε το χειρότερο διπλωματικό σκάνδαλο των τελευταίων χρόνων. Ο Μ.Τσαβούσογλου πήγε στη Σαουδική Αραβία όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του. Δεν υπάρχει κανονικού μεγέθους τουρκική σημαία στην αίθουσα. ( Οι Σαουδάραβες) τοποθέτησαν στο τραπέζι μια μικρή τουρκική σημαία  μινιατούρα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έπρεπε να σηκωθεί και να φύγει”, αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος Batuhan Çolak.

Οι Τούρκοι, αφού αρχικά λοιδόρησαν και επιτέθηκαν με κάθε τρόπο στην Σ.Αραβία, στο τέλος συμπεριφέρθηκαν ως Οθωμανοί κυρίαρχοι προκαλώντας το εθνικό αίσθημα σε ολόκληρη την αραβική χερσόνησο, τώρα προσπαθούν να επανορθώσουν χωρίς καθόλου φυσικά επιτυχία.

Κανένας δεν τους παίρνει πλέον στα σοβαρά σε κανέναν τομέα, ειδικά όσο είναι στην εξουσία ο Ερντογάν, αφού αποκαλύφθηκαν τα επεκτατικά σχέδια τους με όχημα την ισλαμική θρησκεία.

Ποτέ δεν θα είναι ίδια η σχέση Άγκυρας -Ριάντ, μετά την προσπάθεια επιβολής της τουρκικής επιρροής στην χώρα αυτή, αλλά και σε άλλες αραβικές χώρες, στον πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό και θρησκευτικό τομέα.

Η Ελλάδα παρούσα πλέον στην Συρία ανοίγεται στον αραβικό κόσμο         

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο αραβικό δίκτυο english.aawsat.com που δημοσιεύτηκε σήμερα  Σάββατο, ανέφερε ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί η Συρία να είναι «αποτυχημένο κράτος», και ότι αποφάσισε να στείλει έναν Έλληνα διπλωμάτη στη Δαμασκό «για να βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης», προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν «αναγνωρίζει» το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη λήψη πραγματικών μέτρων για το καθεστώς του Άσαντ προκειμένου να παράσχει κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

«Δεν αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα των συριακών εκλογών», είπε στο Asharq Al-Awsat ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Δεν σας φέρνω κάτι νέο λέγοντας ότι ο εκδημοκρατισμός, ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου είναι αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περίμενε.

Μας ενδιαφέρει να δούμε το πώς βλέπει το καθεστώς Άσαντ το μέλλον. Η Συνταγματική Επιτροπή είναι ένα εξαιρετικό φόρουμ στο οποίο, εάν το καθεστώς του Άσαντ επιθυμεί, θα μπορούσε να παρουσιάσει κάποια βήματα. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα το δούμε αυτό να συμβαίνει”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Έλληνας υΥπουργός επαίνεσε επίσης τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι το Σαουδαραβικό Βασίλειο «είναι μια πολύ σημαντική χώρα» για τον κόσμο, την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ να επεκτείνουν τη ναυτική στρατιωτική βάση τους στην Ελλάδα, λέγοντας: «διαπραγματευόμαστε μια νέα αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζω να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις έως το φθινόπωρο του 2021.

Έχουμε μια ιστορική σχέση με τις αραβικές χώρες που χρονολογείται εδώ και αιώνες. Προσπαθήσαμε να υπολογίσουμε αυτήν την σχέση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, και φτάσαμε εκατοντάδες χρόνια πίσω στο παρελθόν.

Το να έχουμε μια θεσμοθετημένη σχέση με τον Αραβικό Σύνδεσμο ήταν κάτι απολύτως σημαντικό για εμάς. Το βλέπουμε ως ένα βήμα για να προσεγγίσουμε καλύτερα τις περισσότερες αραβικές χώρες, ειδικά, εάν μου επιτρέπεται να πω, τις αραβικές χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς σχετικά με  τη διεθνή τάξη.

Για την Τουρκία, επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής και δεν θα αναφέρω ποια χώρα, αλλά οι συνάδελφοί μου, από ορισμένες αραβικές χώρες, μου έδωσαν στέρεα απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η Τουρκία βλέπει τα αραβικά έθνη, αλλά και ποια όνειρα έχει η Άγκυρα.

Υπάρχει ένα είδος νεο-οθωμανικής φιλοδοξίας, πιστεύοντας στην αναβίωση του πάλαι ποτέ χαλιφάτου.

Η Ελλάδα δεν έχει ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες στην περιοχή. Το μόνο πράγμα που θα θέλαμε είναι να κατανοήσουμε και να ευθυγραμμίσουμε το ενδιαφέρον μας με αυτό  των φίλων μας.

Και πιστεύουμε ότι, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Και, επιτρέψτε μου να πω, ως τελευταία πινελιά σε αυτό, ότι θα θέλαμε η Τουρκία να γίνει μέρος αυτής της κατανόησης, αλλά δυστυχώς, φοβάμαι ότι η Άγκυρα έχει πολύ δρόμο να διανύσει”, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας μεταξύ πολλών άλλων.

Η Τουρκία δείχνοντας το πραγματικό νεο-θωμανικό πρόσωπο της προκάλεσε ένα απότομο “ξύπνημα” των Αράβων που ενστερνίστηκαν αμέσως τις ελληνικές απόψεις, δημιουργώντας μια ισχυρή αντιτουρκική συμμαχία που θα φανεί χρήσιμη στην Αθήνα οπωσδήποτε, ειδικα το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ωμά στην Κύπρο και το Αιγαίο με εξορύξεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ