Ελληνοτουρκικά

Aποκάλυψη: Αυτό είναι το τουρκικό δόγμα επιχειρήσεων για επίθεση στα νησιά μας

"Εάν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου, δεν έχεις ανάγκη να φοβάσαι το αποτέλεσμα ακόμη και εκατό μαχών. Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά όχι και τον εχθρό, για κάθε νίκη που κερδίζεις θα έχεις και μία ήττα. Εάν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου, ούτε τον εχθρό, θα νικηθείς σε κάθε μάχη." Το παραπάνω γνωμικό του κινέζου πολεμολόγου είναι πάντα επίκαιρο και αληθές, αφού παντρεύει την αυτογνωσία με τη γνώση των εχθρικών δυνατοτήτων προκειμένου να επικρατήσει κανείς έναντι του αντιπάλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν της γνώσης του εχθρού, εκείνοι που είναι εξίσου αποφασιστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση της έκβασης μιας πολεμικής επιχείρησης, είναι ο καιρός και το έδαφος, κοινώς το θέατρο επιχειρήσεων.

Η Τουρκία δείχνει συνεχώς τις κατακτητικές προθέσεις της για τα νησιά μας στο Αιγαίο, αφού με διάφορες ανυπόστατες θεωρίες, όπως αυτές των "γκρίζων ζωνών" και "της γαλάζιας πατρίδας", αμφισβητεί την κυριαρχία μας σε αυτά. Εσχάτως όλοι οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει μία "εκστρατεία" με στόχο την αποστρατικοποίηση των νησιών μας.

Φυσικά με την τουρκική επιθετικότητα στα άκρα και τη διάταξη μάχης της 4ης Τουρκικής Στρατιάς (Στρατιά Αιγαίου) και των λοιπών δυνάμεων  του τουρκικού στρατού, στρατοχωροφυλακής, πολεμικού ναυτικού, πολεμικής αεροπορίας και Διοίκησης ασφαλείας ακτών, στα μικρασιατικά παράλια, ακόμη και η σκέψη αποστρατικοποίησης των νησιών μας είναι απαγορευτική, γιατί αυτό θα σήμαινε αυτεπάγγελτα την κατάκτησή τους από την Τουρκία.

Η Τουρκία δύναται να εκδηλώσει επίθεση στα νησιά μας, ενεργώντας αποβατική επιχείρηση σε συνδυασμό με αεροκίκητες-αεραποβατικές επιχειρήσεις.

Οπωσδήποτε η ενέργεια αυτή θα έπεται, αφού σε πρώτο χρόνο θα πρέπει να επικρατήσει σε βάρος μας σε αέρα και θάλασσα, πράγμα εξαιρετικά αβέβαιο έως ακατόρθωτο.

Η Πολεμική μας αεροπορία κυριαρχεί στο Αιγαίο, ενώ η προσθήκη των 18 Rafale σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό 84 F-16 μας σε Viper θα αυξήσει ακόμη περισσότερο  το αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος υπέρ μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο υπάρχει ένας κρίσιμος "αεροπορικός τομέας" στον οποίο η χώρα μας υστερεί σημαντικά έναντι της Τουρκίας και αυτός είναι η παντελής έλλειψη "ιπτάμενων τάνκερ" για εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Τυχόν προμήθεια τέτοιων αεροσκαφών ή καλύτερα μετατροπή επιβατικών αεροσκαφών Airbus A330  σε "ιπτάμενα τάνκερ" θα ήταν ένας μεγάλος πολλαπλασιαστής ισχύος για την πολεμική μας αεροπορία. Σημειωτέον, η Γερμανία θα αποσύρει φέτος συνολικά 7 τέτοια αεροσκάφη. Με τα ιπτάμενα τάνκερ, η χώρα μας θα είχε πλέον τη δυνατότητα παροχής αεροπορικής υποστήριξης στην Κύπρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ με τα κατάλληλα πυρομαχικά, όπως πυραύλους αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, θα είχε τη δυνατότητα προσβολής όλης της τουρκικής επικράτειας και φυσικά στρατηγικών στόχων της σε όλη την έκταση της.

Ιδίως το τελευταίο θα ανάγκαζε την Τουρκία να διαθέσει αεροπορικά και αντιαεροπορικά μέσα για την προστασία της, διασπείροντας έτσι τις δυνάμεις της, κάτι που τώρα δεν ισχύει.

Για παράδειγμα τα φράγματα στην Ανατολία του Τίγρη και του Ευφράτη, τώρα είναι στο απυρόβλητο από την ελληνική πολεμική αεροπορία, ενώ με τα "ιπτάμενα τάνκερ" όχι.

Επίσης η αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, αναφορικά με τις φρεγάτες που θα επιλέξουμε, αλλά και αυτές που θα μας δοθούν άμεσα ως ενδιάμεση λύση, θα εξισορροπήσουν αρχικά και στη συνέχεια θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ μας, αναφορικά με το ισοζύγιο ναυτικής ισχύος μας σε σχέση με την Τουρκία.

Το μίνι τουρκικό αεροπλανοφόρο "Anadolu", το οποίο συνιστά απειλή για τα νησιά μας, μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 stealth, έχει "ξεμείνει" από μαχητικά αεροσκάφη. Έτσι θα  μπορεί να φιλοξενεί στο κατάστρωμα του μόνο Ε/Π, ΕΕ/Π και UAV, καθώς και δύναμη 2 ΙΜΑ (ίλες μέσων αρμάτων) ή Τάγματος Πεζοναυτών.

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι όπως διαμορφώνεται στρατιωτικά η κατάσταση την τρέχουσα χρονική περίοδο, μία τουρκική επίθεση εναντίον των νησιών μας θα είχε πάρα πολλές πιθανότητες η καλύτερα βεβαιότητα, να συντριβεί από πλευράς μας εν τω γεννάσθαι, τόσο σε αέρα όσο και σε θάλασσα

Αναφορικά με την τουρκική σχεδίαση, την οποία πάντα πρέπει να έχουμε κατά νού, σε σχέση με τα νησιά μας, στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να βασίζεται σε αποβατική ενέργεια πρωτίστως, αλλά σε αεροκίνητες-αεραποβατικές ενέργειες.

Ο λόγος απλός, αφού ελλείψει αεροσκαφών το Anadolu δεν θα συνιστά απειλή σημαντικής βαρύτητας για εμάς, ενώ τα τουρκικά λιμάνια στα μικρασιατικά παράλια από βορρά προς Νότο, συμπεριλαμβανομένου και του Ακσάζ, τελούν εντός βεληνεκούς του πυροβολικού των νησιών μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης η Ελλάδα διαθέτει την 380 Μοίρα Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (380 Μ. ΑΣΕΠΕ) η οποία διαθέτει αεροσκάφη EMB-145H AEW&C και έχει ως αποστολή την άρτια οργάνωση και τη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί, προκειμένου να συμβάλλει στην ενίσχυση του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και επιπρόσθετα στην υποστήριξη των αεροπορικών και διακλαδικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια και το Αεροπορικό Δόγμα.

Συνεπώς, πιθανότητα αιφνιδιασμού από πλευράς Τουρκίας δεν υφίσταται, αναφορικά με την εκδήλωση αποβατικής ενέργειας  και όχι μόνο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ