Μόλις πριν έναν χρόνο είχαμε μία πρωτοφανή ροή μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, υποκινούμενη από το καθεστώς της Άγκυρας η οποία, απειλούσε και απειλεί ακόμη Ελλάδα και Ευρώπη με το "άνοιγμα της κάνουλας του μεταναστευτικού".
Όλον αυτό τον καιρό μπορεί τα πράγματα να έχουν ηρεμήσει κάπως, όμως το ζήτημα της παράνομης εισόδου στη χώρα, φαίνεται να μην έχει λυθεί, ενώ πλέον υπάρχει και η πρώτη σύλληψη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών.
Η όλη υπόθεση, μαζί με τις συνεχόμενες ροές από την Τουρκία, προκαλεί τεράστια ανησυχία σε κατοίκους και τοπικούς φορείς, καθώς δώ και καιρό υπάρχει σχέδιο από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την αναβάθμιση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο του Έβρου, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά "επικίνδυνο" για την εθνική ασφάλεια σε μία τόσο ταλαιπωρημένη και ευαίσθητη περιοχή.
Διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκε από την ελληνική αστυνομία, στον Έβρο. Η εγκληματική οργάνωση, δραστηριοποιούταν στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών και στην περαιτέρω παραλαβή και μεταφορά τους στο εσωτερικό της χώρας.
Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση με την κωδική ονομασία Ριβιέρα, συνελήφθησαν 9 άτομα, 6 στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Αθήνα και ένα στην Κατερίνη.
Σε βάρος των 9 συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγής, εκβίασης, πλαστογραφίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.
Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση τυγχάνουν 29 επιπλέον άτομα.
Έναυσμα για την επιχείρηση αποτέλεσε η σύλληψη βασικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, ο οποίος ως συνοδηγός οχήματος συντόνιζε τη μεταφορά τεσσάρων αλλοδαπών από το νομό Έβρου στο νομό Θεσσαλονίκης.
Απειλές και βία σε κρυφό καταφύγιο
Όπως προέκυψε από την συνολικά έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτηθεί και αναπτύξει δράση τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2019, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operanti).
Ειδικότερα σε πρώτο στάδιο, συγκέντρωναν αλλοδαπούς τρίτων χώρων στην Τουρκία και τους συνόδευαν - καθοδηγούσαν ώστε να εισέλθουν πεζοί στο ελληνικό έδαφος, από την περιοχή του Έβρου. Στη συνέχεια τους συνόδευαν, μέσω προκαθορισμένης διαδρομής, στην περιοχή της Ροδόπης, όπου τους παραλάμβαναν με αυτοκίνητα, σε ομάδες 3 έως 10 ατόμων, και τους μετέφεραν σε πρόχειρο προσωρινό κατάλυμα σε δασική περιοχή πλησίον της Εγνατίας Οδού, αναφέρει το xronos.gr.
Στο κρυφό αυτό καταφύγιο, το κύκλωμα διακινητών βιντεοσκοπούσε τους διακινούμενους να αναφέρουν τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των μεσολαβητών τους και με χρήση σωματικής βίας και απειλές τους εξανάγκαζαν να επικοινωνήσουν με οικείους τους ή άτομα που μεσολάβησαν για τη μεταφορά τους, απαιτώντας να καταβάλλουν χρηματικό ποσό από 900 έως 2.500 ευρώ, μέσω ανεπίσημου συστήματος χρηματικών μεταφορών (μέθοδο hawala).
Οι δράστες χρησιμοποιούσαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για τη μεταφορά των μεταναστών, τα οποία καταχωρούσαν σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων.
Είχαν φτάσει σε σημείο να «χρεώσουν» σε έναν και μόνο άνθρωπο 60 αυτοκίνητα. Συνολικά χρησιμοποίησαν 130 αυτοκίνητα, με αξία άνω των 700.000 ευρώ.
«Όχι» του Έβρου στη δομή μεταναστών
Την ίδια ώρα, που φαίνεται πως στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, συνεχίζεται η κουβέντα, παρά τις αιτιολογημένες αντιρρήσεις φορέων και κατοίκων στο Φυλάκιο, για την αναβάθμιση του ΚΥΤ στην περιοχή.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και παραγωγικούς φορείς του Έβρου, με θέμα την διαφημιζόμενη ως «αναβάθμιση» του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου.
Σύμφωνα με απολογιστικό της τηλεδιάσκεψης δελτίο τύπου του Υπουργείου «η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και τους συμμετέχοντες να ομονοούν σε ζητήματα που αφορούσαν στην αναβάθμιση των υποδομών, στην ενίσχυση της ασφάλειας και της δυνατότητας αποτροπής στα σύνορα, σε νέες προσλήψεις για την αύξηση του προσωπικού, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των διαμενόντων και των συνθηκών εργασίας του προσωπικού και την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού του ΚΥΤ».
Μετά από όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο, μέσα σε μόλις μερικές γραμμές, προσθέτει το εξής: «Σημείο διαφωνίας παραμένει η δυναμικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου, όπου και αναζητούνται εναλλακτικές. Ο παραγωγικός διάλογος θα συνεχιστεί».