Ελληνοτουρκικά

"Πονοκέφαλος" για την Άγκυρα η Ελληνική ΠΑ - Rafale, F-16 & οι συμμαχίες της Αθήνας "τελειώνουν" τους Τούρκους

Τούρκοι αμυντικοί ειδικοί (οι περισσότεροι είναι απόστρατοι αξιωματικοί και των Τριών κλάδων ενταγμένοι σε διάφορα κρατικά αμυντικά ινστιτούτα), κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες αναβαθμισμένες δυνατότητες της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας σε συνδυασμό με το πλέγμα αμυντικών συμμαχιών της χώρας το οποίο εκτείνεται από την Μεσόγειο έως τις αραβικές χώρες (ΗΑΕ-Σ.Αραβία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για ανάλυση της τουρκικής αμυντικής ιστοσελίδας SavunmaSanayiST, η οποία εξέτασε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. 

Η ανάλυση αναφέρει ότι η συνεχής αντιπαράθεση μεταξύ των τουρκικών και των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο, σε συνδυασμό με τις πολλές αερομαχίες, φέρνει πολύ κοντά την πιθανότητα “καυτών συγκρούσεων” στο μυαλό των ανθρώπων όπως πάντα. 

Πριν όλα οι Τούρκοι ειδικοί επισημαίνουν το δόγμα της Ελλάδας σχετικά με τους εξοπλισμούς, δηλώνοντας ότι  τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, διαθέτουν πάνω κάτω τα ίδια όπλα, έχοντας τις ίδιες πολιτικές προμήθειας όπλων. 

Η Ελλάδα διαθέτει 170 F-16, τα οποία παρέλαβε με 4 προγράμματα συνολικά. Ειδικά μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, προγραμματίστηκε να ξεκινήσουν αρκετά προγράμματα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών αυτών, τα οποία όμως καθυστέρησαν λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Στην συνέχεια οι ίδιοι κάνουν μια γνωστή καταγραφή της δύναμης και των βάσεων της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, των δυνατοτήτων της ελληνικής αεράμυνας και γενικά όλων των πληροφοριών που διαθέτουν οι γείτονες", οι οποίες είναι δημοσιευμένες σε ανοικτές πηγές στο διαδίκτυο. 

Κομβικό σημείο για τους Τούρκους αμυντικούς ειδικούς, σε  όλη αυτήν την φάση της αξιολόγησης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας είναι η διακοπή των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων μετά το περιστατικό του Mavi Marmara, μετά το οποίο  οι ελληνο-ισραηλινές στρατιωτικές σχέσεις ανήλθαν σε άλλο επίπεδο σταδιακά.

Εκεί οι ίδιοι αναφέρουν  την περίπτωση εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 από το Ισραήλ, κάτι όμως το οποίο δεν ευδοκίμησε, αφού η χώρα μας συμφώνησε με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών αυτών σε επίπεδο VIPER, δίνοντας πρωτόγνωρες δυνατότητες στην πολεμική μας αεροπορία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αναβάθμιση αυτήν ήταν το πρώτο σημείο που στάθηκαν οι Τούρκοι ειδικοί, οι οποίοι σαφώς προβληματίστηκαν για τις νέες δυνατότητες της χώρας μας.

Σε συνδυασμό δε με την αγορά των 18 γαλλικής κατασκευής μαχητικών τύπου Rafale με 12 από αυτά να προέρχονται από μάχιμες μοίρες της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, και τα 6 να είναι σύγχρονα, οι προβληματισμοί των Τούρκων πολλαπλασιάστηκαν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. 

Τα μεταχειρισμένα ελληνικά αεροσκάφη Rafale θα εκσυγχρονιστούν και θα παραδοθούν στο επίπεδο F3R, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη ισχύ που θα την χρησιμοποιούν  οι Έλληνες πιλότοι.

Ο οπλισμός τους που αφορά πυραύλους Exocet, SCALP-EG και Meteor δίνει την υπεροχή στην ελληνική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, και αυτό έστω και αν δεν το λένε φόρα παρτίδα το κατανοούν απόλυτα οι Τούρκοι ειδικοί. 

Η τουρκική αμυντική ανάλυση θεωρεί ότι αν και ο αριθμός των ελληνικών της Rafale δεν είναι μεγάλος, είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος επιπέδου 4 ++, το οποίο  θα ενισχύσει “σημαντικά” την ελληνική πολεμική αεροπορία. 

“Η εξέταση της ισχύος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με αριθμητικά μόνο στοιχεία μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε ορισμένα θέματα. Ο αεροπορικός πόλεμος και ο έλεγχος των επιχειρήσεων είναι υψίστης σημασίας στη σημερινή αεροπορική πρακτική. 

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ξεκίνησε σχέδια εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της, προκειμένου να συνεχίσει τα μεγάλα στρατιωτικά προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, αλλά αυτή τη φορά με πιο λογικό τρόπο. 

Για παράδειγμα, η Αθήνα άρχισε να εκσυγχρονίζει τα F-16, τα οποία δεν είχαν την ικανότητα διασύνδεσης Link-16 στο επίπεδο Viper, και άρχισε να απαιτεί όχι μόνο αριθμητική ανωτερότητα αλλά και την απόκτηση κρίσιμων ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου και όπλων ( πυραύλους). 

Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα τηρεί πολιτική διπλής σχέσης τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ.

Παρόλο που αυτή η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδος είναι μια «αλμυρή» οικονομικά πολιτική, περίπου 102 αεροσκάφη με ραντάρ AESA, τα οποία αφορούν  αεροσκάφη F-16V και Rafale, θα ενισχύσουν την δύναμη της ελληνικής πολεμικής αεροπορία. 

Εκτός από αυτά, εάν οι Έλληνες αντικαταστήσουν τα “γερασμένα” αμερικανικά αεροσκάφη F-4E AUP σύμφωνα με πληροφορίες, με τα νέα αμερικανικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35,  τότε δυστυχώς (για  εμάς στην Τουρκία θέλει  να πει ), η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει μια σοβαρότατη πολεμική ικανότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως τελική ανάλυση, τονίζουμε δεν πρέπει να δοθεί προσοχή μόνο στα προγράμματα εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή. 

Αλλά και σε άλλα  ζητήματα, αφού  η ελληνική αεροπορία υλοποιεί και αποστολές συνδυασμένων επιχειρήσεων, ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών με αντίπαλες χώρες (με την Τουρκία) στην περιοχή (Μεσογείου) και αυτό δεν πρέπει να παραβλεφθεί επουδενί”, καταλήγει η τουρκική αξιόλογη ανάλυση.

Η ουσία είναι ότι κινούμαστε στο θέμα των εξοπλισμών σε μια λογική εφικτών κινήσεων για την αγορά οπλικών συστημάτων (λόγω οικονομικής κρίσης), η οποία σε συνδυασμό με τις εκπαιδεύσεις και ειδικές σχέσεις με άλλες πολεμικές αεροπορίες, όπως της Αιγύπτου, του Ισραήλ, των ΗΠΑ, θα προσδώσει τρομερές δυνατότητες στην χώρα μας, και όσους την επιβουλεύονται σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.     

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ