Τρέμουν οι Τούρκοι την συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, για αυτό και ξεκίνησαν τις “οθωμανικές γαλιφιές” προς το Κάιρο.
O λόγος είναι προφανής και αφορά την οριοθέτηση του Καστελορίζου και ολόκληρου του συμπλέγματος της Μεγίστης. Αν η Ελλάδα συμφωνήσει με την Αίγυπτο, το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα “ακυρωθεί” ουσιαστικά και στην πράξη.
Για αυτό υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τουρκία εδώ και ημέρες έχει ξεκινήσει μια μυστική “επίθεση με καρότο και μαστίγιο” στο Κάιρο για να προλάβει τα χειρότερα κατά την τουρκική πρακτική, ζητώντας συμφωνία με την τουρκική πλευρά και όχι την ελληνική.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γνωστός μας Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Τσεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος επικαλέστηκε ένα συμβολικό προ μηνών άρθρο που δημοσιεύτηκε σε αιγυπτιακή εφημερίδα και αφορούσε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου.
Το κατά παραγγελία άρθρο ενός πρώην Αιγύπτιου δημοσιογράφου, προκάλεσε τότε την οργή της κυβέρνησης του προέδρου Αλ Σίσι, μιας και δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα όπως την βιώνει ο λαός της χώρας αυτής.
“Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος πρέπει να μας βλέπει ως ένα μεγάλο κράτος και να μην παίζει τα παιχνίδια του ιμπεριαλισμού. Οι σχέσεις μας ήταν τόσο καλές κατά τη διάρκεια του πρώην προέδρου Μόρσι που πραγματοποιήθηκαν και ναυτικές ασκήσεις το 2009-2010 με την ονομασία “Friendship Sea”.
Εκείνη την εποχή, έμαθα ότι η τουρκική αντιπροσωπεία πήγε στην Αίγυπτο, προειδοποίησε το Κάιρο για τη συμφωνία που είχαν συνάψει με την Κύπρο για τις θαλάσσιες ζώνες.
Σήμερα πρέπει να έχουμε μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, αυτή η απόφαση είναι επίσης πολύ εύκολο να γίνει”, δηλώνει σήμερα ο Γκιουρντενίζ.
Ο Τούρκος πρώην Ναύαρχος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ουσιαστικά στέλνει ”μήνυμα” στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι να μην έλθει σε συμφωνία με την Ελλάδα αλλά με την Τουρκία και αυτό να γίνει με τους τουρκικούς όρους το συντομότερο δυνατό.
Πριν από αυτό όμως οι Αιγύπτιοι, σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο σύμβουλο του Ερντογάν και “πατέρα” του τουρκολιβυκού συμφώνου, θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Τουρκία ως μια “μεγάλη δύναμη”, δηλαδή ζητούν ουσιαστικά από τους Αιγύπτιους να τους “προσκυνήσουν” σύμφωνα με την οθωμανική πρακτική.
Αυτή είναι η λογική που διέπει την Τουρκία σήμερα εν έτει 2020, και με αυτήν την λογική η Άγκυρα ανοίγει στρατιωτικές βάσεις σε Αφρική και Μέση Ανατολή.
Ο Σαράι στην Λιβύη για παράδειγμα θα αποχωρήσει από την εξουσία της κυβερνήσεως της Τριπόλεως σύντομα και στην θέση θα ανέλθει ο ΥΠΕΞ Μπασάγκα (Τουρκικής καταγωγής και αυτός) διότι αυτός εξυπηρετεί καλύτερα τα τουρκικά συμφέροντα χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση.