Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τουρκικές ΕΔ σε κρίση μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ: Οι τρεις κλάδοι σε τρομερά δύσκολη θέση

Έγκυρες γαλλικές δημοσιογραφικές αμυντικές πηγές αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός στο σύνολο του, θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ανυπέρβλητα εμπόδια μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, που θα εμποδίζουν ακόμα και την ομαλή λειτουργία του.

Οι Γάλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον δεν θα έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες για την τουρκική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη πλευρά όμως, θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην συντήρηση και στην επιχειρησιακή λειτουργία ολόκληρου του αμερικανικής κατασκευής εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ θα βάλουν "φρένο" στα τρέχοντα προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ειδικά σε αυτά που αφορούν την κατασκευή εξαρτημάτων που υπόκεινται στο διεθνή νόμο κυκλοφορίας όπλων.

Οι ίδιοι ειδικοί θεωρούν ότι η τουρκική αεροπορία θα είναι αναμφισβήτητα ο πιο εκτεθειμένος κλάδος στις αμερικανικές κυρώσεις που ανακοίνωσε ο κ. Πομπέο.

Προβλήματα θα εμφανιστούν στην ομαλή επιχειρησιακή λειτουργία των αεροσκαφών [F-16 και F-4 Phantom II], στα μεταγωγικά [C-130 Hercules] και στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη [T-38].

Επίσης το ίδιο ισχύει και για τον στόλο των ελικοπτέρων Bell UH-1, Sikorsky S-70, για να μην αναφέρουμε τα τέσσερα αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποιήσεως E-7T και, το σημαντικότερο, τα επτά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker, των οποίων η συντήρηση είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Πέρα από αυτόν τον εξοπλισμό, πρέπει επίσης να σκεφτούμε ότι προβλήματα θα εμφανιστούν σε όλη την γκάμα πυρομαχικών  αμερικανικής προελεύσεως, καθώς και στα ραντάρ.

Όσον αφορά το τουρκικό ναυτικό, προβλήματα θα αντιμετωπίσει το ήμισυ του τουρκικού στόλου των Οκτώ "φρεγατών" Oliver Hazard Perry, και στα  πυρομαχικά τους, τα οποία παρέχονται, ως επί το πλείστον, από τις Ηνωμένες Πολιτείες [RIM-7 Sea Sparrow, RGM-84 Harpoon, κ.λπ.].

Τέλος, σε ότι αφορά τις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, με μια πρώτη ματιά φαίνεται να είναι οι λιγότερο εκτεθειμένες των αμερικανικών κυρώσεων, αφού αρκετά οπλικά συστήματα είναι γερμανικής ή τουρκικής προέλευσης.

Ωστόσο, ορισμένες από τις δυνατότητές των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες, όπως για παράδειγμα το πυροβολικό, το οποίο διαθέτει πολλά αμερικανικά πυροβόλα τύπου (M110, M107, M114 καθώς και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M270).

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ήδη ορισμένες κυρώσεις από  Ευρωπαίους προμηθευτές, όπως το Βερολίνο, το οποίο δεν παραδίδει πλέον  ανταλλακτικά των αρμάτων μάχης Leopard 2, μετά τις επιχειρήσεις που ξεκίνησε η Άγκυρα στη βόρεια Συρία.

Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα τουρκικά άρματα μάχης σειράς Μ, αλλά αναμφίβολα η τουρκική βιομηχανία θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την ροή ανταλλακτικών αυτών των οπλικών συστημάτων, μόνο που αυτό δεν θα γίνει χωρίς δυσκολίες.

Οι Γάλλοι ειδικοί θεωρούν ότι όσο θα περνάει ο χρόνος, τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργίας τους θα πέφτει ραγδαία.

Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση των κυρώσεων των ΗΠΑ και ζήτησε στο «πνεύμα» της συμμαχίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξεταστεί αυτή η απόφαση των αθέμιτων κυρώσεων, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την ετοιμότητά της χώρας να αντιμετωπίσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματίας, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας", αλλά αυτά είναι λόγια του "αέρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά την κατηγορία που ενέχει η ενεργοποιήση των ρωσικών πυραύλων S-400, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «αβάσιμους ισχυρισμούς», υπενθυμίζοντας ότι η χώρα «πρότεινε να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με αντικειμενικό και ρεαλιστικό τρόπο μέσω της δημιουργίας μιας τεχνικής ομάδας εργασίας, ενώ έδειξε Ελλάδα και Βουλγαρία για τους S-300.

Γαλλικό αμυντικό ινστιτούτο αναφέρει ότι οι ελληνικοί και οι βουλγαρικοί πύραυλοι S-300, δεν ενεργοποιούνται ποτέ μόνιμα, αλλά η χρήση τους ρυθμίζεται πάντα σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Επιπλέον οι ελληνικές συστοιχίες πυραύλων δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο κυρώσεων CAATSA, αφού όταν αγοράστηκαν δεν υπήρχε αυτός ο νόμος.

Όπως και να έχει η ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σταδιακά θα βρεθεί σε πολύ αμφίβολο επιχειρησιακό επίπεδο μαζί προφανώς με την εξουσία του Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ έκαναν όμως ότι δεν έκανε η ΕΕ με επικεφαλής την Γερμανία, η οποία ντροπιαστικά απέφυγε να πράξει τα αυτονόητα αφήνοντας το τουρκικό χαλιφάτο να απειλεί την γηραιά ήπειρο.

https://youtu.be/SBhAnUWo5Ek

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ