Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Αμερικανοί προεξοφλούν νέα κρίση: ''Έρχεται κλιμάκωση στην Α. Μεσόγειο''

Με αφορμή τον ελληνικό διπλωματικό μαραθώνιο για την επιβολή εμπάργκο της Γερμανίας στην Τουρκία για την μη  παραλαβή από την Άγκυρα των  6 υποβρυχίων Type-214, μεγάλο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων εκφράζει φόβους ουσιαστικά για τουρκικές παρασκηνιακές κινήσεις με στόχο την πιθανή κλιμάκωση στην Α.Μεσόγειο, το επόμενο διάστημα.  

“Οι Έλληνες συνεχίζουν δυναμικά μια τεράστια πολύμηνη διπλωματική προσπάθεια για να πείσουν τη Γερμανία να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση υποβρυχίων στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα μεταβάλλει την ισορροπία της ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρά την απόφαση για μη εκτέλεση ασκήσεων αυτό το διάστημα από το ελληνικό και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και την φαινομενική “ηρεμία”, στα παρασκήνιο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία υλοποιούν κινήσεις για να ενισχύσουν τις διπλωματικές τους θέσεις, καθώς και τις ένοπλες δυνάμεις τους”, αναφέρει το αμερικανικό ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να ακούγεται πιο χρήσιμος στη Δύση. Αλλά οι ευρύτεροι στόχοι πολιτικής του δεν έχουν αλλάξει», τονίζει ο Dimitar Bechev, ειδικός σε θέματα Τουρκίας, ο οποίος ετοιμάζει βιβλίο για τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει αποδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια "επίθεση γοητείας στην δύση εδώ και αρκετούς μήνες» με στόχο να αναζωογονήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

"Οι προσκλήσεις του Τούρκου προέδρου προς το Μπάιντεν ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με την επιθυμία του Ερντογάν να "έχει την πίτα ολόκληρη στην περιοχή", τόνισε ο ειδικός.

“Δηλαδή ο Ερντογάν, θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τον τοξικό αντι-αμερικανισμό που διαπερνά όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό, προσκολλιώμενος φαινομενικά στο ΝΑΤΟ, ενώ συγχρόνως θέλει να συνεργάζεται με την Ρωσία σε ζητήματα όπου συμπίπτουν τα συμφέροντά τους », ανέφερε έτερος ειδικός του Royal United Services Institute.

Η Τουρκία, εξοπλίζει και κατασκευάζει συνεχώς νέα οπλικά συστήματα όπως και η Ελλάδα.

Η χώρα μας ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι διπλασίαζε τις ετήσιες αμυντικές της δαπάνες σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ως γνωστόν, υπέγραψε συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο με τη Γαλλία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με το πρώτο να προσγειώνεται σε ελληνική αεροπορική βάση σε λίγες ημέρες.

Η Τουρκία από την πλευρά της αναμένει την ολοκλήρωση ενός ελαφρού αεροπλανοφόρου/αποβατικού που σχεδιάστηκε από ισπανική εταιρεία.

Την ίδια στιγμή θα παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, το πρώτο από τα έξι γερμανικής κατασκευής υποβρύχιο Type-214, που είναι εξοπλισμένο με σύστημα AIP, επιτρέποντάς του να παραμείνει κάτω από το νερό για τρεις εβδομάδες με μικρή εκπομπή θορύβου.

Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν ότι αυτού τους είδους τα υποβρύχια είναι κατάλληλα για τα ρηχά νερά της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εξοπλισμό τους από την Τουρκία με πυραύλους Κρουζ Gezgin μεσαίας εμβέλειας κατά των μονάδων επιφανείας και χερσαίων στόχων.

«Η Ελλάδα εμπλέκεται στις εξαιρετικά ταχύτατες γεωπολιτικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει ο Βασίλης Ντούσας, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής διεθνών σχέσεων στο Ίδρυμα Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών, ένα think tank με έδρα τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Αθήνα ανταποκρίθηκε στον εκρηκτικό συνδυασμό ανταγωνιστικών ναυτικών συμφερόντων, ενεργειακών προκλήσεων  και στρατιωτικών ασκήσεων, ακολουθώντας μια ολοένα και πιο προληπτική εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πρόβλημα στην ελληνική προσπάθεια επιβολής εμπάργκο στην Τουρκία από την ΕΕ προσκρούει όμως στην φιλοτουρκική στάση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας, οι οποίες μαζί με την Γερμανία έχουν δανείσει πολλά δις ευρώ τον Ερντογάν, για να προκαλεί Ελλάδα-Κύπρο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Η Τουρκία ότι και να δηλώνει όμως ο Τούρκος πρόεδρος, με την δήθεν συμφωνία για αποφυγή προκλήσεων στην περιοχή μας, υλοποιεί την ίδια μέθοδο που είχε πράξει ανάμεσα στον Αττίλα 1-2, ενισχύοντας τις θέσεις της και τα οπλικά της συστήματα για να  “ξαναεπιτεθεί” τρόπον τινά κατά της Ελλάδος.

Η μόνη σώφρονα πολιτική από μέρους μας είναι ο συνεχής εξοπλισμός με παντός είδους υλικό είτε με αγορά από το εξωτερικό,είτε με δωρεάν υλικό από τις ΗΠΑ, διότι οι Τούρκοι δεν θα αργήσουν να προκαλέσουν εκ νέου ωμά, με στόχο να επιτύχουν το σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα”, που εμπεριέχει εξουσία σε κομμάτι Αιγαίου/Α. Μεσόγειου μαζί με την υφαρπαγή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδριτών Μεθανίου.        

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ