Ελληνοτουρκικά

Τα "παιχνίδια πολέμου" του Ερντογάν οδηγούν σε οικονομικό "κραχ" την Τουρκία

Η “ασθένεια” που κατέστρεψε πολλές χώρες στο ιστορικό παρελθόν “έχει καταφάει” και την Τουρκία του Ερντογάν που επιθυμεί μεγαλεία χωρίς όμως να διαθέτει και τον ανάλογο “οικονομική ισχύ”.

Κατά τον τελευταίο 1,5 μήνα, η Τουρκία αύξησε τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κατά της Ελλάδος, μέσω στρατιωτικών ασκήσεων και της ανάπτυξης πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, υποστηρίζοντας σεισμικό σκάφος που αναζητά υδρογονάνθρακες.

Αυτή η στρατιωτική δραστηριότητα αύξησε όμως τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας σε δισεκατομμύρια λίρες, ενώ  οδήγησε στην πώληση νέων ομολόγων, καθώς η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να χρηματοδοτήσει αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με κάθε αναγκαίο μέσο, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.

Επομένως, τα σχέδια δανεισμού της Τουρκίας παραμένουν ανενεργά αυτή την περίοδο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών πούλησε ομόλογα σε ξένο νόμισμα μέσω δύο ξεχωριστών δημοπρασιών ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, στις 11 Αυγούστου και στις 26 Αυγούστου.

Η απόφαση έχει πυροδοτήσει  σενάρια που λένε ότι η οικονομία της Τουρκίας παραπαίει, ενώ η χώρα αυξάνει απότομα τις αμυντικές της δαπάνες.

Η Άγκυρα  διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε πολλές χώρες της Μ.Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράκ, ενώ εμπλέκεται σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις στη Λιβύη και τη Μεσόγειο.

Το κόστος χρηματοδότησης αυτών των “εκστρατειών”  και των κρίσεων προκαλεί την ταχύτερη καταστροφή στην προβληματική ήδη οικονομία της χώρας.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες μέλη των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK) αναπτύσσονται σε πεδία μάχης στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, ενώ η κρίση με την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο απαιτεί την παρουσία πολλών πολεμικών πλοίων που πρέπει να αναπτυχθούν σε αυτά τα ύδατα, καθώς και πολεμικών αεροσκαφών σπαταλούν τεράστια χρήματα.

Σε συνδυασμό δε με τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία, την παροχή οπλισμού στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στον αποκαλούμενο Εθνικό Στρατό της Συρίας με μισθούς και εξοπλισμό, και την παρόμοια στάση στην Λιβύη, το κόστος εκτοξεύεται στα ύψη.

Η Τουρκία έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στη Λιβύη, παρέχοντας drone, θωρακισμένα οχήματα, όπλα, πυρομαχικά και μισθούς σε χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας, ο οποίος αυξάνεται αλματωδώς,ανήλθε συνολικά στα 145 δισεκατομμύρια λίρες (19,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2020, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 13% των συνολικών δαπανών.

Όταν προσθέσουμε τις αποζημιώσεις που χορηγήθηκαν στις αμυντικές εταιρείες που χρηματοδοτούνται από τον τουρκικό λαό, όπως είναι οι εταιρείες Aselsan, Roketsan, TUSAŞ, Havelsan και TAİ, καθώς και τα κονδύλια που χορηγούνται στην Τουρκική Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), τότε οι δαπάνες αυξάνονται στα 273 δισεκατομμύρια λίρες, που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 25 τοις εκατό του τουρκικού προϋπολογισμού.

Η μη προγραμματισμένη αύξηση των δημόσιων δαπανών στον προϋπολογισμό του 2020, από την οποία οι αμυντικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το μερίδιο του λέοντος, σημαίνει ότι ξεπεράστηκε ο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 138,9 δισεκατομμυρίων λιρών για το τέλος του έτους, ωθώντας το έλλειμμα Ιανουαρίου-Ιουλίου στα 139,2 δισεκατομμύρια λίρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοσιονομική πειθαρχία στην Τουρκία έχει εγκαταλειφθεί εντελώς. Τα φορολογικά έσοδα και τα άλλα κρατικά έσοδα έχουν καταρρεύσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των επακόλουθων προθεσμιών καταβολής φόρου από την κυβέρνηση.

Η πτώση της τουρκικής οικονομίας την περίοδο Μαρτίου και Ιουνίου, η αναστολή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και άλλοι σχετικοί παράγοντες, μεταφράζονται σε κάτι που ονομάζεται κραχ.

Το ανερχόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, η πτώση της αξίας της λίρας και η αύξηση των επιτοκίων σε διψήφια ψηφία από την κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα "έπνιξαν" τα οικονομικά των κρατικών τραπεζών της χώρας.

Οι εκστρατείες χορήγησης δανείων των τουρκικών τραπεζών με χαμηλό επιτόκιο στους Τούρκους πολίτες έχουν ήδη σταματήσει.

Το τουρκικό ΥΠΟΙΚ πούλησε το χρέος και μετέφερε τους τίτλους στις δημόσιες τράπεζες σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τον κίνδυνο που δημιουργεί η υποστήριξη των τραπεζών για την λίρα.

Η έκθεση όμως των κρατικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα υπερβαίνει πλέον τα νομικά όρια που ορίζει η τουρκική ρυθμιστική αρχή τραπεζών (BDDK).

Οι αμυντικές δαπάνες είναι ο βασικός καταλύτης πίσω από την απίστευτη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών αυξάνοντας  το έλλειμμα του προϋπολογισμού που ξεπερνά τον ετήσιο στόχο των επτά μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τουρκικές λίρες και οι πωλήσεις χρέους σε ξένο νόμισμα, οι οποίες έφτασαν τα 216 δισεκατομμύρια λίρες στα τέλη Ιουλίου και έχουν πλέον ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια λίρες το μήνα, σημαίνει ότι το σύνολο θα μπορούσε να φτάσει στα 400-500 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να διατεθεί μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του επόμενου έτους για αποπληρωμή χρέους και τόκων, εκτός και αν έχουμε "στρατιωτικού τύπου" εξελίξεις στο Αιγαίο λένε πολλοί ειδικοί. 

https://www.youtube.com/watch?v=p2r67ehytRU&t=3s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ