Ελληνοτουρκικά

Ισραηλινή έκθεση: ''Ο Ερντογάν ετοιμάζει κρίση στο Αιγαίο για να κρατήσει ενωμένους τους Τούρκους''

Το γνωστό ισραηλινό ινστιτούτο BesaCenter, προειδοποιεί την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ν. Ερτνογάν υποδαυλίζει συνεχώς την ένταση στο Αιγαίο, για να κρατήσει τους Τούρκους ενωμένους πίσω από αυτόν, αφού είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διασπάσεως ή εμφυλίου στην χώρα.

Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν ότι σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν 100.000 αντιφρονούντες στις φυλακές για πολιτικούς λόγους, ότι όλοι οι χαρακτηρισμένοι ως γκιουλενιστές “φυτοζωούν”, ενώ ανεργία και πείνα, καλπάζουν με τρομακτικούς ρυθμούς και λόγω πτώσης της τουρκικής λίρας.

Ο σουλτάνος τα γνωρίζει όλα αυτά και συνεχίζει να “ταΐζει σανό” τον λαό του με δήθεν νίκες στον Καύκασο, στην Λιβύη, την Συρία και αλλού, αναμένοντας ταυτόχρονα να ανακάμψει η τουρκική οικονομία.

Κύριος στόχος του Ερντογάν μετά το Ναγκόρνο είναι ξεκάθαρα Ελλάδας/Κύπρος, για αυτό και έχουμε συνεχώς κλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο από πλευράς Τουρκίας.

https://www.youtube.com/watch?v=j3CNmwyxTT4&t=1s

Η ένταση όμως αυτή που υλοποιείται από την τουρκική πλευρά, έχει δώσει την δυνατότητα να ενισχύσει τον πολιτικό δεσμό μεταξύ της Ελλάδας και των δυτικών συμμάχων της, ενώ  θα αναγκάσει την ΕΕ να κινηθεί κατά της Τουρκίας με την επιβολή πραγματικών σοβαρών κυρώσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις εντάσεις αρκετά υψηλές για να παρουσιάσει ένα δήθεν ηρωικό μέτωπο στην ισλαμιστική / εθνικιστική του βάση, το οποίο δεν θα είναι αρκετά υψηλό για να προκαλέσει κυρώσεις στην ΕΕ, αναφέρει το ισραηλινό ινστιτούτο.

Ο David L. Phillips, διευθυντής του προγράμματος για την οικοδόμηση της ειρήνης στο Ινστιτούτο Μελέτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, δήλωσε πρόσφατα:

“Με την επέτειο ενός έτους από την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας στη Ροζάβα (Βορειοανατολική Συρία), ο Ερντογάν επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών του από την αποτυχημένη πολιτική του στο εσωτερικό, παραβλέποντας τα οικονομικά προβλήματα, και να την εστιάσει στους “νικηφόρους”πολέμους στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία και Ανατολική Μεσόγειο.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία και οι τζιχαντιστές της απειλούν επίσης με μια ακόμη γενοκτονία τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το ΝΑΤΟ από την άλλη πλευρά είναι κάτι περισσότερο από μια συμμαχία ασφαλείας. Είναι ένας συνασπισμός χωρών με κοινές αξίες. Η Τουρκία υπό τη δικτατορία του Ερντογάν είναι μια ισλαμιστική, αντι-αμερικανική και εχθρική προς την Ευρώπη, χώρα. Η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα απορρίπτονταν αμέσως εάν γίνονταν σήμερα”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Φίλιπς ήταν ένας από τους υπογράφοντες της εκστρατείας "Ήρθε η ώρα να τα σπάσουμε με τον Ερντογάν", που δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου, μαζί με τον Τόμας Σ. Καπλάν και τον Μπερνάρντ-Χένρι Λεβί στους The New York Times.

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχει αυξήσει τον πολιτικό δεσμό μεταξύ της Ελλάδας και των δυτικών συμμάχων της, ενώ έχει μεταβάλλει την στάση της συνήθως “αργοκίνητης” ΕΕ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο ως «υπολογιζόμενες προκλήσεις».

«Οι  NAVTEX της Τουρκίας αυξάνουν μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκουν εσκεμμένα την διενέργεια κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, (Ελλάδας και Τουρκίας)», είχε δηλώσει  η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Ορτάγκους, η οποία συνεχίζοντας τόνισε: «Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ερντογάν έχει ιδεολογικούς, διπλωματικούς και ρεαλιστικούς λόγους για μια κλιμάκωση με την Ελλάδα. Ιδεολογικά, ο δογματικός ισλαμισμός του είναι εγγενώς αντιδυτικός. Του αρέσει να απεικονίζει οποιαδήποτε διαμάχη μέσω του φαινομένου ενός μη εξελιγμένου παροχισμού που μπορεί να συνοψιστεί στη φράση «Είμαστε καλοί μουσουλμάνοι που αντιτίθενται στους απίστους».

https://www.youtube.com/watch?v=PvHDqDv0L6s&t=3s

Θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις εντάσεις αρκετά υψηλές για να δείξει ένα ηρωικό μέτωπο στους οπαδούς του ΑΚΡ και του εθνικιστικού κόμματος που είναι συνεργάτες του, σε σημείο όμως που δεν θα προκαλούσε  κυρώσεις από την ΕΕ σε μια εποχή που η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει.

Σε πραγματιστικό επίπεδο, ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οποιαδήποτε  αντιπαράθεση με την Ελλάδα θα ενισχύσει την συνοχή στο εσωτερικό του, το οποίο ‘βράζει” στην κυριολεξία.

Η Άγκυρα έχει περισσότερες επιλογές για να ανταγωνιστεί την Ελλάδα, τονίζει το ισραηλινό ινστιτούτο, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των Στενών του Βοσπόρου.

Η συνθήκη του Montreux του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου καθιέρωσε το σημείο αυτό ως διεθνή ναυτικό πέρασμα, αλλά έδωσε στην Τουρκία το δικαίωμα να περιορίζει την ροή των πλοίων από χώρες που δεν ανήκουν στην Μαύρη Θάλασσα.

Περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού και 20 εκατομμύρια τόνοι πετρελαιοειδών διασχίζουν το Βόσπορο κάθε χρόνο, ενώ πιθανότατα όλα αυτά θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον.

Πάνω από 40.000 πλοία διήλθαν από αυτά το στενό το 2019, μεταφέροντας 650 εκατομμύρια τόνους φορτίου. Αυτό το επίπεδο κίνησης επιβεβαίωσε ότι τα Στενά του Βοσπόρου είναι ένας από τους σημαντικότερους διαδρόμους θαλάσσιου εμπορίου στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2019, τα ελληνικά πλοία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 21% της χωρητικότητας του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 53% της ΕΕ, με 4.936 πλοία άνω των 1.000 τόνων με  συνολική χωρητικότητα 389,7 εκατομμυρίων τόνων.

Τα ελληνικά πλοία αντιπροσωπεύουν το 32% του συνολικού  αριθμού των δεξαμενόπλοιων, το 23% των πλοίων ξηρού φορτίου και το 15% των πλοίων που μεταφέρουν χημικά προϊόντα και προϊόντα πετρελαίου.

Το 2018, η ελληνική οικονομία αποκόμισε 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ από την ναυτιλία. Αυτοί οι αριθμοί καθιστούν τους Έλληνες εφοπλιστές τους πιο ισχυρούς στον κόσμο.

Θα ήταν λοιπόν σοβαρό πλήγμα για την ελληνική οικονομία εάν η Τουρκία περιόριζε την κίνηση των ελληνικών  εμπορικών πλοίων μέσω των Στενών του Βοσπόρου.

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να κλείσει τα στενά στη ναυτιλιακή κυκλοφορία επικαλούμενη απειλές  ασφάλειας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο Θάλασσα», δήλωσε ο Τούρκος υποναύαρχος Mithat Işık.

«Η Τουρκία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα Στενά εάν [εντάσεις με την Ελλάδα] συνεχιστούν με αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο ίδιος.

Επικαλούμενος το άρθρο 20 της συνθήκης του Μοντρέ τόνισε ότι: «Σε καιρό πολέμου, οι διατάξεις των Άρθρων 10 έως 18 δεν θα ισχύουν. Η διέλευση εμπορικών ή πολεμικών πλοίων αφήνεται εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης”.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Ναύαρχο ε.α. Cihat Yaycı, «Εάν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, η Άγκυρα μπορεί να μεταβάλλει ολόκληρη την ροή των πλοίων  σε μια ώρα, καθορίζοντας ναυτιλιακές διαδρομές κά… ενώ  μπορεί να επιβραδύνει τη διέλευση των ελληνικών και ελληνοκυπριακών  πλοίων… και  ακόμη  να κλείσει τα Στενά”.

Η ουσία είναι ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει άρθρα της συνθήκης του Montreux ως πρόσχημα για να ρυθμίσει εκ νέου τη ναυτιλιακή κίνηση μέσω των Στενών του Βοσπόρου μόνο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.

«Όπως όλες οι πολυεθνικές συμβάσεις, η αρχή της καλής εμπιστοσύνης ισχύει και για την συνθήκη του Montreux. Οι υπογράφοντες αναμένεται να ενεργήσουν με καλή πίστη όταν ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τη σύμβαση», δήλωσε ένας ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης.

«Δεν θα έρθει κανένα καλό στην Τουρκία αν επιβληθούν περιορισμοί στην κυκλοφορία εμπορικών πλοίων μόνο και μόνο επειδή« αυτές τις μέρες δεν μας αρέσουν οι γείτονές μας στο Αιγαίο»,κατέληξε ο ίδιος.

Ο αποκλεισμός του Βόσπορου και των Δαρδανελλίων από την Τουρκία είναι ένα μακροχρόνιο τουρκικό σχέδιο, ενώ η  Άγκυρα αναζητά πάντα δικαιολογίες για να επιβραδύνει το ρωσικό ναυτικό προς τη Συρία, και να εκβιάσει την Αθήνα.

Αν ο Ερντογάν επιχειρήσει να κλείσει τα Στενά θα δεχθεί ισχυρά πλήγματα από Δύση και Ανατολή μιας και το σημείο αυτό είναι ένα από το πιο κομβικά ολόκληρου του πλανήτη.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ