Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

H σύγκρουση ξεκινά: Αναβάθμιση-''μαμούθ'' στο Ισραηλινό ΠΝ

Η Israel Aerospace Industries ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της εγκατάστασης του ραντάρ MF-STAR (Magen Adir) στο νέο πολεμικό πλοίο Corvette Sa'ar 6 που θα φυλάξει τις εγκαταστάσεις αερίου του Ισραήλ και τα χωρικά του ύδατα.

Η εγκατάσταση έγινε από τον IAI, μαζί με τη Διοίκηση για την Ανάπτυξη Όπλων και Τεχνολογικής Υποδομής (μέρος του IMoD) και του Ισραηλινού Ναυτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα ραντάρ στον κόσμο, το ραντάρ MF-STAR, θα τοποθετηθεί στις Ισραηλινές κορβέτες. Αποτελείται από τέσσερις συμμετρικές S-Band κεραίες ραντάρ που προσφέρουν μαζί κάλυψη 360 μοιρών, το οποίο είναι ικανό να εντοπίζει τόσο εναέριους στόχους όσο και θαλάσσιους. Θα επιτύχουν λοιπόν μια προηγμένη και λεπτομερέστατη εικόνα της περιοχής. 

«Θα χρησιμεύσει ως« εγκέφαλος », ενσωματωμένος με όλους τους αισθητήρες παρακολούθησης σε κάθε ένα από τα νέα πολεμικά πλοία του Ισραηλινού Ναυτικού», δήλωσε η IAI σε δήλωση.

Τα συστήματα ραντάρ βασίζονται σε προηγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της ενεργού ηλεκτρονικής συστοιχίας σάρωσης (AESA) που αναπτύχθηκε από την ELTA Systems Ltd. της IAI.

Μειώνουν το χρόνο απόκρισης- εντοπισμού στόχου, ενώ παρέχουν προηγμένη ικανότητα να παρακολουθούν με ακρίβεια και ταυτόχρονα ένα ευρύ φάσμα στόχων.

Το ραντάρ μόλις εντοπίσει έναν στόχο, έχει την δυνατότητα να αποστείλει αμέσως τα απαραίτητα δεδομένα σε κάθε σύστημα ελέγχου άμυνας. Όπως για παράδειγμα μπορεί να εντοπίσει την πυροδότηση πυραύλων κατά αεροσκαφών. Έτσι οι υπεύθυνοι είναι σε θέση να δράσουν άμεσα και να αντιμετωπίσουν την απειλή επιτυχώς. 

Το MF-STAR είναι ικανό να παρακολουθεί στόχους αέρα και επιφανείας και μπορεί να παρακολουθεί εκατοντάδες στόχους ταυτόχρονα με πολύ γρήγορο ρυθμό ανανέωσης. Είναι ικανό να παρέχει φωτισμό καθοδήγησης και ενημερώσεις στα μέσα μαθήματος τόσο σε ενεργό όσο και σε ημι-ενεργό πυραύλους επιφανείας-αέρα και πυραύλους κατά των πλοίων, με πολλαπλές δυνατότητες ταυτόχρονης δέσμευσης. Είναι επίσης ικανό για αυτόματη ανίχνευση και διόρθωση παφλασμών για ναυτικά πυροβόλα. 

Το σύστημα Barak θα ενσωματωθεί από την IAI, τη Διοίκηση για την Ανάπτυξη Όπλων και Τεχνολογικής Υποδομής και το Ισραηλινό Ναυτικό στα νέα πλοία επίσης.

«Τα συστήματα μάχης και αεροπορικής άμυνας που είναι εγκατεστημένα στους κορβέτες του Sa'ar αντιπροσωπεύουν τη σημαντική βαθμίδα που ενσωματώνεται τώρα στην υπόλοιπη σειρά αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, μια αναπόσπαστη πτυχή σε ολόκληρο το σύστημα της IAI», δήλωσε ο Boaz Levy, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IAI. "

«Η ανάπτυξη του πιο εξελιγμένου συστήματος ραντάρ στον κόσμο, με βάση δεκαετίες τεχνογνωσίας παραγωγής ραντάρ της ΕΛΤΑ, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για ένα ευρύ φάσμα συστημάτων με την ικανότητα να λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής δύναμης για το ναυτικό, για το IDF και για το κράτος του Ισραήλ », πρόσθεσε.

Κατασκευασμένα από την Thyssenkrupp Marine Systems στο Kiel της Γερμανίας, το Ισραήλ αναμένεται να παραλάβει τα τέσσερα πλοία Sa'ar 6 έως το τέλος του 2021.

Δύο από τα πλοία, το INS Magen και το INS Oz έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Χάιφα όπου είναι εξοπλισμένα με τα περισσότερα από τα όπλα και τα συστήματα ραντάρ.

Τα πλοία βάρους  2.000 τόνων μήκους 90 μέτρων έχουν μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων με εύρος 2.500 ναυτικών μιλίων. Αν και όχι πολύ περισσότερο από το Sa'ar 5, έχουν κατασκευαστεί, έτσι ώστε να μπορούν να πλέουν χωρίς φόβο σε φουρτουνιασμένες θάλασσες για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα. 

https://youtu.be/8dtQgH8X0og

Θα καλυφθούν επίσης με περίπου 300 στατικές συστοιχίες ραντάρ που θα είναι σε θέση να εντοπίσουν εισερχόμενες εναέριες απειλές,  που μπορούν στη συνέχεια να καταρριφθούν είτε από το Iron Dome (Naval Dome), είτε από δύο συστοιχίες Barak-8 .

Εκτός από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και προστασίας, τα πλοία θα διαθέτουν επίσης 16 πυραύλους κατά εχθρικών πλοίων, ένα κύριο πυροβόλο 76 mm Oto Melara Super Rapid, δύο κατευθυνόμενα πυροβόλα 25 mm Typhoon και δύο εκτοξευτές τορπιλών 324 mm για τορπίλες MK54 Lightweight.

Κάθε υπερσύγχρονο πλοίο θα είναι επίσης εξοπλισμένο με συστήματα  ηλεκτρονικού πολέμου.

Σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας πόλεμος, τουλάχιστον δύο πλοία του Sa'ar 6 θα αναπτυχθούν για την προστασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Ισραήλ και των εγκαταστάσεων αερίου, ενώ ο υπόλοιπος στόλος θα βοηθούσε τις δυνάμεις του εδάφους βομβαρδίζοντας εχθρικά στρατεύματα και οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να στοχεύσουν τόσο στο εσωτερικό όσο και πλατφόρμες φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να καταστρέψουν και τους εναέριους στόχους. 

Η παραπάνω τακτική χρησιμοποίηση και οι δυνατότητες των κορβετών Saar 6, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στην Α. Μεσόγειο και την Κύπρο, την οποία αναμένουμε να εκδηλωθεί από τις 20 Ιουλίου και μετά την προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα. 

https://youtu.be/gOlQAmt2-B8

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς με χρήση ρουκετών και πυραύλων σε μεγάλους αριθμούς και εμβέλεια, από την τρομοκρατική Παλαιστινιακή οργάνωση, το ιδιόμορφο ανάγλυφο του εδάφους της περιοχής, αλλά κυρίως το σχήμα του κράτους του Ισραήλ, το οποίο στερείται βάθους, εισαγάγει νέα δεδομένα από πλευράς ασφαλείας για τη φίλη και σύμμαχο χώρα μας το Ισραήλ.

Με εξαίρεση την Αίγυπτο στην κατεύθυνση χερσονήσου Σινά και την Ιορδανία, το Ισραήλ περιστοιχίζεται από εχθρούς, όπως είναι οι Παλαιστίνιοι, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και η Συρία όπου εδρεύουν Ιρανικές Δυνάμεις. Οι Φρουροί της Επανάστασης IRGC, ενταγμένες, είτε στο στρατό του Άσσαντ, είτε ως ημιανεξάρτητες δυνάμεις που σταθμεύουν στο έδαφος της Συρίας.

Το πλέον επικίνδυνο για το Ισραήλ είναι ότι όλοι οι παραπάνω εχθροί, συμπεριλαμβανομένου και του κράτους του Ιράν φυσικά, διαθέτουν πυραυλικά συστήματα και ρουκέτες ικανές να πλήξουν Ισραηλινά αεροδρόμια, ναύσταθμους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις μεγάλης σημασίας, της χώρας.

Όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα, όσο αξιόπιστα και αν είναι, έχουν σημείο κορεσμού έναντι των εισερχόμενων εναέριων απειλών-βλημάτων. Επιπλέον τα drone σε περίπτωση μαζικής επίθεσης σε σταθερούς στόχους, όπως τα Ισραηλινά αεροδρόμια μαζί με βλήματα ρουκετών και πυραύλων, μπορούν να επιφέρουν καταστρεπτικά πλήγματα, όπως οι Χούτι της Υεμένης κατά των εγκαταστάσεων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Αλήθεια ποια θα είναι η λύση αποπροσγείωσης για τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της πανίσχυρης πολεμικής αεροπορίας της φίλης και συμμάχου χώρας του Ισραήλ, αν εχθρικοί πύραυλοι, ρουκέτες και drone καταστρέψουν τους αεροδιαδρόμους ή άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις των αεροδρομίων του;

Η απάντηση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για το Ισραήλ, είναι η ύπαρξη αεροπορικής και ναυτικής βάσης σε έδαφος που θα βρίσκεται εκτός βεληνεκούς των εχθρικών πυραύλων-ρουκετών προερχόμενων από  την Παλαιστίνη-Λίβανο και Συρία.

Με βάση τα παραπάνω φαντάζει, ως μόνη λύση και αξιόπιστη, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ, η δημιουργία βάσης ή η φιλοξενία Ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, καθώς και η δυνατότητα ελλιμενισμού πολεμικών του πλοίων στην Κρήτη και αντιστρόφως, δηλαδή η φιλοξενία μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων μας στο έδαφος του Ισραήλ.

Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει ενοποίηση αλλά και εδαφική συνέχεια των δικτύων αντιαεροπορικής άμυνας Ελλάδας-Ισραήλ. 

Για το σκοπό αυτό, η χώρα μας θα πρέπει να ενσωματώσει το δίκτυο χερσαίας αντιαεροπορικής άμυνας με τις φρεγάτες της, που θα έχουν δυνατότητα παροχής αντιαεροπορικής άμυνας και οι οποίες θα πλέουν μεταξύ Κρήτης-Ισραήλ από κοινού με τις Ισραηλινές κορβέτες Saar 6, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο αντιαεροπορικό τείχος που θα καλύπτει την επικράτεια του Ισραήλ και της Ελλάδας, αλλά και την θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ακτών του Ισραήλ-Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ. 

Φυσικά όλα τα παραπάνω θα ακύρωναν στην πράξη όλες τις τουρκικές προσπάθειες για κλοπή της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, με την υπογραφή παράνομων μνημονίων  στα πρότυπα αυτού μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, με την υπογραφή νέων Τουρκίας-Παλαιστίνης και Τουρκίας -Συρίας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για την σύναψη της παραπάνω συμφωνίας με το Ισραήλ , αφού εκτίμηση μας είναι ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει, με μεγαλύτερη ένταση τις προκλήσεις του στην Α. Μεσόγειο και Κύπρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ