Σκηνικό έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, το οποίο έρχεται ως συνέχεια του εμπορικού πολέμου των δύο υπερδυνάμεων μετά τους εξοντωτικούς δασμούς εκατέρωθεν.
Σύμφωνα με το Ναυτικό των Φιλιππίνων και το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, η Κίνα έχει αναπτύξει μια ναυτική ομάδα μάχης με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο CNS Shandong (CV-17) στον δυτικό Ειρηνικό, στα ανοιχτά της βόρειας ακτής των Φιλιππίνων.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται ως άμεση απάντηση στην έναρξη της μεγαλύτερης κοινής στρατιωτικής άσκησης ΗΠΑ-Φιλιππίνων μέχρι σήμερα, με την ονομασία Balikatan 2025, η οποία ξεκίνησε στις 21 Απριλίου και περιλαμβάνει 17.000 στρατιώτες σε ένα σενάριο προσομοίωσης ανοιχτής σύγκρουσης με την Κίνα.
Η ανάπτυξη της ομάδας κρούσης του κινεζικού αεροπλανοφόρου υπογραμμίζει την εντεινόμενη στρατιωτική, τεχνολογική και γεωπολιτική αντιπαλότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, με εκτεταμένες συνέπειες για την περιφερειακή ασφάλεια και την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα.
Επικεφαλής του κινεζικού ναυτικού σχηματισμού μάχης είναι το CNS Shandong, το πρώτο εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρο της Κίνας, που τέθηκε σε λειτουργία το 2019.
Η κινεζική ναυτική ομάδα μάχης περιλαμβάνει πολλούς μονάδες επιφανείας και πλοία υποστήριξης.
Το αεροπλανοφόρο CNS Shandong, έχει εκτόπισμα 70.000 τόνους και μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων J-15, ελικόπτερα Z-18 και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης.
Το αεροπλανοφόρο συνοδεύει αριθμός αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων Type 055.
Πρόκειται για ένα από τις πιο προηγμένες μονάδες επιφανείας στο Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN), και είναι εξοπλισμένο με ένα ισχυρό ραντάρ και ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης ικανό να εκτοξεύει πυραύλους επιφανείας-αέρος, πυραύλους κατά πλοίων και πυραύλους Κρουζ.
Αυτό το αντιτορπιλικό παρέχει δυνατότητες αεράμυνας περιοχής και δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου για την ομάδα μάχης, ενεργώντας ως βασικός κόμβος στις κινεζικές ναυτικές επιχειρήσεις.
Επίσης, συνοδεύει την ομάδα του αεροπλανοφόρου, το πλοίο CNS Tianguanxing (AGI-797), ένα πλοίο ηλεκτρονικής επιτήρησης Type815A.
Αυτό το σκάφος είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (ELINT) και συλλογής σημάτων (SIGINT) που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση περιφερειακών επικοινωνιών, εκπομπών ραντάρ και θαλάσσιας δραστηριότητας.
Το Tianguanxing διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη στρατηγική πληροφοριακού πολέμου του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, ενισχύοντας την επίγνωση της κατάστασης και υποστηρίζοντας κοινές επιχειρήσεις μέσω συλλογής και διάδοσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Η ανάπτυξη της κινεζικής ναυτικής ομάδας μάχης έλαβε χώρα αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις τοποθέτησαν εκτοξευτές Marine Expeditionary Ship Interdiction System (NMESIS) στα νησιά Batanes των Φιλιππίνων, στρατηγικά τοποθετημένα στο κανάλι Bashi μεταξύ Ταϊβάν και Λουζόν.
Το NMESIS είναι μια τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα πυραύλων που εκτοξεύει πυραύλους Naval Strike Missiles (NSM), με βεληνεκές άνω των 100 ναυτικών μιλίων, ικανό να στοχεύει πολεμικά πλοία σε όλο το κανάλι, συμπεριλαμβανομένων προσεγγίσεων στη νότια Ταϊβάν.
Αυτό σηματοδοτεί την πλησιέστερη ανάπτυξη χερσαίων πυραύλων των ΗΠΑ στην ηπειρωτική Κίνα από τη Δεύτερη Κρίση των Στενών της Ταϊβάν το 1958.
Το Πεκίνο θεωρεί αυτές τις αναπτύξεις ως μια προσπάθεια να αποκόψει τις κρίσιμες θαλάσσιες οδούς πρόσβασης από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στον Ειρηνικό, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον ενεργειακό εφοδιασμό και τη μετακίνηση του στόλου των πυρηνικών υποβρυχίων με έδρα το νησί Χαϊνάν.
“Σε αυτό το πλαίσιο, η διέλευση του αεροπλανοφόρου Shandong της Κίνας μέσω του στενού της Λουζόν και οι επιχειρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των Φιλιππίνων (ΑΟΖ), έχουν σχεδιαστεί για να επιβεβαιώσουν την ελευθερία ναυσιπλοΐας, να αποτρέψουν τις προσπάθειες περιορισμού και να επιβεβαιώσουν την περιφερειακή παρουσία της Κίνας”, αναφέρουν οι Κινέζοι.
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που ήδη χαρακτηρίζεται από αλληλεπικαλυπτόμενες εδαφικές διεκδικήσεις και στρατιωτικές συσσωρεύσεις, παραμένει σημείο ανάφλεξης.
Η Κίνα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα τεχνητά νησιά με αεροδιάδρομους, μπαταρίες πυραύλων και συστήματα επιτήρησης, διεκδικώντας τον έλεγχο των περιοχών που αμφισβητούνται από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία.
Οι ΗΠΑ διεξάγουν τακτικά επιχειρήσεις ελευθερίας πλοήγησης (FONOPs) για να αμφισβητήσουν τις κινεζικές αξιώσεις, οδηγώντας σε συχνές αντιπαραθέσεις στη θάλασσα.
Η ουσία όμως εδώ είναι ότι οι ΗΠΑ τοποθετούν πυραύλους κατά κινεζικών πλοίων, σε οποιαδήποτε σενάριο του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν, ενώ μαίνεται εμπορικός πόλεμος των δύο χωρών.
Θα μπορούσε να ξεφύγει η κατάσταση μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων;
Αν η Κίνα επιχειρούσε απόβαση δυνάμεων της στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί κινεζικό νησί, όλα τα θα μπορούσαν να γίνουν, ακόμα και παγκόσμιος πόλεμος.