Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μεγαλεπήβολα σχέδια Ερντογάν: Προκλητικός χάρτης με τις περιοχές που θέλει η Τουρκία - Ελλάδα & Κύπρος μέσα σε αυτές

Το τουρκικό κανάλι "TRT1", παρουσίασε χώρες-περιοχές που θα πρέπει να ενταχθούν στην τουρκική σφαίρα επιρροής έως το 2050.

Στόν χάρτη αυτό θα εμπεριέχεται μέρος του εδάφους της Ρωσίας, ο οποίος είχε προβλεφθεί από την αμερικανική εταιρεία Stratfor.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα εδάφη της Κριμαίας, του Κρασνοντάρ και της Σταυρόπολης, οι περιοχές του Ροστόφ και του Αστραχάν, της Καλύμιας, άλλων περιοχών της νότιας Ρωσίας, καθώς και των δημοκρατιών Donbass του DPR και του LPR θα τεθούν υπό τουρκική επιρροή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, η τουρκική επιρροή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα επεκταθεί στις δημοκρατίες του Βόρειου Καυκάσου, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και σε τμήμα του Καζακστάν. Μεταξύ ξένων κρατών, οι χώρες του Περσικού Κόλπου, της Λιβύης, της Αιγύπτου και τα Βαλκάνια θα εμπίπτουν στη σφαίρα των τουρκικών συμφερόντων.

Πέρυσι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει κάθε ευκαιρία να επεκτείνει την επιρροή της σε άλλες χώρες στην τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία πρέπει να πάρει ηγετική θέση στον πολιτικό χάρτη του κόσμου.

Οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες έχουν επανειλημμένα κάνει λόγο για την επιθυμία του Ερντογάν να «μαζέψει κάτω από το χέρι του» τα κομμάτια της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα προσπαθεί να ενεργήσει με «μαλακή δύναμη», δηλαδή μέσω του εμπορίου και των οικονομικών, επιστημονικών και τεχνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και άλλων επιπτώσεων στις χώρες που περιβάλλουν την Τουρκία. Ο Ερντογάν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον θρησκευτικό παράγοντα, προωθώντας την ιδέα του εξισλαμισμού.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι TRT1, Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Κύπρος, Γεωργία, Αμπχαζία, Οσετία, Συρία, Υεμένη, Ομάν, Ιράκ, Κουβέιτ, Λίβανος, Αίγυπτος, Λιβύη  θα ανήκουν στην τουρκική σφαίρα έως το 2050.

https://youtu.be/aCjUVeLwyIM

Εκτίμηση

Τα παραπάνω μπορεί να εντάσσονται στον σχεδιασμό του Ερντογάν, αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πραγματοποιηθούν. Ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε μια νεότερη εκδοχή της, αλλά μάλλον είναι εκτός τόπου και χρόνου κυριολεκτικά.

Και είναι εκτός τόπου ο Ερντογάν, γιατί στην εξίσωση μπαίνουν κυρίαρχα κράτη με ισχυρότερη οικονομία και ισχυρότερες Ένοπλες δυνάμεις από αυτές  της Τουρκίας. Επίσης τα κράτη ανήκουν σε συνασπισμούς όπως η ΕΕ λόγου χάρη, οι οποίοι δεν είναι διατεθιμένοι να εκχωρήσουν  δικό τους γεωπολιτικό χώρο επιρροής  στην Τουρκία. 

Για παράδειγμα Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν χώρες κλειδιά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΕΕ στη ΝΑ Μεσόγειο, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Βαλκανική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ ως ηγέτιδα παγκόσμια δύναμη έχει επίσης τα δικά της συμφέροντα στις περιοχές του "τουρκικού χάρτη" τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συμπίπτουν με τα τουρκικά. Το ίδιο ισχύει για τη Ρωσία, την Κίνα και τη Γαλλία.

Επίσης ο Ερντογάν είναι εκτός χρόνου, γιατί αυτά που ονειρεύεται γινόταν τους προηγούμενους αιώνες και όχι τον 21ο αιώνα.

Το πιο επικίνδυνο για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι ότι δεν βλέπει και δεν αντιλαμβάνεται τη σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο λαός του, ο οποίος πεινάει, είναι άνεργος, φτωχός, δοκιμάζεται από την πανδημία Covid. Ζεί σε ένα "όνειρο"¨που ο ίδιος δημιούργησε και πιστεύει.

Κλείνοντας αναφέρουμε τη φράση του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Αγάθωνα αναφορικά με τον ηγέτη:

"Τον άρχοντα τριών δη μέμνησθαι, ότι τι ανθρώπους άρχει, κατά νόμους άρχει, και ουκ αεί άρχει" που σημαίνει στα νέα ελληνικά, ότι ο ηγέτης τρία πράγματα πρέπει να θυμάται, ότι διοικεί ανθρώπους, ότι διοικεί σύμφωνα με το νόμο και ότι δεν διοικεί για πάντα.

Από τις  παραπάνω τρείς αρχές ο Ερντογάν ως ηγέτης της Τουρκίας δεν τηρεί κανέναν.

Τώρα αναφορικά με τον χάρτη της τουρκικής σφαίρας επιρροής, ταιριάζει γάντι η παροιμία του σοφού Ελληνικού λαού "με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια".

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ