Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θρίλερ διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής: Σύμμαχοι της Ελλάδας Μακρόν-Κουρτς

Ο "φιλοτουρκικός άξονας" της Ευρώπης προσπαθεί να μεταθέσει χρονικά τη συζήτηση για τις κυρώσεις, αφήνοντας για ακόμη μία φορά "ξεκρέμαστες" Ελλάδα και Κύπρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο οι ηγέτες των «27» καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε τρία βασικά ζητήματα: Τον κοινοτικό προϋπολογισμό -και το ταμείο ανάκαμψης- την κλιματική αλλαγή, καθώς και το κρίσιμο για την Ελλάδα θέμα της απάντησης της ΕΕ στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πριν από λίγο ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.

Μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αποφάσισε να διακοπεί η συζήτηση για το κλίμα για να προηγηθούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πληροφορίες της Politico αναφέρουν ότι καθώς δεν υπάρχει ικανοποίηση από το κείμενο συμπερασμάτων, έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να οριστεί μια νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Φεβρουάριο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Είναι σαφές ότι χώρες όπως η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιταλία προσπαθούν να μεταθέσουν χρονικά την όποια συζήτηση.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η στάση που θα τηρήσει η Γαλλια, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Δυσαρέσκεια επικρατεί στην ελληνική πλευρά για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με την Τουρκία και θα επιδιώξει αλλαγές.

«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε» τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Η «μάχη» θα δοθεί στο δείπνο των «27» ηγετών που αναμένεται να ξεκινήσει στις 21:30 ώρα Ελλάδος.

Τα στρατόπεδα των "27"

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ είναι χωρισμένοι σε στρατόπεδα στο θέμα της Τουρκίας. Όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να υιοθετήσει η ΕΕ σκληρή γραμμή με κυρώσεις στην Τουρκία.
Επίσης, Μάλτα και Ουγγαρία αναμένονται να ταχθούν στο πλευρό τους.

Στον αντίποδα, εκτός από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο πλευρό της Ελλάδας τάσσονται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να ταχθούν, επίσης, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σλοβακία, Ολλανδία αλλά και οι Βαλτικές Χώρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο δείπνο των «27», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περάσουν κάτω από τον πήχη που έβαλαν οι ίδιοι τον περασμένο Οκτώβριο.

Εξάλλου, αυτό το μήνυμα είχε στείλει προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, το μεσημέρι, ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τώρα θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda (σ.σ.: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)».

Κουρτς: «Είναι ζήτημα αξιοπιστίας της Ε.Ε. οι κυρώσεις στην Άγκυρα»

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά ενάντια στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Σε αυτό πλαίσιο χρειάζεται μια κοινή και αποφασιστική αντίδραση από την ΕΕ με πρόσθετες κυρώσεις, ενώ η Αυστρία υποστηρίζει επίσης την ιδέα επιβολής εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε ότι η Αυστρία εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας όπως και υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Χαρακτηριστικό είναι, πως μετά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισημάνει ότι σε αυτή είχε γίνει "η σαφής διαπίστωση πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση με κυρώσεις κατά της Τουρκίας".

Θρασύς ο Ερντογάν – Απειλεί Ελλάδα και εκβιάζει Ευρώπη

«Ενδεχόμενες κυρώσεις από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να επηρεάσουν ιδιαίτερα την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν από το Αζερμπαϊτζάν, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27.

Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , ισχυριζόμενος ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, λέγοντας συνεχώς ψέματα.

Και μόνο από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο Ερντογάν δεν έχει καμία διάθεση για αποκλιμάκωση, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι σχεδιάζει την επόμενη κίνηση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Τι περιμένουν λοιπόν οι Ευρωπαίοι και δεν θέτουν άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία; Θυμίζουμε ότι πριν τη Σύνοδο του Οκτωβρίου η Άγκυρα όχι απλά είχε αποσύρει το Oruc Reis φοβούμενη κυρώσεις, αλλά είχε βάλει φρένο και στην εμπρηστική ρητορική. Αντιθέτως τώρα, δείχνει ότι έχει εκτροχιαστεί, συνεχίζοντας τις απειλές ακόμα και παραμονές της Συνόδου.

https://youtu.be/jzXvsT2IgRw

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ