Ελληνοτουρκικά

Η τουρκική εξωτερική πολιτική τελεί σε μετάβαση

Γαλλία-Ιταλία-Αίγυπτος-ΗΑΕ-Ελλάδα-Ισραήλ και Κύπρος, η κάθε μία χώρα για τους δικούς της λόγους και συμφέροντα, είναι αντίθετες στην μετατροπή της ΝΑ Μεσογείου σε τουρκική λίμνη. Ο Ερντογάν αντιλήφθηκε ότι όλοι πλέον είναι εναντίον του, για αυτό θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ρηγματώσεις στις ήδη υπάρχουσες συμμαχίες της Ελλάδας στην περιοχή της ΝΑ μεσογείου, δημιουργώντας τις δικές του.

Η Ελλάδα έχει χτίσει γερές συμμαχίες και αυτό αποδεικνύεται μεταξύ άλλων με την συμμετοχή της σε κοινές ασκήσεις με άλλες χώρες στη ΝΑ Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός από την άσκηση «Μέδουσα 10» που διεξάγεται την παρούσα χρονική περίοδο στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Λιβυκού πελάγους και βορείως Αιγύπτου, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, ΗΑΕ, Αιγύπτου, Γαλλίας, η χώρα μας προγραμματίζει σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες την διεξαγωγή της άσκησης  «Ευνομία 2021» με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας, Κύπρου και Ελλάδας φυσικά.

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο.

Γαλλία-Ιταλία-Αίγυπτος-ΗΑΕ-Ελλάδα-Ισραήλ και Κύπρος, η κάθε μία χώρα για τους δικούς της λόγους και συμφέροντα, είναι αντίθετες στην μετατροπή της ΝΑ Μεσογείου σε τουρκική λίμνη, όπως ονειρεύεται ο Ερντογάν.

Η πρόσφατη νίκη του Μπάϊντεν στις αμερικανικές εκλογές, είχε ως αποτέλεσμα ο Τούρκος Πρόεδρος να χάσει το μοναδικό σύμμαχό του, τον Πρόεδρο Τράμπ

Έτσι ο Ερντογάν αντιλήφθηκε ότι όλοι πλέον είναι εναντίον του, για αυτό θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ρηγματώσεις στις ήδη υπάρχουσες προαναφερθείσες συμμαχίες της Ελλάδας στην περιοχή, δημιουργώντας τις δικές του.

Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθεί μέσω του Διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, να δημιουργήσει μέσω μυστικών συνομιλιών γέφυρες επικοινωνίας με το Ισραήλ.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως με οποιαδήποτε κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Ισραήλ έχαιρε, χαίρει και θα χαίρει της πρωτοκαθεδρίας ώς συμμάχου τους στην Μ. Ανατολή και όχι μόνο.

Ειδικότερα μετά τον αποκλεισμό της από τα μαχητικά F-35, η Τουρκία συνειδητοποίησε πως δεν έχει καμία τύχη για επιβολή τετελεσμένων στη ΝΑ Μεσόγειο χωρίς τη σιωπηρή τουλάχιστον έγκριση και του Ισραήλ, το οποίο μάλιστα ήδη διαθέτει F-35  και αναμένεται να είναι η μόνη χώρα μετά τις ΗΠΑ η οποία θα αποκτήσει και μαχητικά αεροσκάφη F-22.

Σε ανάλογο κλίμα κινείται η Τουρκία και με την Σαουδική Αραβία, ιδίως μετά από την σύμπλευση της εν λόγω χώρας με το Ισραήλ αναφορικά με τα μουσουλμανικά τεμένη που βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ, αλλά και το εμπάρκο σε τουρκικά προϊόντα που επέβαλε στο έδαφός της η Σ. Αραβία.

Όλα δείχνουν πως το λογικό είναι η Τουρκία να αναθεωρήσει την εξωτερική της πολιτική, με βάση τα νέα δεδομένα που περιγράψαμε ήδη, προκειμένου να επιστρέψει σταδιακά στη Δύση.

Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο λόγος που η ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής της 11-12 Δεκεμβρίου και κατόπιν σχετικής εισήγησης του νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ Μπάϊντεν, θα «ρίξει την Τουρκία στα μαλακά», από πλευράς κυρώσεων για την επιθετική της στάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλωστε ο Μπάϊντεν έχει δηλώσει ότι θα συμπλεύσει με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η ΕΕ, προκειμένου να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων και όπως θα δούμε μελλοντικά θα υιοθετήσουν κοινή στάση έναντι της Ρωσίας αλλά και της Κίνας.

Βέβαια αν και αυτή την έσχατη κίνηση της ΕΕ η Τουρκία την εκλάβει ως αδυναμία και συνεχίζει τις ακροβασίες της με τη Ρωσία, πράγμα το οποίο εκτιμώ ότι δεν θα κάνει, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με πολύ σοβαρότερες καταστάσεις στο εσωτερικό της πρωτίστως, αλλά και σε μια σειρά από θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Επισημαίνουμε ότι ήδη η Τουρκία με τα ανοίγματα της προς την Ουκρανία, κινείται εμφανώς κατά της Ρωσίας στην περιοχή, ενώ στην εξίσωση έχει βάλλει  και την Μ. Βρετανία, προκειμένου να αποκτήσει την επόμενη τριετία κινητήρα για το εγχώριο μαχητικό της, αλλά και τη στήριξη της στο Κυπριακό και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Συνεπώς η τουρκική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε μετάβαση.

https://youtu.be/OJBQjr2_ni8

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ