Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι Γκρίζοι Λύκοι της Τουρκίας στην Ευρώπη

Η Τουρκία του Ερντογάν δραστηριοποιείται ενεργότατα στην Ευρώπη δημιουργώντας ως κάλυμμα διαφόρους συλλόγους και οργανώσεις. Σε αυτές "συναντώνται" το ΑΚΡ του Ερντογάν και οι γκρίζοι λύκοι του Μπαχτσελί. Αυτοί είναι οι πληροφοριοδότες της ΜΙΤ, προκειμένου αυτή να διεξάγει επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, που προκλήθηκαν από τον σχεδιασμό της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του «ισλαμιστικού αυτονομισμού», διαρρέουν στην Αυστρία και τη Γερμανία, καθώς οι τουρκικές ισλαμιστικές και εθνικιστικές ομάδες στην Ευρώπη, που κινητοποιήθηκαν από την Άγκυρα, υπόκεινται σε αυστηρότερο έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι στη Γαλλία πραγματοποίησαν εθνικιστικές διαδηλώσεις με φόντο συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, στενού συμμάχου της Τουρκίας και της Αρμενίας. 

Οι εντάσεις εξαπλώθηκαν μετά από τραυματισμό πολλών Τούρκων ύστερα από σύγκρουσή τους με διαδηλωτές από την αρμενική κοινότητα της Γαλλίας κοντά στη Βιέννη. 

Τουρκική διαδήλωση στην περιοχή Decines της Λυών - γνωστή ως «Μικρή Αρμενία» - ανησύχησε περαιτέρω την κυβέρνηση καθώς οι συμμετέχοντες εκτόξευσαν προσβολές και απειλές εναντίον Αρμενίων.

Στις 4 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin ανακοίνωσε την απαγόρευση του κινήματος των Γκρίζων Λύκων, το οποίο είπε ότι είχε εμπλακεί σε πράξεις επίθεσης εναντίον Κούρδων και Αρμενίων, ενώ βανδάλισαν μνημείο γενοκτονίας των Αρμενίων στο Decines, με γκράφιτι γράφοντας «Gray Wolves» και «RTE» - τα αρχικά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα απάντησε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια κίνηση που ονομάζεται Gray Wolves» και δεσμεύτηκε να απαντήσει «με τον ισχυρότερο τρόπο».

Πράγματι, δεν υπάρχει κανένας οργανισμός που να είναι επίσημα εγγεγραμμένος ως Γκρίζοι Λύκοι, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει δικαστική προσφυγή εναντίον των Γκρίζων Λύκων, βάσει συμβόλων και σημείων. 

Ο Γάλλος ΥΠΕΣ παραδέχτηκε ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν ήταν μια επίσημη ένωση, αλλά ότι Τούρκοι που ζούν στη Γαλλία δημιούργησαν ομάδες που συναντώνται τακτικά, συνδέονται μεταξύ τους και ενεργούν ως οργανωμένο σώμα.

Στην Τουρκία, οι Γκρίζοι Λύκοι είναι οργανωμένοι ως κλάδοι νεολαίας του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), που ονομάζεται Ιδεαλιστές εστίες. 

Το MHP υπήρξε ένθερμος πολιτικός σύμμαχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια. 

Ο Μεχμέτ Αλί Άγκκα, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β 'το 1981, είναι ίσως ο πιο διαβόητος των Γκριζων Λύκων διεθνώς. 

Το κίνημα έχει διάφορες "βιτρίνες" στην Ευρώπη, όπως ο σύλλογος με την ονομασία "Ομοσπονδία Τουρκικών Συλλόγων Δημοκρατικών Ιδεαλιστών" στη Γαλλία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέλη του δραστηριοποιούνται κυρίως στη Λυών, τη Ντιζόν, το Στρασβούργο και τη Γκρενόμπλ, ενώ έχουν επίσης ένα τζαμί.

Μετά τη γαλλική απαγόρευση, ο Σεβίμ Ντάγκντελεν - μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου του Αριστερού Κόμματος - κάλεσε στην απαγόρευση ενός παρόμοιου συλλόγου στη Γερμανία που συγκεντρώνει περίπου 170 ενώσεις. 

Η Ντάγκντελεν, κόρη Κούρδων μεταναστών από την Τουρκία, χαρακτήρισε την ομάδα ως «εχθρό του συντάγματος» που στοχεύει Κούρδους, Αρμένιους, Αλεβίτες, Έλληνες και Εβραίους. 

Ο βουλευτής του Πράσινου Κόμματος Cem Ozdemir, επίσης τουρκικής καταγωγής, είπε ότι το κόμμα του, επίσης, θα πιέσει για μια τέτοια απαγόρευση.

Οι Γκρίζοι Λύκοι υπόκεινται σε αυξανόμενο έλεγχο στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Εκπαίδευσης σημείωσε το 2017 ότι είχε ξεπεράσει τους νεοναζί ως μεγαλύτερη ακροδεξιά ομάδα στη χώρα. 

Σε μια έκθεση του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος του 2019, η Ένωση των Τουρκο-Ισλαμικών Πολιτιστικών Συλλόγων στην Ευρώπη - που ιδρύθηκε από μέλη του MHP - καταγράφεται ως σύλλογος για "εξτρεμιστικές προσπάθειες αλλοδαπών που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια".

Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις τουρκικές ομάδες έχουν αυξηθεί όχι μόνο επειδή λειτουργούν ως όπλα επιρροής της Άγκυρας, αλλά και λόγω των φερόμενων δεσμών τους με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι δραστηριότητες της ΜΙΤ στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η οποία πυροδότησε μια φυγή αιτούντων άσυλο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. 

Οι Τούρκοι υπερεθνικιστές στη Γερμανία πλησίασαν πιο κοντά στο AKP κατά τη διαδικασία, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση. 

Το 2018, οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι οργανώσεις όπως η Τουρκική-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DITIB) - υποκατάστημα του οργανισμού θρησκευτικών υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης, Diyanet - χρησιμοποιούνταν για δραστηριότητες πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα πρώτα του χρόνια στην εξουσία, το AKP είχε μικρή επιρροή στους Τούρκους υπερεθνικιστές στην Ευρώπη, ενώ συγκέντρωσε υποστήριξη μέσω τζαμιών που ελέγχονται από το DITIB και του θρησκευτικού-πολιτικού κινήματος National Vision, από το οποίο ξεκίνησε  από το ίδιο το AKP.

Τα πράγματα άλλαξαν αφού το AKP ένωσε τις δυνάμεις του με το MHP,  σε μια εθνικιστική πλατφόρμα εχθρική προς τους Κούρδους. 

Αυτό γεννήθηκε ένα νέο, υπερεθνικιστικό και υπέρ-Ερντογάν μείγμα μεταξύ των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη. 

Ταυτόχρονα, το AKP καλλιέργησε στενότερους δεσμούς με τουρκικές ενώσεις στην Ευρώπη.

Πολλές από αυτές τις ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Ισότητας και Ειρήνης (COJEP) στη Γαλλία, έγιναν οι «εκπρόσωποι» του AKP στην Ευρώπη, μια αποστολή που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των Κούρδων που συμπαθούν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την  ένοπλη οργάνωση που έχει πολεμήσει την Άγκυρα για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, καθώς και τους αριστερούς Τούρκους. 

Για να αυξήσει περαιτέρω την επιρροή του, το AKP ενθάρρυνε τους Τούρκους να δημιουργήσουν πολιτικά κόμματα όπως το Κόμμα Ισότητας και Δικαιοσύνης (PEJ) στη Γαλλία.

Εν μέσω εντάσεων με την Ευρώπη, ο Ερντογάν σήμαινε ότι δεν θα αποφεύγει να μετατρέψει αυτές τις ομάδες σε εργαλεία εκφοβισμού. 

https://youtu.be/ba_m2kZLncA

Τον Ιούνιο, Τούρκοι υπερεθνικιστές κατέβηκαν σε μια συγκέντρωση κουρδικών γυναικών στη Βιέννη της Αυστρίας, πυροδοτώντας συγκρούσεις που κράτησαν την αστυνομία απασχολημένη για τρεις ημέρες. 

Η αυστριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι το τουρκικό κράτος είναι πίσω  από τις ταραχές.

Η Αυστρία ήταν αρκετά επιφυλακτική στις σχέσεις της με τον Ερντογάν, αλλά σύμφωνα με έναν αυστριακό αξιωματούχο που μίλησε στο Al-Monitor, οι αυστριακές αρχές εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση παρόμοια με τη δολοφονία τριών γυναικών που συνδέονται με το ΡΚΚ το 2013 στο Παρίσι. 

Οι ανησυχίες τους ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο όταν ένας Τούρκος υπήκοος παραδόθηκε, ισχυριζόμενος ότι του διατάχθηκε από την τουρκική μυστική υπηρεσία να πραγματοποιήσει δολοφονίες στην Αυστρία.

Στη Γαλλία,η υπόθεση ενός νεαρού Τούρκου, του Αχμέτ Τσετίν, είναι ενδεικτική για το  πώς οι γκρίζοι λύκοι και οι ομάδες που συνδέονται με το ΑΚΡ έχουν διασυνδεθεί μεταξύ τους. 

Ο Τσετίν ήταν μεταξύ των διοργανωτών των πρόσφατων διαδηλώσεων στη Λυών, και το όνομά του αναφέρθηκε στο διάταγμα που απαγορεύει τους Γκρίζους Λύκους. 

Το 2017, διεκδίκησε τις εκλογές με το Κόμμα Ισότητας και Δικαιοσύνης (PEJ) στη Γαλλία.

 Στις 5 Νοεμβρίου, του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων μηνών σε αναστολή για υποκίνηση μίσους, αφού σε ένα βίντεο που είχε δημοσιεύσει στα κοινωνικά μέσα έλεγε: «Είμαι Τούρκος κομάντο. Επιτρέψτε  στην τουρκική κυβέρνηση να μου δώσει 2.000 ευρώ το μήνα και ένα όπλο, και θα κάνω ό, τι χρειάζεται οπουδήποτε στη Γαλλία », είπε στο βίντεο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της COJEP Ali Gedikoglu παραμένει στη δίκη στη Γαλλία με παρόμοιες κατηγορίες.

Εν μέσω των πρόσφατων εντάσεων, η COJEP ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου ότι είχε κλείσει όλες τις τοπικές της ενώσεις εκτός από την COJEP International με έδρα το Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τον Samim Akgonul, διευθυντή τουρκικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, η πλειοψηφία των Τούρκων στη Γαλλία βλέπει τον Ερντογάν ως ήρωα που υπερασπίζεται την τουρκική τιμή και πολλοί υποστηρικτές του Ερντογάν που συμμετέχουν σε ενώσεις και τζαμιά είναι «πιο βασιλικοί από τον βασιλιά». 

Περίπου το 65% των Τούρκων ψηφοφόρων στη Γαλλία υποστηρίζει το AKP, είπε στο Al-Monitor.

Όσο για τους νέους υπερεθνικιστές υποστηρικτές του Ερντογάν, είναι ως επί το πλείστον Τούρκοι δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στη Γαλλία και «βλέπουν τον Ερντογάν ως ηγέτη της τουρκο-ισλαμικής σύνθεσης», δήλωσε ο ακαδημαϊκός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Akgonul πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι απίθανο να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις με τη Γαλλία, καθώς θα υπερισχύσουν τα οικονομικά συμφέροντα.

Ωστόσο, η απόφαση της Γαλλίας να σταματήσει να δέχεται ιμάμη από την Τουρκία δεν είναι σωστή, τόνισε ο ακαδημαϊκός λέγοντας: «Η Τουρκία έχει sygkrat;hsei πολύ τους Τούρκους Μουσουλμάνους. Έχει έναν μηχανισμό ελέγχου πάνω τους, με το ένα πόδι να είναι Diyanet και το άλλο το Εθνικό Όραμα. Η ριζοσπαστικοποίηση ξεκινά όταν εγκαταλείπουν τα Τούρκικα ελεγχόμενα τζαμιά », εξήγησε. 

Σε αντίθεση με όσα λέει η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης της αντιπολίτευσης Μαρίν Λε Πεν, η ριζοσπαστικοποίηση δεν επικρατεί σε τέτοια τζαμιά και ενώσεις, υποστήριξε ο Akgonul. «Είναι οι μεμονωμένοι λύκοι που εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα», είπε.

Ο Akgonul πιστεύει ότι το υπάρχον πολιτικό κλίμα θα είναι αμοιβαία επιβλαβές. «Η τουρκική κοινότητα στη Γαλλία δεν έχει ακόμη αποκτήσει νομιμότητα για την παρουσία της. 

Οι Γάλλοι εξακολουθούν να λένε, «Πηγαίνετε στο σπίτι εάν δεν είστε ευχαριστημένοι». 

«Αυτό είναι επικίνδυνο τόσο για τους Τούρκους όσο και για τη Γαλλία», είπε.

Ωστόσο, όταν η γερμανική αστυνομία έψαξε ένα τζαμί στο πλαίσιο έρευνας για απάτη τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την κίνηση ως πράξη ρατσισμού και ισλαμοφοβίας - ένα παράδειγμα του πώς διαμορφώνει τις αντιλήψεις των Τούρκων. 

https://www.youtube.com/watch?v=klPamvcqp74

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ