Εκτός ελέγχου η βρίσκεται η τουρκική ηγεσία, καθώς μετά τον Ρ.Τ.Ερντογάν και τον Χ.Ακάρ, τη σκυτάλη πήρε ο ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε ΕΕ και ΗΠΑ, λέγοντας ότι τυχόν κυρώσεις θα καταστρέψουν τα πάντα.
Συνέντευξη στο Politico παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ανέφερε ότι είπε «σε όλους ότι τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα» και συμπλήρωσε ότι «αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας».
«Αρχίσαμε να δίνουμε θετικά μηνύματα επειδή πήραμε την κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου ως τεταμένο χέρι της ΕΕ προς την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανταποκριθήκαμε» σημείωσε ο Τούρκος Υπουργός.
Όπως αναφέρει το άρθρο, υποστήριξε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο ήταν απλώς «απειλητική», ενώ η γλώσσα τον Δεκέμβριο ήταν «καλύτερη», αλλά εξακολουθούσε να περιέχει μέρη με τα οποία δεν συμφωνούσε η 'Αγκυρα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400, το οποίο ανησυχεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ώθησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην 'Αγκυρα, επισημαίνει το Politico.
«Το συζητήσαμε και του είπα ότι η πρότασή μας προς την προηγούμενη διοίκηση βρίσκεται στο τραπέζι, για τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ προσεκτικά και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε αυτό», ανέφερε και προσέθεσε ότι "αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, αντί για κυρώσεις».
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «αυτό που είπα ήταν πολύ ξεκάθαρο: αν δεν έχουμε εγγυήσεις για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες… ή από άλλους συμμάχους… πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές».
Η στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική ισχύς είναι υποχρέωση και όχι επιλογή για την Τουρκία, τόνισε ο Recep Tayyip Erdogan ο οποίος δύο μέρες πριν από τις διερευνητικές επαφές χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακό γείτονα», που υποχρεώνει τη χώρα του να είναι ισχυρή στον αμυντικό τομέα.
Ερντογάν
«Δεν είναι δυνατόν, κράτη που θέλουν να είναι ισχυρά και ανεξάρτητα να υστερούν στον τομέα της άμυνας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τελετή καθέλκυσης φρεγάτας στην Κωνσταντινούπολη.
«Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη τόσο να εγγυηθεί την εθνική της ασφάλεια όσο και να διατηρήσει το υψηλότερο επίπεδο αποτροπής προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συμμαχικών της χωρών», συνέχισε.
«Κακός γείτονας»
Δύο μέρες πριν από την έναρξη του διαλόγου με την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη στις 25/1/2021 ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να δυναμιτίσει το κλίμα χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «κακό γείτονα» χωρίς όμως να την κατονομάσει.
«Οδεύουμε σε μία κατεύθυνση, που δεν επιθυμούμε καθόλου, αλλά οι κακοί γείτονες μας έκαναν ιδιοκτήτες του δρόμου αυτού.
Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα να επιλέξουμε τις δικές μας εταιρείες και εθνικούς οργανισμούς για τον λόγο αυτό», σημείωσε ο Erdogan.
Κράτος με ισχυρούς στόχους
«Είμαστε ένα κράτος με ισχυρούς στόχους και λόγο για την πορεία του κόσμου», επισήμανε, προσθέτοντας πως ενώ το 2002 υπήρχαν 62 έργα στον αμυντικό τομέα, σήμερα αυτά έχουν φτάσει τα 700.
«Είμαστε μεταξύ των 10 χωρών που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν το δικό τους πολεμικό πλοίο.
«Είμαστε μια χώρα που μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις που θέτουν οι παγκόσμιοι προμηθευτές και τα εμπάργκο που επιβάλλονται χάρη στη δική της δύναμη», υπογράμμισε.
O Erdogan στάθηκε ιδιαίτερα στον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός αεροπλανοφόρου που θα καταστήσει την Τουρκία παγκόσμια ναυτική δύναμη ενώ προανήγγειλε την καθέλκυση έξι νέων υποβρυχίων από το 2022.
«Από τους πρώτους στα drones»
Συνεχίζοντας την θριαμβολογία, ο Erdogan ανέφερε πως η Τουρκία είναι τώρα μεταξύ των πρώτων 3-4 χωρών στον κόσμο στην παραγωγή drones.
«Η ραχοκοκαλιά του σχεδιασμού μας πρέπει να βασίζεται σε εθνικούς πόρους, στην αμυντική βιομηχανία, όχι μόνο εξαλείφουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος, αλλά προετοιμάζουμε επίσης για το μέλλον ενώ θα φέρουμε το ναυτικό μας σύντομα σε θέση ισχύος», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Akar: Η Ελλάδα να σεβαστεί τα τουρκικά δικαιώματα σε Αιγαίο - Αν. Μεσόγειο
Ο Hulusi Akar κάλεσε την Ελλάδα να αποφύγει ενέργειες, που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις, δύο 24ωρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν νόμιμες και δίκαιες λύσεις σε διμερή θέματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Ελλάδα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα.
«Στις συνομιλίες με την Ελλάδα, ελπίζουμε ότι τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του νόμου και της δικαιοσύνης και πως θα βρεθούν λύσεις», δήλωσε ο Akar μιλώντας στην ίδια τελετή..
Ο Akar υπογράμμισε περαιτέρω την προσδοκία της Τουρκίας ότι η Ελλάδα « θα σεβαστεί τα (Τουρκικά) δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα αποφύγει ενέργειες, που μπορεί να προκαλέσουν παρεξηγήσεις».
Τη Δευτέρα 25/1, η Τουρκία και η Ελλάδα πρόκειται να συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες μετά από τετραετή διακοπή.
Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε διμερείς διαφορές, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων και των γεωτρήσεων στην περιοχή, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.