Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενέκρινε την ίδρυση δύο ενεργειακών εταιρειών, καθώς η Τουρκία φοβούμενη τις κυρώσεις από τους Ευρωπαίους, έφερε στο προσκήνιο τις κρατικές επιχειρήσεις.
Οι δύο εταιρείες αυτές, θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της TPIC, της κρατικής εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και της επίσης κρατικής εξορυκτικής εταιρείας ETI Maden Isletmeleri Genel Mudurlugu, ανέφερε το Bloomberg την Τετάρτη, επικαλούμενο απόφαση δημοσιευμένη στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής κυβέρνησης.
Οι πολιτικές πιέσεις έχουν αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές εταιρείες, για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε "αμφισβητούμενα ύδατα", σε περίπτωση που η Τουρκία βρεθεί εκ νέου υπότροπος έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Επισημαίνουμε, ότι οι επίμαχες υδάτινες περιοχές αποτελούν μέρος της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και όχι "αμφισβητούμενα ύδατα".
Υπενθυμίζουμε, ότι η Άγκυρα είχε δεσμευτεί να συνεχίσει μελλοντικά την εξερεύνηση αν και έχει αποσύρει μέχρι στιγμής τα ερευνητικά της πλοία, από τις επίμαχες περιοχές.
Η Τουρκία, έχει 14 κρατικές εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.
Πρόσφατα, οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως στις Βρυξέλλες, για να προβεί στη διεύρυνση της εν λόγω λίστας, που αποτελείται τώρα από δύο υπαλλήλους της Turkish Petroleum Corp. ως απάντηση στο "κυνήγι" φυσικού αερίου της Τουρκίας από την Κύπρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στόχευση περισσότερων ατόμων και ενδεχομένως της συμπερίληψης ορισμένων εταιρειών και κυβερνητικών οργανισμών.
Οι αρχηγοί της κυβέρνησης των 27 εθνών αντιστάθηκαν μέχρι στιγμής στα αιτήματα της ελληνικής ηγεσίας, να αρχίσουν να επιβάλλουν αυστηρότερες κυρώσεις, όπως απαγόρευση συναλλαγών μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και τουρκικών επιχειρήσεων.
«Η ΕΕ, παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας», ανέφεραν οι ηγέτες σε προγενέστερες δηλώσεις τους.
Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να υποχρεώσει την Άγκυρα να πληρώσει βαρύ τίμημα, εάν η Τουρκία επιχειρήσει γεώτρηση στα ύδατα που ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Gertrud von der Leyen να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στον Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες, να μην προβεί σε προκλητικές ενέργειες στην Α. Μεσόγειο και την Κύπρο.
Ταυτόχρονα, το μπλοκ ελπίζει να ωθήσει την Τουρκία σε αποκλιμάκωση διαρκείας και να αποφύγει τη ρήξη των σχέσεων, με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο, στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, οι κινήσεις του Ερντογάν προϊδεάζουν ότι έρχονται θερμές ημέρες στην ΝΑ Μεσόγειο και την Κύπρο, αφού ο επαναπατρισμός των 2 τουρκικών εταιρειών ενέργειας και η λειτουργία τους κάτω από κρατικές εταιρείες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, υποδηλώνουν την πρόθεση του να συνεχίσει τις προκλητικές του ενέργειες για έρευνα και πολύ πιθανό ακόμη και για εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ.
Τέλος, στις 20 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αναγγείλει ότι θα βρεθεί στα κατεχόμενα στην Κύπρο, για τον εορτασμό της μαύρης επετείου του ΑΤΤΙΛΑ, της τουρκικής εισβολής το 1974, όπου στο πλαίσιο της επετείου της τουρκικής εισβολής, θα γίνουν «μια σειρά από εγκαίνια, δρόμου (ο περιφερειακός της κατεχόμενης Λευκωσίας), της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το τουριστικό άνοιγμα του Βαρωσιού, μέχρι και για την ανώτατη εκπαίδευση». Θα γίνουν βήματα σε πολλούς τομείς, πρόσθεσε, κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ, διακήρυξαν ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι αυτή των δύο κρατών, με τον πρώτο μάλιστα να ισχυρίζεται κυριολεκτικά γελοιότητες, ότι τάχα η ισχύς των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό σύμφωνα με τα οποία, η μόνη λύση είναι αυτή της διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας, έχει λήξει!!
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σαφέστατες ενδείξεις ότι από τις 21 Ιουλίου και μετά τα ''νερά'' στην Α. Μεσόγειο θα θερμανθούν επικίνδυνα.
ΕΕ και ΗΠΑ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική κυριαρχία των κρατών, ούτε λαμβάνει υπόψιν προειδοποιήσεις και ελαφρές κυρώσεις.
Την μόνη γλώσσα που αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν είναι αυτή των σημαντικών οικονομικών κυρώσεων, σε συνδυασμό με αποφασιστικότητα για λήψη ακόμη και στρατιωτικών μέτρων σε βάρος της τουρκικής επιθετικότητας, εφόσον χρειαστεί.
Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να ζητήσουν από την ΕΕ , τη σύσταση ενός Στρατηγείου της στην Κρήτη, με Διοίκηση-Επιτελείο αλλά και δυνάμεις ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες, κρατών μελών της που θα σταθμεύουν στη μεγαλόνησο, με στόχο την αποτροπή επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας σε ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο.