ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν θέλει να "ξηλώσει" το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη: Εμπόδιο η παρουσία Τούρκων

Οι ΗΠΑ θέλουν να ξηλώσουν το καθεστώς Καντάφι, η Ρωσία αναζητά 5 δισ. δολάρια που χάθηκαν την ίδια εποχή, καθώς η Τουρκία δημιουργεί βάσεις και ουσιαστικά ελέγχει το δυτικό τμήμα της Λιβύης.

Αυτή είναι πάνω κάτω η κατάσταση στη χώρα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να αποστέλει επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι. Στην επιστολή αναφέρει ότι «η κατάσταση στη Λιβύη εξακολουθεί να αποτελεί ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «απαιτούνται μέτρα για την προστασία από την εκτροπή περιουσιακών στοιχείων ή άλλων καταχρήσεων από μέλη της οικογένειας του Καντάφι, τους συνεργάτες τους και άλλα άτομα που παρεμποδίζουν την εθνική συμφιλίωση της Λιβύης». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακήρυξη της πρώτης καταστάσης έκτακτης ανάγκης υλοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011 κατά την εποχή του Μουαμάρ Καντάφι, του οποίου η κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί για χρήση βίας εναντίον αμάχων και υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους της Λιβύης αλλά και για συνεργασία με τρομοκράτες.

Την ίδια στιγμή, ο Λίβυος πρόεδρος Muhammad Al-Manafi είπε, σε ομιλία του μετά την άφιξή του στο Τομπρούκ, σήμερα Παρασκευή, ότι η αποστολή του ήταν να εκπληρώσει τρία κύρια καθήκοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α. Το πρώτο είναι η ενοποίηση του στρατού, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο λόγω της παρουσίας των τουρκικών δυνάμεων στην χώρα.

Β. Ο νέος Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι το δεύτερο καθήκον είναι η ενοποίηση των θεσμών, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για τον Λίβυο πολίτη και με το οποίο επιτυγχάνεται σταθερότητα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκλογές, εξηγώντας ότι οι εκλογές δεν θα  επιτευχθούν χωρίς την ενοποίηση των θεσμών και την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Γ. Το τρίτο καθήκον είναι η εθνική συμφιλίωση, η οποία θεωρείται απαραίτητο σημείο για το Συμβούλιο της Προεδρίας, ενώ τόνισε ότι τώρα επεξεργάζονται πολλές μελέτες μέσω των οποίων θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την εθνική συμφιλίωση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ συναντήθηκε με τον Μωάμεθ Αλ Μάνφι, πρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης, στο γραφείο του στην πόλη της Βεγγάζης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική διοίκηση των Αραβικών Ένοπλων Δυνάμεων της Λιβύης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν όλες οι απόψεις μεταξύ των δύο μερών, ενώ ο Χαφτάρ υπογράμμισε την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων στην ειρηνευτική διαδικασία και την προσπάθεια του στρατού να διατηρήσει τη δημοκρατία και την ειρηνική μεταφορά εξουσιών.

Ο στρατηγός Χαφτάρ επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη του στον νέο πρόεδρο και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που δημιουργήθηκε από τον "πολιτικό διάλογο" για την ενοποίηση της Λιβύης και υλοποίηση εκλογών που αναμένονται για τον επόμενο Δεκέμβριο. 

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα μεγάλο παρασκήνιο στο οποίο εμπλέκονται η Αίγυπτο και η Τουρκία, ενώ εκ του μακρόθεν παρακολουθούν ΗΠΑ-Ρωσία.

Οι τρεις αποστολές του νέου προέδρου είναι πολύ δύσκολα εφαρμόσιμες διότι η χώρα έπαψε να υφίσταται ως ενιαίος θεσμός από το 2011 και αυτό υποκρύπτει μεγάλα προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχουν υπόνοιες για μια μυστική συμφωνία Τρίπολης και Βεγγάζης της οποίας τις προεκτάσεις θα δούμε το επόμενο διάστημα. Όπως φαίνεται η περίοδος μέχρι τις εκλογές θα είναι έθραυστη, ενώ οι δύο πλευρές κινούνται μέσα σε "κινούμενη άμμο".

https://youtu.be/FfzHHQ0kkcQ

  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ