Η νέα Τουρκική NAVTEX με την οποία ολοκληρώνει ουσιαστικά την πλήρη κάλυψη από το Οruc Reis της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Ρόδου και έως την Κύπρο και τα όρια με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ, δεν είναι η μόνη πρόκληση σχετικά από την Άγκυρα.
Όπως φαίνεται, το σχέδιο του Ερντογάν, αφορά στο να στοχεύσει, εκτός από το σύμπλεγμα της Μεγίστης και τν ευρύτερη περιοχή της οριοθετημένης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
«Το κουτοπόνηρο» πλάνο της Άγκυρας για να εισέλθει στα χωρικά μας ύδατα
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δήμος Βερύκιος, οι κουτοπόνηροι γείτονες, επιχείρησαν να εισβάλουν στα 4 ν.μ. από το Καστελόριζο, κάνοντας λόγο για… λάθος μέτρημα!
Αμέσως σήμανε συναγερμός στο ΓΕΕΘΑ και ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο προέβη σε σχετικό διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στο μεταξύ οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που εδώ και μέρες σχηματίζουν το «πλωτό φράγμα» στα 6 νμ από τις ακτές του Καστελλόριζου ετέθησαν σε ύψιστη ετοιμότητα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ενώ ενημερώθηκε αμέσως ο πρωθυπουργός. Για την νέα τουρκική πρόκληση ενημερώθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ απασχόλησε και την συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αθανάσιο Ντόκο.
Ενήμεροι για την αυξανόμενη επιθετική στάση της Τουρκίας με τη νέα αυτή πρόκληση είναι τόσο η Καγκελαρία, όσο και ο Μ. Πομπέο. Η Αθήνα κατέστησε σαφές προς όλες τις πλευρές ότι οποιαδήποτε κίνηση του Oruc Reis πέραν των 6 νμ θα προκαλούσε εμπλοκή με απρόβλεπτη εξέλιξη.
Νωρίς το μεσημέρι η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι επρόκειτο για ...λάθος στο μέτρημα από τον καπετάνιο του Oruc Reis ο οποίος μετρούσε από την Μέγιστη και όχι από την Ρω τις ακτές του Καστελόριζου…
Εδώ και λίγη ώρα το Oruc Reis φαίνεται πως κινείται βορειοδυτικά και απομακρύνεται από τις ακτές του Καστελόριζου, με τη ρότα που έχει χαράξει να είναι προς τη Ρόδο.
Η Τουρκία με τις κινήσεις αυτές, θέλει να δείξει ότι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου είναι απόλυτα απομονωμένο και δεν διαθέτει κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Με τη νέα ναυτική οδηγία που εκδόθηκε από την Άγκυρα να «πατά» σχεδόν κάθε θαλάσσια περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η κίνηση αυτή, καταπατά κάθε έννοια δικαίου της θάλασσας και δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια για διάλογο.
Το Ελληνικό επιτελείο ήδη εξετάζει όλα τα πιθανάσχέδια αντίδρασης. Και αν γύρω από το Καστελόριζο η «κόκκινη γραμμή» ήταν για το Πολεμικό Ναυτικό τα 6 μίλια, τα δεδομένα όσον αφορά τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του 28ου Μεσημβρινού αλλάζουν. Πλέον αφορά Ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των Ελληνικών νησιών και εκατοντάδες από τις ακτές της Τουρκίας. Και σε αυτές τις περιοχές πέρα από τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα το τακτικό πλεονέκτημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Βίαζονται να περάσουν στο επόμενο βήμα οι Τούρκοι
Οι Μονάδες του Στόλου μπορούν να επιχειρούν από μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος και η Ρόδος ενώ ο ναύσταθμος της Σούδας βρίσκεται σαφώς πιο κοντά σε σχέση με την περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Επιπλέον οι δυο Πολεμικές Μοίρες που διαθέτει στη Σούδα η Πολεμική Αεροπορία μπορούν να προσεγγίσουν άμεσα την περιοχή. Οι τούρκοι, εδώ και καιρό, δείχνουν να δυσανασχετούν και με την ύπερξη S-300 στο νησί, καθώς φοβούνται πως θα μπει απότομα φρένο στα ύπουλα σχέδιά τους.
H μικρή διάρκεια της NAVTEX δείχνει ότι η Άγκυρα βιάζεται να «τρέξει» τις εξελίξεις. Και να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις και τετελεσμένα σε νέες περιοχές τις οποίες θέλει να «σημαδέψει» αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.gr. Όμως πλέον δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας σε στρατιωτικό επίπεδο. Ένα επεισόδιο το οποίο θα «σύρει» την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με όρους Άγκυρας δηλαδή όρους τετελεσμένων. Και αφού όπως φαίνεται δεν το καταφέρνει έως τώρα κοντά στο Καστελόριζο θα το επιδιώξει νότια σε περιοχές όπου η Αθήνα θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει αφού είτε θα αφορά Ελληνική ΑΟΖ, είτε Ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Οκτάι περί ερευνών νότια της Κρήτης μαρτυρούν το επόμενο σχέδιο της Άγκυρας να θέσει ζήτημα και για την περιοχή που εμπίπτει στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Όμως αφορά πλέον και Ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την πρόσφατη συμφωνία της Αθήνας με το Κάιρο.
Έτσι τις επόμενες εβδομάδες και έπειτα από τη λήξη της τρέχουσας NAVTEX ανατολικά της Ρόδου ενδεχομένως δούμε το Oruc Reis, μαζί με την "κομπανία" του από πολεμικά πλοία να στρέφεται νοτιοδυτικά. Ίσως σε πρώτη φάση κατευθυνθούν νότια Ρόδου-Καρπάθου, ίσως όμως και στην περιοχή των δήθεν Λιβυκών κυριαρχικών δικαιωμάτων νότια της Κρήτης αν η Άγκυρα επικαλεστεί παρανόμως άδεια της κυβέρνησης της Τρίπολης για έρευνες.